Naktī uz svētdienu notiek pāreja uz vasaras laiku • IR.lv

Naktī uz svētdienu notiek pāreja uz vasaras laiku

20
Foto: Raitis Plauks, F64
Dita Krauze

Vasaras laiks iestājas trijos naktī; pulksteņa rādītājs jāpagriež par stundu uz priekšu

Naktī no sestdienas uz svētdienu pulksten trijos Latvijā un daudzviet citur pasaulē notiek pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji jāpagriež par vienu stundu uz priekšu, aģentūru BNS informējusi Ekonomikas ministrijas (EM) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. No 1997.gada vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas pulksten trijiem līdz oktobra pēdējai svētdienai pulksten četriem. Tātad pāreja atpakaļ uz ziemas laiku paredzēta 2011.gada 30.oktobrī pulksten četros, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

Par pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ Latvijā atbildīgā institūcija ir EM. Savukārt Eiropas Savienībā pāreju uz vasaras laiku nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Direktīva nosaka vasaras laika sākumu un beigas vienoti visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

EM norādīja, ka informāciju par laiku visā pasaulē, tostarp laika joslām, to, cik ir pulkstenis kādā konkrētā valstī vai pilsētā, par valstu pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ utt. var iegūt portālā “timeanddate.com”.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu