Ventspils brīvosta 100 ha zemes grib slēpti iznomāt ofšoram • IR.lv

Ventspils brīvosta 100 ha zemes grib slēpti iznomāt ofšoram

23
Ventspils Brīvosta. Foto: Romāns Kokšarovs, F64
Dita Krauze

Brīvosta pati lemj, kuru informāciju padarīt deputātiem neizpaužamu

No Ventspils pašvaldības opozīcijas deputātiem tiekot slēpta informācija par kādu 100 hektāru lielu Ventspils brīvostas meža teritoriju, par kuras likteni viņiem jālemj. Brīvosta nestāsta, kas ar šo zemes gabalu notiks un kas īsti slēpjas aiz iespējamajiem nomniekiem. To īpašnieks ir Britu Virdžīnu salās reģistrēts uzņēmums, atsaucoties uz telekompānijas TV3 raidījumu “Nekā personīga”, vēstī ziņu aģentūra LETA.

Zeme atrodas stratēģiski ļoti labā vietā – netālu ir osta un Baltijas jūra, bet caur īpašumu vijas naftas produktu pārkraušanai nepieciešamā cauruļvadu sistēma. Tomēr Ventspils domei jāgroza pilsētas detalplāns, lai meža vietā atļautu rūpniecisko apbūvi.

Zemi plānots iznomāt pagājušā gada maijā Latvijā reģistrētai SIA “Baltic New Technologies”, kura vienīgais īpašnieks ir Britu Virdžīnu salās reģistrētais “Thirios Assets Limited”.

Deputāti, kuriem par zemes transformāciju jālemj, nevar no brīvostas iegūt nepieciešamo informāciju, jo valdes locekļi nedrīkst izpaust konfidenciālu informāciju. Savukārt, to, kam slepenības grifu uzlikt, nosaka pati brīvosta.

Ventspilī brīvostas valdi vada astoņi cilvēki – pašvaldības vadītājs Aivars Lembergs (ZZS) un trīs viņa partijas biedri – Guntis Blūmbergs, Didzis Ošenieks un Jānis Vītoliņš. Pārējos virzījušas ministrijas – divi nāk no ZZS vadītajām Vides un Satiksmes ministrijām, divi – no Finanšu un Ekonomikas ministrijas. Kā norāda “Nekā personīga”, tas nozīmē, ka brīvostas valdē noteikumus diktē Lembergs.

Ventspils domes deputāts Vladislavs Šafranskis uzskata, ka “Thirios Assets Limited” saistīts ar Lembergu.”Tas būtu loģiski, jo šis ir pievilcīgs labs zemes gabals. Liels. Būtu vajadzīgs ilgtermiņa attīstības perspektīvām. Un kāpēc šo zemes gabalu atdot kādai svešai kompānijai,” spriež Šafranskis.

Brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis savukārt norāda, ka firma pēta iespējas veidot rūpniecības uzņēmumus brīvostā. Pieredze tai esot liela, taču līgums vēl nav noslēgts, tāpēc nekas sīkāk skaidrots netiek. Sarmulis vien piebilst, ka uzņēmums Ventspilī radītu 100 darba vietas.

Firmas vienīgais valdes loceklis ir izdevniecības “Kontinents” vadītājs Oļegs Mihaļevičs, kurš 2006.gadā kandidējis Saeimas vēlēšanās no apvienības “Saskaņas centrs” saraksta.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (“Vienotība”) atzīst, ka ir dzirdējis par notiekošo Ventspili. “Tas, diemžēl, izskatās Ventspilī nav ne pirmo ne pēdējo reizi. Esam lūguši savam valdes loceklim brīvostā šo jautājumu izskatīt un pagaidām atbildi vēl neesmu saņēmis,” sacīja Kampars.

“Nekā personīga” arī norāda, ka strīds ap šo zemes gabalu parāda, ka Ventspils domē, atšķirībā no Ministru kabineta Rīgā, Lembergam ar “Vienotību” sastrādāties neizdodas. Tieši pretēji – “Vienotības” deputātus atbalsta nu jau bijušie “Saskaņas centra” kolēģi. Līdz ko kuluāros sākās skandāls par 100 hektāru iespējamo nomu, “Saskaņas centru” bija spiesta pamest Jeļena Garbuzova, bet Vladislavs Šafranskis par it kā partijas disciplīnas graušanu no apvienības atskaitīts šomēnes.

 

Komentāri (23)

Māris Sprūds 20.03.2011. 22.16

KAD viņš sāks sēdēt#?

+5
-1
Atbildēt

1

    anita_meistere > Māris Sprūds 21.03.2011. 09.35

    ir 2 varianti..vainu pēc 3 gadiem, vai nekad, jo pēc gada pie varas nāks zzs+sc koalīcija, un lembis dabūs tieslietu un iekšlietu ministriju. viņš šo valsti ir piesmējis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Normunds 21.03.2011. 12.54

Re kā Lembergs šiverē valsts labā. To zemīti viņš droši vien atdos bezdarbniekiem lai tie varētu attīstīt uzņēmējdarbību. Ārzonās viņam, nabagam jāslēpjas no nelabvēļiem un to ir varen daudz. Vieni grib iebāzt labdari gluži neparko cietumā. Citi ļaundari atkal grib izputināt nabaga Lembergu ar nodokļiem. Tāds jau nu ir tas labdaru liktenis, jo nepateicība ir pasaules alga. Labi gan ka tik daudz tautas atbalsta Lembergu. Citādi vēl kādi nelieši sitīs viņu krustā.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 20.03.2011. 23.14

kontinenta vaditajs olegs mihalevic -ebrejs pec tautibas jau 12 gadus sez ofisaa viena ekaa elijas iela ar LNT televiziju.ir bijis apkraptais kreditors no skandi auto.stridejies ar jau gadiem patstavigo papira piegadataju a/s diena izbijuso cekistu un v.troksas draugu.par ko prokurore gailite bija ierosinajusi lietu.kadreiz braukaja ar peleku tojota camry.un protams eksistee daudz cita vertiga info.bet pagaidisim..

0
-3
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu