TP biedri cer uz sabiedrības uzticības atgūšanu • IR.lv

TP biedri cer uz sabiedrības uzticības atgūšanu

52
TP priekšsēdētājs Andris Šķēle, Foto:Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

 TP kongress: mūsu ienaidnieki ir augstprātība, nekompetence, liekulība, paviršība un nespēja mainīties

Tautas partijai (TP), apdomīgi un konsekventi rīkojoties, ir iespējas atgūt sabiedrības uzticību, sestdien TP kongresā paziņoja partijas priekšsēdētājs Andris Šķēle. Viņš savā uzrunā norādīja, ka tieši iepriekšējo TP līderu nespēja prognozēt un mazināt krīzes smagumu “faktiski bija jau rezultējusies lielas sabiedrības daļas slēdzienā – TP nav vietas 10. Saeimā”, Šķēle esot pārņēmis partijas vadību “uz lejupejoša eskalatora kāpnēm”, taču partijai esot nākotne.

Kā savā uzrunā norādīja Šķēle, “manu atsaukšanu politiski aktīvā dzīvē komentētāji vērtēja kā TP pēdējo cerību un pat nosauca par izmisuma soli. Gluži bez pamata tas, protams, nebija. Bagāžā uzkrāto problēmu bija bez sava gala – ieilgusī tiesvedība par 9. Saeimas vēlēšanu kampaņu, tā sauktā miljona lieta; tautas verdikts par nekompetenci faktiski visās dzīves jomās, izņemot pašvaldību lietas un ārlietas; virkne skandālu ar TP biedru piesaukšanu ja ne juridiskas atbildības plāksnē, tad politiskas atbildības maksimāli negaršīgā mērcē gan. Bija zaudēta pragmatiskā, nacionālā un lietišķā politiskā spēka slava, bet radīts augstprātīgas, korumpētas, nekonsekventas partijas tēls.”

Tomēr pēc Šķēles domām, viss vēl nav zaudēts. ” Šis ceļš būs garš gan laikā, gan darāmo darbu ziņā. Tas nozīmē, ja darīsim visu rūpīgi, apdomīgi un konsekventi, tad pēc kāda laika, un var gadīties ne pārāk īsa, cilvēku uztverē TP tēls var mainīties. Pašreizējais būtu jāaizstāj ar saprātīgas politikas nesējas būtību. Tātad ar citu saturu. TP ir ejams nozīmīgs laika sprīdis sava kompetences, autoritātes un uzticamības atjaunošanā.”

Tāpat savā uzrunā Šķēle uzsvēra, ka “politiskā apvienība “Par Labu Latviju” šobrīd ir TP parlamentārās pārstāvības ietvars, bet manā kā partijas priekšsēdētāja laikā tā nebūs TP ilgtermiņa politiskā nākotne. Saeimas frakcija un kolēģi apvienības partijās ir un būs mums svarīgi, bet tikai ar mērķi realizēt mūsu politiskās idejas un programmas nostādnes. Mēs visi vēlamies dzīvot labā Latvijā. Taču politisko uzdevumu plašais spektrs nosaka un pieprasa grūto izvēli – TP pašai spēt pacelties, atgūt mūsu vēlētāju, nostiprināt un pieaudzēt TP mandātu un atgriezt Latviju atkal uz augšupejošām kāpnēm.”

Savukārt citi partijas biedri kongresa laikā vērsa lielāku uzmanību uz iemesliem, kādēļ partija nonākusi pašreizējā situācijā. TP valdes loceklis un Saeimas deputāts Māris Kučinskis uzsvēra, ka būtu jāizvērtē, vai sabiedrības uzticība nav zaudēta arī dēļ nekritiskās pieejas dažādu lēmumu pieņemšanā, tajā skaitā attiecībā uz dažādiem amatiem, draugiem padomēs un tamlīdzīgiem jautājumiem. Tāpat Kučnskis aicināja vērtēt, vai problēma nav bijusi arī partijas augstprātīgajā attieksmē. “Sevi nākotnē es redzu tādā Tautas partijā, kas ir spējīga fundamentāli mainīties, ” norādīja Kučinskis, uzsverot godīguma un atklātības nozīmi lēmumu pieņemšanā.

Savukārt Latvijas vēstnieks NATO, TP valdes loceklis Māris Riekstiņš savā uzrunā atzīmēja, ka neveiksmīga bija dalība vēlēšanu apvienībā, kur “Par labu Latviju” cita starpā sabiedrībai piedāvāja lietas, kas līdz šim nebija raksturīgas Tautas partijai. Riekstiņš uzsvēra, ka TP jāatgriežās pie “savām vērtībām”, nedrīkstot pakļauties īstermiņa aprēķina lēmumiem. “Mēs nedrīkstam pieļaut to, ka godīgas politikas emblēmu monopolizējuši mūsu politiskie pretinieki, ” arī paziņoja Riekstiņš.

TP kongresā sestdien pulcējāss 394 partijas biedri.

Kongresā tika pieņemta rezolūcija, kurā partija atzīst savas kļūdas – “Tautas partijas vājums bija neveiksmīgā personāla politika, grūtības paskaidrot sabiedrībai savus lēmumus un nespēja īstenot konsekventu labēju ekonomikas politiku.” Tāpat partijas rezolūcijā teikts, ka ka mūsu ienaidnieki ir augstprātība, nekompetence, liekulība, paviršība, izvairīšanās no kļūdu analīzes un nespēja mainīties.”

TP ar šo rezolūciju arī apņemas “īstenot saprātīgu politiku un savā darbā ievērot skaidras
pamatvērtības: nacionāla pašapziņa, sociāli atbildīga tirgus ekonomika, atbalsts bērniem un ģimenēm, latviskuma un vēsturisko tradīciju saglabāšana un stingra Latvijas nacionālo interešu
aizstāvība Eiropā un pasaulē.” Tāpat partija apņemas piedāvāt sabiedrībai racionālas alternatīvas TP “tradicionālajās kompetences jomās – finansēs, ekonomikā, ārlietās, zemkopībā, valsts pārvaldē un reģionu attīstībā, kā arī rast risinājumus pieaugošajiem negatīvajiem procesiem jeb „jaunajiem izaicinājumiem” – sabiedrības novecošanās tendencei, globālās konkurences spiedienam,
vides un ekoloģiskajiem draudiem, enerģētiskajai nedrošībai, sabiedrības sašķeltībai un nekontrolētai migrācijai”, kā arī paustas citas apņemšanās.

Komentāri (52)

runivs 19.03.2011. 12.30

Vai, pirms runāt par cēlām un nesasniedzmām lietām un atjaunināšanos, nevajadzētu samaksāt vecus rēķinus? Vai tad kādam no TP vēl ir cerības, ka arī Senāts varētu lemt par šo vienu MILJONU naudas sodu savādāk nekā to darīja pirmā instance un apgabaltiesa?

+21
-1
Atbildēt

2

    Sanšains > runivs 19.03.2011. 16.39

    Vai tas Senāts, kur Vineta Muižniece?…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > runivs 19.03.2011. 21.03

    Ņem augstāk – Muižniece ir ST, kuras lēmumi vispār nav pārsūdzami.
    TP ( ar ZZS un SC atbalstu) savu karoti darvas paspējusi pielikt pilnīgi visur.
    Un tagad ZZS sekmīgi turpina šo “lielāko kretīnu” politiku.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

bebiekste 19.03.2011. 12.44

Aha, kamēr ierindas biedrs pa mākoņiem lidinājās, nezināmi spēki ieshēmoja partijas vadībā jefiņus.

+14
-1
Atbildēt

0

artis_blakis 19.03.2011. 14.58

Zelma Birzniece.Atkārtošana zināšanu māte “Var pievilt visus uz kādu laiku,var pievilt daudzus uz visiem laikiem,bet nevar pievilt visus uz visiem laikiem”(Abrahams Linkolns)Šķēlem vajadzētu tādu plakātu mājās katrai dienai izlasīšanai

+12
0
Atbildēt

1

    mary75 > artis_blakis 19.03.2011. 21.19

    Sākšu ticēt, ka Linkolnam taisnība, kad Latvijā iemīļotākais politiķis nebūs Lembergs un ZZS dabūs 4%.
    Pagaidām, izskatās, uz Latviju tas neattiecas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu