Piena cena lielveikalos palielinājusies par 47% • IR.lv

Piena cena lielveikalos palielinājusies par 47%

22
Foto: Andrejs Strokins, F64

Cenu kāpums veikalos bijis straujāks par piena iepirkuma cenu pieaugumu

Piena iepirkuma cena gada laikā augusi par 19%, taču pircējiem tirgotāju radītā uzcenojuma dēļ jāmaksā par 47% vairāk nekā gadu iepriekš, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe.

“Piena produktu cenu pieaugums šajā periodā ir pamatots, jo to izraisījusi situācija piena produktu tirgū pasaulē. Jautājums ir par proporciju. Laikā, kad notiek skaļi strīdi un savstarpēji apvainojumi starp zemniekiem un pārstrādātājiem, kā arī starp pārstrādātājiem un tirgotājiem, rodas liels troksnis, kamēr neviens neseko līdzi patiesajam cenu pieaugumam. No tā vislielākie zaudētāji ir pircēji, kuri dabū dzirdēt, ka cita ceļa nav un jāmaksā vairāk, jo cenu paaugstinājuši piena pārstrādātāji. Bet pārstrādātāji apgalvo, ka ir pieaugusi piena izejvielas cena,” norādīja Gulbe.

Viņasprāt, pretēja situācija bijusi 2008.gadā, kad piena iepirkuma cena gada laikā bija samazinājusies par 28%, bet veikalos cenas palika nemainīgas. “Tās būtiski sāka samazināties tikai 2009.gada martā, kad krīzes dēļ strauji kritās iedzīvotāju ienākumi,” sacīja Gulbe.

Vidējā piena iepirkuma cena Latvijā no 173,57 latiem par tonnu 2010.gada februārī pieaugusi par 19%, sasniedzot 207,25 latus par tonnu 2011.gada februārī. Tikmēr Rīgas veikalos par pienu ar tauku saturu 2% jāmaksā par 47% vairāk nekā pērn un cena palielinājusies no 45 santīmiem līdz 66 santīmiem par litru, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Palielinājušās arī citu piena produktu cenas. Piens ar tauku saturu 3,5% maksā par 37% vairāk nekā pērn, skābajam krējumam ar tauku saturu 15% cenas pieaugušas par 29%, kefīram ar tauku saturu 2% – par 28%, skābajam krējumam ar tauku saturu 25% – par 25%, fasētajam sviestam ar tauku saturu 72% – par 26%, fasētajam biezpienam ar tauku saturu 5% – par 25%, Krievijas sieram – par 24%.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Kopš 2004.gada 1.maija centram uzdots vākt, apkopot un sniegt Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības politikas veidošanai – lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

 

Komentāri (22)

daina_tabuna 17.03.2011. 13.50

Ja tie cenu pētnieki neietu uz Stockmann vai Sky, bet uz kādu vidusmēra cilvēkam domātu veikalu, tad atklātu, ka piens ar 2% tauku saturu maksā zem 50 santīmiem, nevis 66. Vēl vakar vakarā pirku pa 46 sant. (42 sant. par 0,9L paku)

+2
-1
Atbildēt

0

martins_spravniks 17.03.2011. 18.50

Kā jau ļoti attīstīta valsts, mēs varam lietot tikai ar atbilstošu dokumentāciju “sagatavotu” pārtiku. PVD kopā ar piena pārstrādātājiem ir darījuši pietiekami, lai ķēpāties ar vienas , divu govju turēšanu nebūtu izdevīgi.
Zemnieku tiešā piena tirdzniecība klibo no viena grāvja otrā, bet pamatā prasības pēc visādām blakus lietām to nopietni bremzē. Varbūt, ka es vēlos nopirkt zemnieka ražoto “jēlpienu”bez PVD apstiprinājuma, nevis nezināmas izcelsmes pienam līdzīgu produktu, ko ražo kombinātā atbilstoši MŪSU valsts prasībām.

0
0
Atbildēt

0

inga_klestrova 17.03.2011. 16.27

Jā, 47% ir skaļš cipars! Tikai jautājums par izlasi. Kas tas par pienu, kura cenas pieaugušas no minētajiem 45 uz 66 santīmiem. Cik tas populārs un kurā veikalā? Patēriņa cenu vācēji no CSP apgalvo, ka piena un piena produktu (neskaitot sieru) cenas kāpušas par 20.9% salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri, tas tā ļoti pat tuvu minētajiem 19% iepirkuma cenu kāpumā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu