Iesniedz apstiprināšanai papildu kritērijus ģimenes ārstiem • IR.lv

Iesniedz apstiprināšanai papildu kritērijus ģimenes ārstiem

26
Foto: Aigars Eglīte, F64

Par kritēriju izpildi ārsts gadā varēs saņem trīs tūkstošus latu

Šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātas izmaiņas veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas noteikumos, kas ietver darba grupas izstrādāto papildu kvalitātes un pieejamības programmu ģimenes ārstu praksēm, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Projektā, kas iesniegts apspriešanai, ir iekļauta prasība par ģimenes ārsta papildu pieņemšanas nodrošināšanu darba dienās līdz plkst. 21 un brīvdienās, par ko iepriekš iebilda vairāki darba grupas dalībnieki, arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji.

Noteikumu projekts paredz, ka papildu stundu darbu ir paredzēts nodrošināt dežūru veidā, apvienojoties ne vairāk kā sešiem ģimenes ārstiem vienas pamatteritorijas ietvaros, kā arī nodrošinot ierakstu medicīniskajā dokumentācijā pēctecību.

Plānots, ka pievienoties papildu kritēriju izpildei ģimenes ārsti varēs, sākot ar šā gada 1.jūliju. Papildu kvalitātes kritēriju izpilde ir brīvprātīga. Ģimenes ārsts varētu saņemt 3000 latu gadā, 100% izpildot papildu kvalitātes kritērijus.

Darba grupa izstrādājusi 21 kritēriju, kas vērsts uz primārās veselības aprūpes pakalpojumu resursu nodrošināšanu. Tie ir rādītāji, kas parāda pakalpojumu sniegšanas procesu, piemēram, prakses resursus, māsas iesaisti, un pakalpojumu sniegšanas rezultātus, piemēram, hronisko pacientu aprūpi, hospitalizāciju skaitu.

Līdz dokumenta apstiprināšanas valdībā tajā vēl var tikt veiktas korekcijas un par atsevišķām niansēm vēl ir iespējamas diskusijas, sacīja Šneiders.

Līdzīga programma darbojas vairākās Eiropas valstīs, arī Igaunijā, kur pāris gadu laikā programmai pievienojušies 80% ģimenes ārstu. Iecerēts, ka šī sistēma uzlabos pieejamību primārajai aprūpei un motivēs ģimenes ārstus ieviest vairāk uzlabojumu savā darbā. Savukārt pacienti varēs labāk novērtēt sava ģimenes ārsta darbību, jo tie ārsti, kas pievienosies kvalitātes sistēmai, būs publiski zināmi.

Kvalitātes un pieejamības sistēma ir ilgtermiņa projekts, kas savus rezultātus parādīs ne ātrāk kā pēc gada, tad būs iespējams arī konstatēt ļoti precīzi izmērāmus ieguvumus ģimenes ārsta pacientiem, jo uzlabojas viņu veselības rādītāji, savukārt programmas izpilde nodrošina papildu ienākumus ģimenes ārstiem, uzskata veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS).

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu