Iesaka modelēt civilās aizsardzības notikumu scenārijus • IR.lv

Iesaka modelēt civilās aizsardzības notikumu scenārijus

27
Gints Ivuškāns, F64

Saeimas komisijā apspriesta iedzīvotāju informētība par rīcību ekstrēmās situācijās

Valsts līmenī savlaicīgi jāveic precīza civilās aizsardzības pasākumu scenāriju modelēšana un iedzīvotājiem jau preventīvi jāsniedz precīza informācija par rīcību ārkārtas situācijās, nolēmuši Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti.

Komisija otrdien uzklausīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), kā arī citu atbildīgo institūciju informāciju par valsts civilās aizsardzības sistēmas vadību un prognozējamiem apdraudējumiem.

Galvenie civilās aizsardzības apdraudējumi Latvijā ir vētras, plūdi, mežu ugunsgrēki, kā arī ķīmisko vielu noplūdes iespējas. “Sēdē skaidri iezīmējās, ka atbildīgās institūcijas spēj pietiekami labi identificēt iespējamās dabas katastrofas un citus apdraudējumus. Tomēr nepieciešama arī detalizēta iespējamo katastrofu novēršanas scenāriju modelēšana,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (“Vienotība”).

Komisija aicinās valdību strādāt pie šādu modelēšanas scenāriju izstrādes, par pamatu ņemot Eiropas Savienības vienoto metodiku, kura sekmīgi tiek izmantota daudzās Eiropas valstīs.

Iedzīvotājiem jānodrošina iespēja internetā iegūt nepieciešamo civilās aizsardzības informāciju. “Arī Latvijā jāpārņem Eiropas valstu pieredze iedzīvotāju informēšanā par iespējamiem apdraudējumiem. Jāiet uz to, lai, piemēram, ievācoties jaunā dzīvesvietā, iedzīvotāji saņemtu precīzu informāciju par apdraudējumiem tuvākajā apkārtnē. Iedzīvotājiem precīzi jāzina, kā rīkoties ārkārtas situācijā. Nedrīkst pret šo jautājumu attiekties vieglprātīgi, jo uz spēles var būt liktas cilvēku dzīvības,” teica Latkovskis.

Diskusijas par Iedzīvotāju informētību, kā rīkoties civilās aizsardzības apdraudējuma gadījumos parādījušās pēc postošās Japānas zemestrīces un tai sekojoša cunami. Kaut arī valstī ir cunami trauksmes sistēma, daudzi cilvēki nepaguva izbēgt no postošajiem viļņiem. 

 

Komentāri (27)

oktaavs 16.03.2011. 09.21

Labrīt ! Atjēdzās pēc 20 gadiem. Cerams, ka tas nepaliks muldēšanas līmenī un nauda neaizies tikai neadekvāti dārgu brošūru pasūtīšanā.

0
0
Atbildēt

0

disassociative 16.03.2011. 08.58

Ja, nedod Dievs, Latvijā patiešām būtu nopietna zemestrīce, neviens no dienestiem pat nezinātu, ar ko sākt. Kur nu vēl cilvēkus! Neviens nekam tādam te nav gatavs.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu