Nils Sakss zaudē strīdā par "Vadoņa" autortiesībām • IR.lv

Nils Sakss zaudē strīdā par “Vadoņa” autortiesībām

9
Sūdzības iesniedzējs Nils Sakss. Foto: Evija Trifanova, LETA

Lēmumu par sūdzības noraidīšanu Sakss sola noteikti pārsūdzēt 

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa otrdien pilnībā noraidījusi Nila Saksa jeb īstajā vārdā Nila Konstantinova prasību pret muzikālās drāmas “Vadonis” libreta autoru Kasparu Dimiteru un Latvijas Nacionālo teātri par autortiesību aizskārumu, zaudējumu un morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu, vēsta aģentūra LETA.

Spriedumu 20 dienu laikā no 29.marta būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā. Konstantinovs žurnālistiem paziņoja, ka spriedumu noteikti pārsūdzēs. Viņš pauda neizpratni par to, kā tas var būt, ka librets un scenārijs ir vienādi, bet viņa prasība tiek noraidīta.

Nacionālā teātra interešu aizstāve Ineta Krodere-Imša pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem sacīja, ka, viņasprāt, spriedums ir pareizs un pamatots, un arī morālā taisnība šajā strīdā tomēr nav Konstantinova pusē.

Starp Saksu un “Vadoņa” oficiālo autoru dziesminieku Dimiteru radušās domstarpības par faktisko šīs muzikālās drāmas autorību. Sakss savā interneta dienasgrāmatā iepriekš pauda uzskatu, ka viņš uzrakstījis sākotnējo libretu, taču Dimiters savā blogā uzsvēra, ka “Vadonis” ir radošās grupas kopdarbs un tā “libretā nav neviena Nila Saksa vārda”.

Dziesminieks gan norādīja, ka ir gatavs atteikties no autorības un izrāžu honorāriem par labu literātam Saksam gadījumā, ja viņš uzskata, ka patiešām ir autors.

Savukārt Nacionālais teātris, kuru kā līdzvainīgu savā blogā minēja Sakss, publiskā paziņojumā norādīja, ka autora līgums slēgts ar Dimiteru un tajā Dimiters apņēmies garantēt, ka viņa darbs ir jaunrades produkts un tā rakstīšanā nav nesankcionēti izmatotas vai citādi aizskartas trešo personu autortiesības. Teātris aicināja pašu Dimiteru nokārtot radušās domstarpības.

Nacionālais teātris ar Dimitera un Liepiņa muzikālās drāmas “Vadonis” pirmizrādi 2009.gada gada 17.septembrī atklāja jauno sezonu.

 

Komentāri (9)

Žuks 15.03.2011. 19.44

Tas ka Dimiters nav vainīgs tiesasprāt,nemazina viņā vainu!Pats Dimiters reiz apgalvoja ka”vadonis”libretu raksta kopā ar Nilu Saksu! Priekā!
Tomēr Kaspara Dimitera un viņa pustrakās sievas Līgas Dimiteres zaglīgās tieksmes mums ir ļoti labi zināmas!

Štrunts ar to “Vadoni” Dimiter,Kosas dievnama logu piesavināto naudu gan vajag atdot,ko kopā ar pustrako Līgu Dimiteri izkrāpāt sīkie zaglēni!

25.martā Valkā uzstāsies pustrakās Līgas Dimiteres vīrs Kaspars Dimiters! Esiet uzmanīgi! Sargiet Valkas dievnamus!

+6
-2
Atbildēt

0

janazakovica 15.03.2011. 19.26

dimiters vairakas nedelas dzerot ar saksu vininus un ko tur veel izpupeja gan saturu gan formu jo pats pec daudzam uzdziveem nebija spejis no sevis ko izspiest..ta luk radas vadonis..normali juristu aprindas pirmas instaces spriedumus vispar nenem veraa jo limenis rajonu tiesaa ir nozelojams.

+7
-4
Atbildēt

0

pipariņš 15.03.2011. 20.10

Kaspars Dimiters: Lielais sekss un mazais sekss…

Lielais sekss ir tāds sekss, kas vairo ne tikai baudu, bet arī tautu. Un liels tas ir arī tālab, ka tajā piedalās vīrietis un sieviete — divas tik lielas un dažādas pasaules. Mazais sekss ir tāds sekss, kas tautu nevairo. Un mazs tas ir arī tālab, ka tajā piedalās vai nu tikai vīrietis ar vīrieti, vai tikai sieviete ar sievieti.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu