Vienojas par Latvijā audzēta stāda definīciju • IR.lv

Vienojas par Latvijā audzēta stāda definīciju

26
Raitis Plauks, F64

Formulējums ierobežos ievesto augu uzdošanu par Latvijā audzētiem

Stādu audzētāji vienojušies par Latvijā audzēta stāda definīciju, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Stādu audzētāju biedrības pārstāve Silvija Apšiniece, vēsta aģentūra LETA.

Par Latvijā audzētiem stādiem noteikti kokaugi, kas vismaz divas ziemas ziemojuši atklātās platībās Latvijā. Viengadīgos un divgadīgos lakstaugus par vietējiem varēs saukt, ka to minimālais audzēšanas laiks Latvijā ir vismaz trīs mēneši un ražošanas procesā augam pievienota vismaz 70% vērtība, proti, augs ir pārstādīts konteinerā uz vietas sagatavotā augsnē. 

Latvijas ātraudzīgie krūmi turpmāk būs tādi, kas vismaz vienu ziemu būs ziemojuši atklātās platībās un ražošanas procesā augam pievienota vismaz 70% vērtība. 

“Šie dati būs jānorāda, tirgojot stādus,” sacīja Apšiniece. Biedrības pārstāve akcentēja, ka nozarē šis ir būtisks pavērsiens, jo panāktais formulējums spēšot ierobežot ievesto augu uzdošanu par Latvijā audzētu.

“Tā kā līdz šim šāda formulējuma nebija, par Latvijā audzētu varēja nodēvēt arī pirms nedēļas importētu koku. Vietējiem audzētājiem lielas problēmas rada stādu imports no Eiropas dienvidos esošajām stādu lielvalstīm Nīderlandes un Polijas, kur klimats un dažādi cenu ietekmējoši faktori ļauj ātri izaudzēt stādus. Savukārt mūsu audzētājiem grūti ātri izaudzēt kvalitatīvus stādus no sēklām, jo tas ir dārgi un darbietilpīgi. Tādēļ uz Eiropas fona neesam konkurētspējīgi. Paredzam, ka konkrēta definīcija ļaus ierobežot tendenci, ka tirgotāji ievestos stādus regulāri uzdod par vietējiem, tādējādi maldinot pircēju,” norādīja Stādu audzētāju biedrības pārstāve.

Stādu audzētāju biedrība dibināta 2001.gadā. Organizācijas darbības mērķis ir stādu audzētāju, attiecīgo speciālistu un interesentu apvienošana, lai veicinātu nozares attīstību, uzlabotu stādu audzētāju izglītības līmeni, ražošanas vidi un profesionalitāti, lai veiksmīgi palīdzētu sabiedrībai veidot zaļu un sakārtotu dzīves telpu.

Komentāri (26)

Your1stMarathon 15.03.2011. 21.33

Nīderlande un Polija nu jau dienvidos….

0
0
Atbildēt

0

Dina Repša 15.03.2011. 18.21

Stāsts patiesi iepriecina ar savu vienkāršību un ģeniālo stulbumu! Latvijā audzētam stādam vajag definīciju, jo – kā izrādās – kāds – laikam jau – kādi – to nesaprot… Kad pats mācījos LLU, jautājumu nebija, jo visi saprata. Patlaban jau nesaprot. Tā kā nemanu to, ko saucam par progresu…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu