Būtiski palielinājies PVN atmaksas apjoms • IR.lv

Būtiski palielinājies PVN atmaksas apjoms

23
Foto: Lauris Vīksne, F64

Bažām par ieņēmumu plāna izpildi nav pamata

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksa šā gada pirmajos divos mēnešos ir veikta par 40,3 miljoniem latu jeb par 55,3% vairāk nekā pērn. Tas saistīts ar jauno nodokļa pārmaksas atmaksas sistēmu, kura stājās spēkā pērnvasar, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Lielāks atmaksas apjoms samazināsies pēc marta, jo tiks veiktas tikai atmaksas par kārtējo periodu. Ņemot vērā labos PVN bruto iemaksu rādītājus, nav pamata bažām par PVN ieņēmumu gada plāna neizpildi, apgalvoja ministrijā.

FM skaidroja, ka 2011.gada janvārī PVN ieņēmumu plāna pārpildi par 23,9 miljoniem latu jeb 31,4% nodrošināja PVN bruto iemaksu pieaugums par 26%, salīdzinot ar 2010.gada attiecīgo periodu. Savukārt februārī PVN bruto iemaksas, salīdzinot ar 2010.gada attiecīgo periodu, ir palielinājušās par 12,1 miljonu latu jeb 12,5%. Taču saistībā ar izmaksāto PVN atmaksu pieaugumu, februārī sasniedzot 72,1 miljonu latu, februārī plāns netika izpildīts par 1,6 miljoniem latu jeb 4,1%.

Tomēr FM uzskata, ka objektīvāk ir analizēt PVN ieņēmumus 2011.gada divos mēnešos, kuros PVN ieņēmumi pārsniedz plānotos ieņēmumus par 22,3 miljoniem latu jeb 19,5%, kā arī salīdzinājumā ar 2010.gada attiecīgo periodu tie palielinājušies par 1 miljonu latu jeb 0,7%.

No 2010.gada 1.jūlija izveidojušās PVN pārmaksu atmaksas ir novirzāmas kārtējo un nokavēto nodokļu maksājumu veikšanai, vai arī iespējams saņemt pārmaksāto nodokļa summu, kas izveidojusies taksācijas periodā, uz bankas kontu.

Lai novirzītu pārmaksu kārtējo un nokavēto nodokļu maksājumu veikšanai, Valsts ieņēmumu dienests pievienotās vērtības nodokļa summu 30 dienu laikā pēc deklarācijas par taksācijas periodu saņemšanas pārbauda, veicot nodokļu administrēšanas pasākumus, akceptē un pārnes uz nākamo taksācijas periodu līdz taksācijas gada beigām, sedzot nākamajos taksācijas periodos valsts budžetā maksājamo nodokļa summu.

Ja nodokļu maksātājam ir pievienotās vērtības nodokļa parāds vai citu nodokļu parādi, tad Valsts ieņēmumu dienests pirms pārmaksātās nodokļa summas pārcelšanas uz nākamo taksācijas periodu novirza to kārtējo nodokļu maksājumu un nokavēto nodokļu maksājumu veikšanai.

Beidzoties taksācijas gadam, Valsts ieņēmumu dienests minēto pievienotās vērtības nodokļa pārmaksu atmaksā nodokļu maksātāja norādītajā bankas kontā 10 dienu laikā pēc tam, kad apstiprinājis pārmaksāto nodokļa summu par taksācijas gadu.

Pārmaksāto PVN summu, kas izveidojusies par taksācijas periodiem līdz 2010.gada 30.jūnijam, VID atmaksā apliekamās personas norādītajā bankas kontā 30 dienu laikā pēc pamatota pieprasījuma saņemšanas un nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanas. Minēto pārmaksāto pievienotās vērtības nodokļa summu apliekamā persona var pieprasīt atmaksāt jebkurā taksācijas periodā uz bankas kontu vai lūgt novirzīt kārtējo nodokļu vai nokavēto nodokļu maksājumu segšanai, iesniedzot pamatotu pieprasījumu.

LETA jau ziņoja, ka pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi februārī bijuši 36,73 miljoni latu, kas ir par 1,56 miljoniem latu jeb 4,1% mazāk, nekā paredzēts plānā.

 

 

Komentāri (23)

janazakovica 13.03.2011. 12.02

nodoklu sistema un tas iekasesanas kartiba -profesionali ir Latvijaa radita taa lai tos negribetos maksat..lai varetu uzrekinat apsurdus ciparus un gadiem tos pieprasit lai erti varetu atlaist nod.un atmaksat sapustus pvn.pec politiku komandas..un ka parasti musu valsti neviens nepar ko neatbild//tai skaitaa par pilnigi neefektigas nod.sist.radisanu un uzturesanu un par pilnigi izzagtas parex bankas nopirksanu pa vienu miljardu latu.

+3
-1
Atbildēt

0

austrisv 13.03.2011. 15.45

Kādas tik shēmas nav redzētas uz PVN atmaksu no budžeta! It sevišķi jau trekni dzīvo kocinieki! Šmaukšanās tur bez galā. Pati pieredzēju, kā mans nu jau bijušais šefs, palika bagāts uz fiktīvām kokmateriālu darījumu noformēšanu. Ne tikai kocinieki, bet grēko jau arī citas nozares pat tirdzniecība, kas ir pilnīgi dīvaini, lai neteiktu vairāk, bet pat tie pamanījušies saņemt pārmaksāto PVN no budžeta. Vājprāts, cik ilgi šo PVN likumu nesakārtos?
Pati redzēju, kā pamanās uz fiktīviem darījumiem izkrāpt no valsts PVN atmaksu! piemēram, reklāmas, poligrāfija, mkaut kādi mistiski mārketinga pakalpojumi par daudziem desmitiem tūkstošu uz vienu pavadzīmi! Un tā tik uz priekšu, un tā bez gala, par starpniekiem nemaz nerunājot, lai gan daudzi starpnieki jau ir izķerti!

+2
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 13.03.2011. 16.52

Naudas nav un cilvēki to mēģina dabūt visos veidos, kāpēc, lai brīnītos, ka atmaksas iesniegumu skaits pieaug. Pats esmu čekus iesniedzis, naudiņa noder. Bez tam ir jāatcerās, ka liela daļa ne jau zeķe bāzīs bet gan sildīs ekonomiku un tādējādi maksās nodokļus, tā kā nekur jau šī nauda nepazudīs ! Par nodokļiem runājot, nevaru pilnībā piekrist krusttēvam, PVN IIN un soc nodokļi ir pamatoti, diskutabls varētu būt lielums, kas tracina ir visādi bezjēdzīgi papildus nodokļi ar mistisku izlietojumu – piemēram akcīzes, nodevas, transporta līdzekļu nodokļi !

+1
0
Atbildēt

7

    austrisv > lebronj2356 13.03.2011. 17.10

    Krix!
    Gan jau tos čekus iesniedzi ne jau PVN atmaksai, bet gan Ie.ienāk.nod. gada deklarācijai?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 14.03.2011. 09.13

    Eiropa varbūt arī ir soaciālistiska un tu saņem pretī par saviem samaksātiem nodokļiem, bet šeit jau nemana rezultātu nevienā sfērā. Es drīzāk atbalstu, ja ceļa nodoklis ir klāt degvielai, jo tas atspoguļo tieši cik nobraukts, cik samaksāts, bet tagad maksā pa visu gadu – arī močiem, kaut fiziski nebrauksi tak gadu ! Nodokļiem ir arī jābūt loģiskiem, nevis, kad no akcīzes vēl iekasē PVN vai arī apliek nodokli ar nodokli.

    Bet, nedomāju PVN atmaksu, bet vispārībā !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 14.03.2011. 11.22

    Bet, lobiju izskatās, ka mums netrūkst – ne tādu, ne šādu. Jautājums sekojošs – ja jau mums tā lobē dažādas nozares – tranzītu, bankas, sazin vēl ko, kāpēc bizness un uzņēmējdarbība neattīstās, bet gan nīkuļo un ir vismaz 14,5% bezdarbnieku ? Neviens plaša sabiedrības slāņa lobijs mums gan nav, Krīgera, Egles arī Gremdes utml. kantori ir parodijas un nekādu rezultātu nedod. Kāpēc nav kāds, kas tur valdību īsā saitē atgādinot darbus un solīto ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > lebronj2356 14.03.2011. 10.55

    Krix! Par ārzemju fūrēm, kura izbraukā mūsu šoseja pilnībā piekrītu, jo neparko negrib mūsu valdība ieviest šo Eirovinjeti, vai kā to nodevu sauc?
    Esot it kā pārāk liels lobijs mūsu saeimā un gan jau arī valdībā! esmu dzirdējusi, ka lielie autopārvadātāji savas firma spiereģistrējuši Baltkrievijā, kur mazāki nodokļi, tāpēc viņi negrib, lai ieviestu šo Eirovinjeti, kas tieši skartu šos ārzemēs reģistrētos pārvadātājus. Tā nu valstij nav nodokļu ieņēmumi ne no atopārvadātājiem, ne no eirovinjetes!
    Tāpēc jau mums tie sabrukušie ceļi!
    te žurnālistiem būtu darbs! vilkt laukā un prasīt un prasīt paskaidrojumus no FM!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 14.03.2011. 10.25

    Lāpi melnos caurumus budžetā…tā teikt ! Nu es saprastu, ja no tā deotētu transportu, bet transports jau ir dārgs turklāt ar ļoti sliktu pārklājumu reģionos, diemžēl iedz. blīvums arī dara savu :(

    P.S. Ārzemju ”fūrēm” gan neviens neliek ko maksāt par izdangātiem ceļiem !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > lebronj2356 13.03.2011. 23.19

    Krix…tracina ir visādi bezjēdzīgi papildus nodokļi ar mistisku izlietojumu – piemēram akcīzes, nodevas, transporta līdzekļu nodokļi !
    __________________________
    Tāda ir sociālistiskā Eiropa. Man nepatīk akcīze uz degvielu, bet transporta nodokli es atbalstu, jo dārgie limuzīni firmās domāti galvenokārt personīgām vajadzībām, retu reiz izmantojot sadarbības partneru sagaidīšanai lidostā:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > lebronj2356 14.03.2011. 09.52

    Es gan neatbalstu transporta nodokli, jo redzu tikai sabrukušus ceļus nevis normālu nodokļa izlietojumu. Nesaprotu vispār, kāpēc es maksāju akcīzi degvielai un auto nodokli, ja katru gadu man vēl jāpārkrāmē visa mašīnas ritošā daļa nenormālās ceļu kvalitātes dēļ!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu