Ušakovs sola nepieļaut būvniecību Arkādijas parkā • IR.lv

Ušakovs sola nepieļaut būvniecību Arkādijas parkā

29
Foto: Edijs Palens

Vairāk nekā 70 āgenskalnieši iebilst pret apbūvi šajā teritorijā

Rīgas mērs Nils Ušakovs (“Saskaņas centrs”) neatbalsta ieceri Mazajā Nometņu ielā jeb tā sauktajā Mazajā Arkādijas parkā būvēt divas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, biroju ēku un pazemes stāvvietu simts automašīnām un uzskata, ka Mazā Arkādija arī turpmāk jāsaglabā kā pilsētas skvērs. Par to aģentūru BNS informēja Rīgas domē (RD), savukārt aģentūra LETA vēsta, ka ceturtdien vakarā vairāk nekā 70 Āgenskalna iedzīvotāji bija pulcējušies uz sabiedrisko apspriešanu, lai iebilstu pret ieceri apbūvēt Mazo Arkādijas parku.

Sabiedriskajā apspriešanā piedalījās gan projekta autori – SIA “Grantex” pārstāvis Reinis Raznačs -, gan Būvvaldes speciālisti – Rīgas Kultūras pieminekļu Aizsardzības inspekcijas arhitektu grupas vadītājs Viesturs Brūzis un Vides departamenta Apstādījumu pārvaldes vadītāja Aija Baķe.

Projekta arhitekts Guntis Grabovskis iedzīvotājiem skaidroja, ka apbūve tiek plānota, maksimāli saglabājot zaļo fondu. Abas dzīvojamās mājas un biroja ēka projektā sagrupētas tā, lai būtu jānozāģē pēc iespējas mazāk koku, bet teritoriju pēc tam plānots sakopt un labiekārtot. Trīsstāvu mājas un pazemes autostāvvieta atbilstot pilsētas apbūves noteikumiem, kuros Mazais Arkādijas parks iekļauts kā “jauktas apbūves teritorija ar apstādījumiem”.

Āgenskalna iemītnieki savukārt palika pie sava viedokļa, ka būvēt mājas parkā ir absurds un rosināja īpašniekus meklēt citas alternatīvas, piemēram, pieprasīt no pašvaldības citu zemes gabalu vai tai zemi pārdot.

Brūzis norādīja, ka sākotnēji arī Būvvaldei ideja apbūvēt Mazo Arkādijas parku bijusi šoks, pret to iebildis arī Mājokļu un vides departaments, tāpēc priekšlikums noraidīts. Taču projekta attīstītāji to apstrīdējuši Pilsētas attīstības departamentā, kura juristi secinājuši, ka pašvaldībai nav tiesību aizliegt būvniecību privātīpašumā, ja tā atbilst apbūves noteikumiem. Tāpēc projekts akceptēts un šobrīd tiek virzīts tālāk apstiprināšanai Rīgas domes sēdē.

Baķe skaidroja, ka par Mazā Arkādijas parka teritorijas iegādi Vides departaments cīnījies jau kopš 1996.gada, taču domes Finanšu komiteja 2000. gadā pieņēmusi lēmumu šo zemes gabalu nepirkt. Teritorija kā denacionalizēts īpašums tikusi privatizēta, un 2001.gadā to iegādājās Andrejs Blažko. Kopš tā laika īpašnieks parku kopis pēc saviem ieskatiem un par saviem līdzekļiem. 2004. gadā Blažko pašvaldībai esot izteicis vēlmi apmainīt īpašumu pret kādu citu teritoriju, taču saņēmis atteikumu. Tā kā Mazais Arkādijas parks ir vienīgais parks, kuram nav piešķirts ne skvēra, ne parka statuss, pašvaldība teritoriju nevar atsavināt.

Ņemot vērā, ka būvniecība plānota privātīpašumā, Āgenskalna iedzīvotāju izredzes projektu apturēt tikai ar negatīvām atsauksmēm sabiedriskās apspriešanas laikā Brūzis vērtēja kā mazas. Iedzīvotāji tomēr turpinās aktīvi aizpildīt negatīvas anketas un vākt parakstus pret būvniecības ieceri, jo tas var tikt ņemtas vērā, skatot būvniecības ieceri Pilsētas attīstības departamentā un vēlāk domes sēdē.

Jau vēstīts, ka RD iesniegta būvniecības iecere, kas paredz aizbūvēt zaļo zonu Mazajā Nometņu ielā jeb tā saukto Mazo Arkādijas parku, uzbūvējot tur divas daudzstāvu dzīvojamās mājas, biroju ēku un pazemes stāvvietu 100 automašīnām. Apbūves projektam veikts arī ietekmes uz vidi novērtējums. Tā autori – SIA “Interbaltija” speciālisti – apgalvo, ka parka aizbūvēšana apkārtējo īpašumu vērtību nemazinās.

Atsauksmes par būvniecības ieceri iesniedzamas līdz 25.martam, bet pēc publiskās apspriešanas rezultātu apkopošanas Rīgas pilsētas būvvalde jautājumu virzīs izskatīšanai Pilsētas attīstības komitejā un Rīgas domes sēdē.

 

Komentāri (29)

LAURIS 11.03.2011. 10.23

es domāju, ka jautājums jāizvērtē no visām pusēm. Lūk, ko domā Latvijas reklāmas plaģiāta guru, visu laiku smieklīgāko un nejēdzīgāko latviesu priekšvēlēšanu kampaņu autors, ši projekta bīdītāju (mafijas) algotnis Ēriks Stendzinieks
http://i.imgur.com/Ojv5Q.png

+13
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 11.03.2011. 12.00

Varu saderēt, ka “sabiedrības gribas kūrētājs” Ušakovs pēc pāris nedēļām paziņos, ka viņš jau cīnījās un cīnījās, bet tur vairs neko nevarēja izdarīt!

P.S. Es patiešām nesaprotu, kādēļ pilsētas centrālā daļa ir jāaizbūvē pilnībā, kamēr pāris km no centrālās daļas viļņojas pļavas un aug meži. Tas taču ir pilnīgi nepārdomāti no pilsētbūvniecības – pilsētas centra vide tiek degradēta un tiek radītas tikai transporta organizēšanas problēmas. Rīga vienmēr ir bijusi zemā apbūve ar diezgan plašu zaļo zonu – kapēc mums ir jāpieļauj tās kļūdas, ko ir izdarījušas daudzas citas pasaules pilsētas, kuras cīnās ar sastrēgumiem un piesārņojumu?

+6
0
Atbildēt

0

ilmars_slapins 11.03.2011. 11.17

Iesākumā nepieciešams precizējums “mazais arkādijas parks”. kāpēc tas tā noticis, drošvien jāprasa šodienas tiesas zāles superstāriem, jo tieši viņu laikā teritorijai nomainījās zonējums. taču vispirmām kārtām jānoskaidro kāpēc vecajiem īpašniekiem netika iedalīta kompensējamā zeme, un tas notika visādu ārgaļu, bojāru un u.c. laikā. tāpēc kulaks lpp un sc virzienā šoreiz ir lieks, un sanāk tāda sapņošana uz citu rēķina.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu