"Karogam" un "Delfi" jāatvainojas dzejniecei Dragunai • IR.lv

“Karogam” un “Delfi” jāatvainojas dzejniecei Dragunai

9
Jānis Saliņš, F64

Augstākā tiesa konstatē goda un cieņas aizskārumu publikācijā “Tenkas”

Augstākā tiesa (AT) apmierinājusi dzejnieces Agitas Dragunas prasību un uzdevusi literatūras mēnešraksta “Karogs” izdevējam, kā arī interneta portālam “Delfi” atvainoties dzejniecei par goda un cieņas aizskārumu dzejnieka Riharda Bargā publikācijā “Tenkas”, vēsta aģentūra LETA.

AT no Bargā par labu Dragunai piedzina 2000 latu kompensāciju, no “Delfiem” tika piedzīti 4000 lati un 4000 lati piedzīti no “Karoga”, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja. Ceturtdien arī uzlikts par pienākumu “Delfiem” un “Karogam”, lai pārpublicētais Bargā teksts vairs nebūtu atrodams interneta meklētājos vai arī būtu atrodams tikai kopā ar publicētu atvainošanos. Atbildētājiem Dragunai jāatvainojas mēneša laikā no dienas, kad spriedums stāsies likumīgā spēkā.

Spriedumu 30 dienu laikā no 24.marta būs iespējams apstrīdēt AT Senātā.

Draguna tiesas ceļā vēlējās panākt atvainošanos par goda un cieņas aizskārumu publikāciju “Tenkas” literārajā mēnešrakstā “Karogs” 2007.gada augusta numurā 69.lappusē, kas tā paša gada septembrī pārpublicēta interneta portālā “Delfi”, sadaļā “Kas notiek?”, un piedzīt 200 tūkstošu latu morālā kaitējuma kompensāciju.

Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 19.martā atzina par Dragunas godu un cieņu aizskarošu apstrīdēto publikāciju un uzlika par pienākumu AS “Delfi” gādāt, lai “Karogā” ar nosaukumu “Tenkas” publicētais un interneta portālā “Delfi” pārpublicētais Bargā teksts vairs nebūtu atrodams interneta meklētājos vai arī būtu atrodams vienīgi komplektā ar atvainošanos.

Apgabaltiesa no Bargā par labu Dragunai piedzina 2000 latu kompensāciju, no AS “Delfi” tika piedzīti 4000 latu, bet 4000 latu piedzīti no literatūras mēnešraksta “Karogs”. Tomēr apelācijas sūdzības par šo spriedumu Augstākajā tiesā iesniedza gan Bargais, gan “Karoga” izdevējs SIA “Karogs 3”, gan arī AS “Delfi”.

Draguna prasību tiesā iesniedza 2008.gada februārī un lūdza piedzīt par viņas goda un cieņas aizskārumu kopumā 200 000 latu, kā arī atzīt konkrēto “tenku” par godu un cieņu aizskarošu.

“Karoga” galvenā redaktore Ieva Kolmane iepriekš sacīja, ka neuzskata, ka “Karogs” būtu aizskāris Dragunas godu un cieņu, jo žurnāla literatūras sadaļā ticis publicēts literārs darbs ar nosaukumu “Tenkas”, kam arī pievienota piebilde, ka jebkura sakritība ar reālo dzīvi uzskatāma par nejaušību.

Mediju uzņēmuma “Delfi” bijušais direktors Juris Mendziņš iepriekš apliecināja, ka Draguna izvirzīja pretenzijas par konkrētu tekstu, taču portāls uzskata, ka konkrētais literārais darbs ticis pārpublicēts no “Karoga”, kam tad arī būtu jāuzņemas atbildība, ja aizskarta kādas personas privātā dzīve. Viņš pauda uzskatu, ka konkrētā informācija neesot ziņa, ko varot atsaukt, bet gan literārs darbs, ko varot mainīt tikai autors.

Komentāri (9)

brigita_damme_rtk_lv 10.03.2011. 16.16

Ja jau tāda ziņa, kur tad tas teksts?
“dzejnieki agita draguna un ronalds briedis vienu laiku gulēja kopā un miegā tik nemierīgi grozījās, ka regulāri no rītiem modās, šķērseniski pārkrituši viens pār otru, tādējādi veidojot perfektu hitleriskās vācijas kāškrustu. šis fakts abus nabadziņus mocīja un satrauca tik ļoti, ka viņi beigu beigās tomēr nolēma pašķirties, ko arī veiksmīgi izdarīja.”
Pilns teksts (pagaidām) te http://kultura.delfi.lv/news/entertainment/book/article.php?id=18708702
Tā, tagad arī IRu tiesās vai arī šo komentu…

+4
-1
Atbildēt

0

aivarstraidass 10.03.2011. 23.43

>>> Ceturtdien arī uzlikts par pienākumu “Delfiem” un “Karogam”, lai pārpublicētais Bargā teksts vairs nebūtu atrodams interneta meklētājos vai arī būtu atrodams tikai kopā ar publicētu atvainošanos.
=====
Vēlu veiksmi tiem, kuri īstenos šo spriedumu :) Es vēl saprotu, ka cilvēks apņemas izmainīt sevis kontrolētas vietnes saturu – bet ne jau to, kas varētu būt atrodams kādā Interneta meklētājā.

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 10.03.2011. 21.15

Jāgatavo pretprasība par neapmaksātu reklāmu. Ar krietni lielākiem cipariem. “Mums, latviešiem, dzejnieku milzīgs bars…”, to vidū izpelnīties tādu ievērību par velti nevar.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu