"Standard & Poor’s" uzlabo Latvijas kredītreitingu • IR.lv

“Standard & Poor’s” uzlabo Latvijas kredītreitingu

32
Gediminas Savickis, F64

Ekonomists Stikuts: Reitinga uzlabošanās atkarīga no valsts budžeta ilgtspējas

Reitingu aģentūra “Standard & Poor’s Ratings Services” (S&P) uzlabojusi Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu, no stabila nosakot to pozitīvu, vēsta aģentūra LETA.

S&P apstiprināja kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā “BB+” līmenī, bet īstermiņa saistībām ārvalstu valūtā “B” līmenī, informējis finanšu ministra Andra Vilka (“Vienotība”) preses sekretārs Aleksis Jarockis.

Kredītreitinga novērtējums uzlabots, novērtējot ekonomiskās atkarības mazināšanos no ārējā finansējuma un stingro apņēmību īstenot fiskālo konsolidāciju.

Aģentūra norāda, ka Latvijas ekonomika ātri atgūst līdzsvaru, virzoties uz struktūru, kas būtu daudz mazāk atkarīga no ārējā finansējuma. Pēdējo divu gadu laikā kārtējo maksājumu kontā ir izveidojies pārpalikums, tirdzniecības deficīts ir samazinājies par divām trešdaļām, un neto ienākumu bilance ir pozitīva, jo ārvalstu bankas ir norakstījušas daļu savu investīciju.

Finanšu ministrs Andris Vilks gan atgādina, ka, lai jau tuvākajā nākotnē varētu sagaidīt arī kredītreitinga uzlabojumus, valdībai nekavējoties ir jāvienojas par konkrētiem un kvalitatīviem budžeta konsolidācijas pasākumiem. “No saviem valdības kolēģiem es arī gribētu sagaidīt mērķtiecīgāku darbu strukturālo reformu ieviešanā publiskajā sektorā,” uzsvēris finanšu ministrs.

Ekonomikas izaugsmei atjaunojoties, tiek prognozēts mērens tekošā konta deficīts. Savā paziņojumā S&P pauž, ka eksporta apjomi 2010.gadā pietuvojās pirms krīzes līmenim, kāds bija 2008.gadā, bet ekonomikas izaugsme kopumā bija straujāka nekā iepriekš.

Dainis Stikuts, “Swedbankas” vecākais ekonomists uzskata, ka “Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējuma uzlabošanās bija gaidāma – pamatā tā ir saistīta ar ekonomikas atkopšanos, proti, iekšzemes kopprodukts pieaug, bezdarbs samazinās, finanšu sistēma ir kļuvusi stabila. Tomēr paša kredītreitinga uzlabošana un, pats galvenais, iekļūšana investīciju kategorijā, lielā mērā ir saistīta ar valsts budžeta ilgtspēju. Tas nozīmē – kādas būs strukturālās reformas, vai tās veicinās sabalansētu ekonomisko attīstību un sekmēs ēnu ekonomikas samazināšanos. Jo ātrāk valdība spers tam nepieciešamos soļus, jo ātrāk notiks kredītreitinga uzlabošanās.”

Kā ziņots, patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka trīs pazīstamākās starptautiskās reitinga aģentūras “Moody’s Investors Service”, “Fitch Ratings” un “Standard & Poor’s”, kā arī Japānas reitingu aģentūra “Rating and Investment Information” (“R&I”).

Pērn gada nogalē “Standard & Poor’s” paaugstināja Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi – no “BB” uz “BB+”, saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu.

 

Komentāri (32)

mary75 09.03.2011. 15.15

Tikai pateicoties VD valdībai te arī notiek kas pozitīvs, un kredītreitingu vēl pacēla.
Iespaids, ka Lembergu tas neapmierina, un viņš visādi vēlās apturēt šo te pozitīvo virzību.
Principā to var saprast, vienīgā Lemberga rūpe ir politiskās varas saglabāšana, nevis Latvijas pozitīvā attīstība, un to viņš var panākt tikai ar primitīvu un valsts attīstībai kaitīgu populismu.

+25
-1
Atbildēt

2

    disassociative > mary75 09.03.2011. 15.53

    No malas izskatās, ka Lemberga vienīgā rūpe ir savas ādas glābšana.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 09.03.2011. 15.58

    Savas ādas glābšanai jau arī svarīga ir politiska vara.
    Nebūtu politiska vara – vai tad viņš kopā ar PLL un SC varētu tā sačakarēt tiesu sistēmu, un daudziem godīgiem tiesu darbiniekiem apturēt karjeras iespējas, tādejādi iebiedējot citus – neejiet pret mani!

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 09.03.2011. 15.29

“Kredītreitinga novērtējums uzlabots, novērtējot ekonomiskās atkarības mazināšanos no ārējā finansējuma un stingro apņēmību īstenot fiskālo konsolidāciju.”

Priecājos, ka pie varas esot Vienotības partijām atkal atgūstam augstu kredītreitingu aģentūru vērtējumu! Tas toreiz bija arī Repšes laikā, kad mūsu valsts ieguva visaugstāko kredītreitingu kādu vien mūsu ekonomika ir saņēmusi.
To atkal “noēda” kremlinu partiju valdīšana slaikā sākot no Emša , un nu atkal par spīti kremlinu pūlēm, Latvija vismaz atgūst labvēlīgu ekonomikas vērtējumu! Par to no sirds priecājos, lai kā Lembis un viņa ZZS pūlas “likt kāju durvīs”!

+16
-1
Atbildēt

0

dro 09.03.2011. 15.08

Prieks gan par kredītreitinga novērtējumu, gan par balvu Nelsonam:)

+12
-1
Atbildēt

1

    varbūt ka tā > dro 09.03.2011. 16.58

    žurnālam kārtējo reizi liekas ka mums ar budžetu ir viss kārtībā

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu