Gada inflācija februārī sasniegusi 4% • IR.lv

Gada inflācija februārī sasniegusi 4%

33
Foto: Lauris Viksne, F64

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām februārī bija cenu kāpumam pārtikai

Šā gada februārī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada februāri, bija jau par 4% augstāks, precēm cenas pieaugušas par 5,7%, bet pakalpojumiem kritušās par 0,4%, informē Centrālās statistikas pārvalde.

Kā vēsta "Nozare.lv", šā gada februārī pret janvāri vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,3%. Precēm cenas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem – par 0,2%. Pagājušā gada februārī, salīdzinot ar 2010.gada janvāri, vidējais patēriņa cenu līmenis nemainījās.

Pēc desmit mēnešu krituma pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir atgriezies inflācijas zīmē, augot par 0,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām februārī bija cenu kāpumam pārtikai, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

februārī turpinājās pārtikas produktu cenu kāpums, ko noteica atsevišķu preču cenu dinamika pasaules tirgū, ražotāju cenu kāpums, kā arī akciju noslēgums. Dārzeņiem cenas pieauga par 8,8%, pienam un piena produktiem – par 3,2%, sieram – par 2,6%, tējai un kafijai – par 3,3%, augļiem – par 4,1%, cukuram – par 6,2%, konditorejas izstrādājumiem – par 2%, atspirdzinošajiem dzērieniem – par 2,8%, labības produktiem – par 1,1%.

Akciju rezultātā par 0,8% samazinājās cenas gaļai un gaļas izstrādājumiem, par 0,9% – maizei, par 0,4% – saldumiem, medum, bet par 0,3% – olām. Atlaižu un sezonas izpārdošanu ietekmē apaviem cenas samazinājās par 5,7%, apģērbiem – par 1,8%, bet apģērbu piederumiem – par 11%.

Vidējais cenu līmenis februārī degvielai bija par 0,5% augstāks, nekā janvārī. Cenu kāpumu mēneša beigās daļēji kompensēja degvielas cenu kritums februāra sākumā. Dārgāki februārī kļuva arī sauszemes transporta pakalpojumi, autovadītāju kursi, ar transportu saistīti apdrošināšanas pakalpojumi. Par 7,7% sadārdzinājās tūrisma pakalpojumi, par 0,7% – medikamenti, bet par 3,1% – ziedi.

Februārī par 1,2% cenas samazinājās siltumenerģijai. Akciju rezultātā par 3% lētākas kļuva personīgās aprūpes preces. Akciju ietekmē zemākas cenas bija arī mājokļa uzkopšanas un tīrīšanas līdzekļiem, alkoholiskajiem dzērieniem, mēbelēm un mājokļa iekārtām, datu apstrādes iekārtām, sanatoriju pakalpojumiem, rotaļlietām, sadzīves ierīcēm, atpūtas un sporta pakalpojumiem un mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem.

Jau vēstīts, ka  Finanšu ministrija (FM) nākamgad prognozē inflācijas līmeni 2% apmērā, ar kuru, iespējams, var arī nepietikt Māstrihtas kritēriju izpildei, tāpēc jau sākts domāt par inflācijas bremzēšanas pasākumiem. FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis iepriekš sacīja, ka FM šim gadam prognozē 3,5% inflāciju, savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) iepriekš norādījis, ka jaunie nodokļu palielinājumi, kas tiks veikti budžeta konsolidācijā, inflācijas līmeni var paaugstināt pat līdz 4%.

 

Komentāri (33)

disassociative 08.03.2011. 15.08

Nez kāds būs Latvijas Bankas komentārs par šo? Latvijas Bankas darbības galvenais mērķis ir saglabāt cenu stabilitāti valstī. Vismaz tā rakstīts viņu mājas lapā. Kaut kā ilgstoši nespēju saskatīt, ka LB veiktu šo uzdevumu.

+4
-2
Atbildēt

0

piziks 08.03.2011. 18.37

Te BET savulaik minēja — atsķirībā no Vilka 3% =– gada beigās varbūtējus 5%… Vētrauini uz tiem esam sākuši doties.

0
0
Atbildēt

0

piziks 08.03.2011. 18.33

Pirmais paldies zviedru baņķieru un pensiju fondu labākajiem advokātiem Latvijā — VD un AV par inflācijas uzraušanu! Otrais paldies = par eiro ieviešanas — šobrīd — pārliecinošu attālināšanu.
Krix, taisnība: šie prasti grib reketēt vienīgi vairāk un vairāk, bet, cik tas ir tuvredzīgi, redzams nav vienīgi viņiem.
Ja jau nodokļu augšupraušanā galvenie ir ZZS, ar kuru VD galātikšanai par mīkstu un vieglu, tad pamācošos nolūkos Vienotībai derētu iet opozīcijā un nemocīt vēlētājus ar savām nespējām un mazspējām?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu