VBTAI: Ādažu mūzikas skolas pedagogi nav ievērojuši likumu • IR.lv

VBTAI: Ādažu mūzikas skolas pedagogi nav ievērojuši likumu

26
Atstādinātais Ādažu domes mērs Breidaks pirms preses konferences runā ar saviem atbalstītājiem. Foto: Ieva Čīka, LETA

Bērnu iesaistīšana piketā ir administratīvs pārkāpums un vecāki var vērsties policijā

Ādažu novada mūzikas skolas pedagogi, iesaistot bērnus piketā, nav ievērojuši likumdošanas prasības, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

Raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka 24.februārī no Ādažu domes priekšsēdētāja amata atstādināto Normundu Breidaku ("Rīgas apriņķa novadu apvienība") pirms preses konferences un tās laikā atbalstīt bija ieradušies ap 150 Ādažu iedzīvotāju, tostarp līdzi atvesti bija aptuveni 20 bērni. Vecāki raidījumam sūdzējušies par to, ka bērni Mūzikas skolas solfedžo nodarbības laikā bez iepriekšējas brīdināšanas iesaistīti piketā Breidaka atbalstam.

Rieksta-Riekstiņa sacīja, ka pedagogi ir pārkāpuši gan Bērnu tiesību aizsardzības likumu, gan likumu "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" prasības, jo pikets iepriekš netika saskaņots domē. "Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir noteikts, ka bērni var piedalīties dažādos pasākumos un paust savus uzskatus, taču tas nedrīkst traucēt izglītības iegūšanai. Mācību laikā skolēnus nekādos piketos, sapulcēs un gājienos iesaistīt nedrīkst," teica Rieksta-Riekstiņa. 

Viņa norādīja, ka tas ir administratīvs pārkāpums un vecāki var vērsties policijā. Par pārkāpumu ir jānoformē protokols, pašvaldības Administratīvajai komisijai tas ir jāizskata un jāpiemēro sods.

Savukārt līdzšinējais Ādažu novada vicemērs Pēteris Balzāns, kurš patlaban pilda Ādažu novada domes priekšsēdētāja pienākumus, neplāno vērtēt Mūzikas skolas skolotājas rīcību saistībā ar vecāku sūdzībām par to, ka bērni Mūzikas skolas solfedžo nodarbības laikā iesaistīti piketā Breidaka atbalstam. Nekādas sankcijas par nelikumīgo rīcību, visticamāk, nesekos.

"Skolas kontrolē Izglītības un zinātnes ministrijas inspekcijas – tās arī varētu sniegt kādas rekomendācijas. Nekāds mītiņš netika pieteikts un no pašvaldības puses nebija akceptēts. Tas nebija domes pasākums. Tā bija Breidaka personīgā preses konference, kas netraucēja ne darbu, ne satiksmi, ne mācības," aģentūrai LETA teica Balzāns. Bērni piketu esot apmeklējuši kopā ar vecākiem. "Vecāki paši tā vēlējās un viņus turp aizveda," apgalvoja Balzāns un stāstīja, ka pie skolas durvīm esot stāvējusi direktore un aicinājusi bērnus doties atpakaļ uz nodarbībām.

"Nekā personīga" skolotāja Olga Freimane sacīja, ka esot rīkojusies ar skolas direktores ziņu. Lēmums mācību stundu laikā vest bērnus piketēt esot bijis spontāns, emociju iespaidā. Tās viņai radījis Ādažu domes mājaslapā publicētais paziņojums, ka mēra nomaiņai var sekot mūzikas skolas izlikšana no telpām, kuru dēļ pašvaldība nonākusi lielos parādos.

Ādažu bāriņtiesas priekšsēdētājs Jānis Krasikovs norādīja, ka par šo gadījumu nav informēts, tāpēc no komentāriem atteicās, norādot, ka VBTAI vadītāja Rieksta-Riekstiņa jau ir paudusi vērtējumu par notikušo.

 

 

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu