Latvija varētu būt izcila vieta reģionālajam eksportam • IR.lv

Latvija varētu būt izcila vieta reģionālajam eksportam

28
Jānis Saliņš, F64

ASV interesējas par investīciju iespējām enerģētikā un informācijas tehnoloģijās

Potenciāls ASV investīciju piesaistē ir enerģētikai un informācijas tehnoloģijām (IT), pirmdien publicētā intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" uzsvērusi ASV Valsts departamenta komerclietu un uzņēmējdarbības īpašā pārstāve Loreina Haritone.

ASV Valsts departamenta pārstāve 4.martā vienas dienas vizītē apmeklēja Latviju. 

"Enerģētikas sektoram ir liels potenciāls. Mums bija sarunas ar Latvijas enerģētikas nozares un valdības pārstāvjiem par sadarbību šajā jomā. Šajā sektorā ir daudz biznesa iespēju. Iespējas ir arī sadarbībai informācijas tehnoloģiju jomā, arī ar šīs nozares pārstāvjiem mēs Latvijā tikāmies. Es domāju, ka šajos divos sektoros ASV un Latvijai ir lielākās sadarbības iespējas," norādījusi Haritone.

Jautāta, vai ASV uzņēmumus interesē arī ražošana Latvijā, Haritone sacīja, ka Latvija ir izcila vieta reģionālajam eksportam. "Esmu runājusi ar uzņēmumiem par to, ka šeit ir labi izglītots darbaspēks. Arī no ģeogrāfiskā stāvokļa Latvija ir pievilcīga, jo ir iespējams iziet uz Krievijas tirgu," paudusi ASV Valsts departamenta pārstāve.

Viņasprāt, runājot par konkrētiem sadarbības projektiem enerģētikas jomā, ASV investoriem varētu būt interese gan par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecību Baltijā, gan atomelektrostacijas būvniecību Lietuvā, gan atjaunojamo energoresursu attīstībā. Tomēr vizītes laikā lielākā uzmanība veltīta starptautiskajām bioenerģijas programmām. "Ir vairāki lieli vēja parku projekti, kas arī varētu būt interesanti. Visi šie atjaunojamās enerģijas veidi ir fokusa punkti amerikāņu kompānijām, apsverot šeit kaut kādas sadarbības iespējas."

Komentējot sadarbību IT jomā, Haritone akcentējusi, ka ASV tirgus iekarošanai uzņēmumam jāatrodas Silīcija ielejā, un viens Latvijas uzņēmums jau izveidojis tur savu pārstāvniecību. "Pat ja savus pētījumus veicat Latvijā, mārketings jums ir jāveic tur. Ir nepieciešami sakari Silīcija ielejā," skaidrojusi amatpersona. 

ASV Valsts departamenta Komerclietu un uzņēmējdarbības īpašā pārstāve 4.martā tikās ar pārstāvjiem no Ārlietu ministrijas, Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā, kā arī uzņēmējiem enerģētikas, inovāciju un augsto tehnoloģiju jomā.

Haritone amatā tika apstiprināta 2009.gada 14.septembrī, un viņai ir vairāk nekā 25 gadu darba pieredze informācijas tehnoloģiju sektorā Silīcija ielejā.

 

Komentāri (28)

daina_tabuna 07.03.2011. 13.28

Mūsu mazisms ir vienkārši “lielisks”! Visi portāli pilni ar šo atrferējumu, kas pēc būtības ir diplomātiskas pļāpas par neko. Pāris vispārīgas un tīri loģiskas frāzes, kas izspļautas garāmejot reflektējot to, ko mēs paši gribam dzirdēt. Amerikāņu investīcijas Latvijai visus šos gadus ir metušas apkārt milzu loku. Neredzu iemeslu kāpēc kaut kam vajadzētu mainīties. Ko amerikāņi darīs ar tirgu, kurš pēc lieluma ir tupat 10-reiz mazāks par vienu pašu Losandželosu vai Ņujorku, bet pēc pirktspējas visas 30 reizes? Mēs paši visu laiku runājam par enerģētisko neatkarību- par to arī ar mums runā. Mēs paši cenšamies sevi pozicionēt par IT valsti- par to arī ar mums runā. Ja mēs sevi censtos pozicionēt kā lauksaimniecības zemi, tad šī pati kundzīte runātu, ka amerikāņi ir gatavi investēt siltumnīcu kompleksos vai ko tamlīdzīgu. Nevajag sevi pārvērtēt, bet gan beidzot pašiem tiešām nolemt ko tad īsti darīt, uz ko koncentrēties. Kā, starpcitu, arī norāda Loreina Haritone. Un tas patiesībā arī ir viss sausais atlikums no šī teksta.

+4
-2
Atbildēt

8

    شامان > daina_tabuna 07.03.2011. 16.40

    kaut kur lasīju ka kāds 90tajos aicināja ASV investorus uz Rīgas lidostu, bet tie atteikušies jo Latvijā redz par maz iedzīvotāju
    Rainis teicis ka lai gan esam maza cilts būsim tik lieli cik mūsu griba, bet ja gribas tikai sevi noniecināt un vēl gūt no tā baudu..tad neko un nekas arī nebūs tādiem

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > daina_tabuna 07.03.2011. 19.25

    Dolārs nesaki viss, Latvija un Baltija kopumā ir laba vieta projektiem – valstis aizaugušas, tukšās, zaļo resursu daudz, vietējie maz ko attīsta, zeme lētā un, ja vajag pielaobsim likumus, kas palīdzēs investoriem(vai tiem, kas par tādiem izliekas) ! Tā kā pievilcību amerikāņu acīs saprotama, vienīgais ceru, ka šādas investīcijas uzlabos latviešu dzīvi Latvijā !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > daina_tabuna 07.03.2011. 13.38

    pag pag..viņi nerunā par mūsu tirgu..viņi runā par enerģētiku, loģistiku un IT. nozares, kuras ir globālas peč definīcijas.
    domā, ka jeņķi neredz un nesaprot, kas te notiek. redz gan.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 07.03.2011. 15.28

    Piekrītu, ka talants nepazudīs (ja vien supertalantīgs racējs to nenoraks). Kokam ir otrs gals- neviena nopietna firma neņems darbā tādu pašmācības ceļā radušos IT speciālistu. Prasīs akadēmiskas zināšanas un papīrus. Lai cik cilvēks būtu labs programmētājs, vienīgais ceļš realizēt potenciālu bez izglītības papīra- darboties pašam uz savu galvu. Un tur jau ir jautājums par veiksmi. Paveiksies- uztaisīs labu projektu, kas aizies. Nepaveiksies… nekādas zināšanas nepalīdzēs. Jebkurā gadījumā- tā nav situācija, par kuru runāja tā amerikāniete.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > daina_tabuna 07.03.2011. 15.45

    nu nesaki viss. ja parezi saraksta CV un motivācijas vēstuli, tad izredzes manuprāt ir ļoti labas. bet protams ir ari ‘tadi, kas uzreiz atmet šadus te pretendentus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > daina_tabuna 08.03.2011. 09.13

    Dolār, saki tad lūdzu ko tad jeņķiji uzbliezuši pie lidostas vēstniecības ēku kā mūsu ministru kabinetu pēc izmēriem? Laikam nekādas intereses?

    Kas tad tavuprāt SWE ir? Vai tik gadījumā nav vietējiem apstākļiem piejaucēts jeņķu rokas pagarinātājs? Jo sevišķi ja vērojam ka tieši SWE banku bizness ir tas nopietnākais špīleris LV( Baltijas) lauciņā, un kas ir banku bizness cerams man nav jāstāsta Tev-Dolāram, un no kurienes tam kājas aug.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > daina_tabuna 07.03.2011. 14.12

    es tomēr pieturos pie teorijas, ka peidzimst x skaits gudru un spejīgu cilvēku uz kaut kādu cilvēku skaitu. augstskolas nekā ieietekmē tavas spejas kā tādas…bez zinašānas bez spejam nedod absolūti neko. ja cilvēkam ir ieksā..ir aicinājums..tad kā Tu jau minēji, pašapmācības cēla lielakais tik izkosts un izburts cauri. piemēru ir ļoti daudz.
    galvenais, ir nevis šo cilvēku iebāzt kaut kaadā pussagrabējušas RTU, jo fakultātei ir viņu interesēm atbilsošs nosaukums (nav nekāda sakara ar pasniedzamo saturu), bet gan jau skolas laikā attīs’tit katra indivīda spējas. kāds rēkināt nespēj, bet šuj ģeniālus tērpus.
    sabiedrība sos te mazos ģeniju iznīcina…ej uz ekonomistiem, ej uz sociālajām zināšanam..jo redz tur būsōt darbs. tas ja nekas, ka tev pa’tik programmēt…saprot par ko es?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 07.03.2011. 13.59

    Enerģētika ir mūsu tirgus. Loģistika un IT- tur Tev taisnība. Taču ja viņi teiktu to, ko tiešam domā, tad neko par IT nerunātu, jo mūsu kapacitāte jau šobrīd ir izsmelta. Paskaties, kas notiek cv.lv un tamlīdzīgos portālos- minimums 300 IT speciālistu vajadzība, kas nezūd jau (vismaz) gadu. Google meklē cilvēkus Baltijas līmenim arī Latvijā, bet prasības ir tādas, ka Latvijā labākajā gadījumā ir 2- 3 cilvēki (kuri, ja tadi vispār ir, jaur ir aizņemti un pelna ļooooti labi). Mūsu augstskolas šobrīd ražo IT spečukus ar 7- 8 gadus vecām zināšanām, kas tiek minimāli uzprišinātas. Jaunie censoņas tikai 2- 3 gadus pēc skolas beigšanas ir apguvuši to, kas tiešam vajadzīgs un tiek “izķerti” vēl 3. kursā. Atliek vienīgi loģistika, kura mūsu “lielisko” ceļu un “brīnišķīgās” infrastruktūras dēļ ir “lieliska alternatīva”.

    Bez valsts atbalsta neiztikt, bet valdībai tikai gāganu kari prātā…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

anita_meistere 07.03.2011. 12.35

ja šis te aizies..tad tas būs piermais reālias NATO solis baltijas reģionā aizsardzībai. ka tik nenāk par vēlu. lai tie projekti aizietu, paris gadus vajadzēs..a krevi te jau ir pamatīgi iesakņojušies..gan biznesā, gan parlamentā, gan medijos.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu