VID aiztur ar PVN krāpnieciskām darbībām saistītu grupējumu • IR.lv

VID aiztur ar PVN krāpnieciskām darbībām saistītu grupējumu

11
Gatis Dieziņš, LETA
Ilze Malaševska

Valsts budžetam radīti vairāk nekā 770 tūkstošu latu zaudējumi

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpnieciskām darbībām saistītu grupējumu un aizturējusi tā iespējamos organizatorus, aģentūru BNS informēja VID Komunikācijas nodaļā. 

Grupējums darbojās, lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli, un kopš 2009.gada apgrozījis naudas līdzekļus vairāk nekā 3,5 miljonu latu apmērā.

Viens no iespējamo noziedzīgo nodarījumu organizatoriem jau iepriekš ir nonācis gan VID Finanšu policijas pārvaldes, gan arī citu tiesībsargājošo iestāžu redzes lokā un aizturēšanas brīdī vēl izcieta nosacītu sodu par finanšu noziegumiem.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma pakalpojumus izmantoja aptuveni 30 reāli strādājošu uzņēmumu, lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar starpniekuzņēmumiem un fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā, tostarp vairāki ar zivsaimniecību saistīti uzņēmumi, iespējams, pakalpojumus izmantojuši, lai legalizētu zivju produkciju, kas iegūta, pārsniedzot normatīvajos aktos atļauto nozvejas apmēru, informēja VID.

Sākotnējā izmeklēšanas informācija liecina, ka kopš 2009.gada noziedzīgais grupējums apgrozījis naudas līdzekļus vairāk nekā 3,5 miljonu latu apmērā un, legalizējot noziedzīgi iegūtos līdzekļus un nenomaksājot PVN, nodarījis valsts budžetam kaitējumu vairāk nekā 770 tūkstošu latu apmērā.

Kriminālprocess par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem VID Finanšu policijas pārvaldē sākts 2011.gada 9.februārī. Kriminālprocesa ietvaros aizdomās turētā statuss noteikts divām personām, kuras, iespējams, ir noziedzīgā nodarījuma organizatori. Abām personām pēc atbrīvošanas no īslaicīgās aizturēšanas izolatora piemērots drošības līdzeklis – nodošana policijas uzraudzībā.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā Latvijas kredītiestādēs ir apturēta 19 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu 32 norēķinu kontu darbība. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apmērs pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa informācija no kredītiestādēm.

Komentāri (11)

Juris Millers 07.03.2011. 12.13

Vēl dažus šitādus paņems aiz šķirkas un varbūt nodokļu ieņēmumi beidzot sāks tuvoties reālajai ekonomikas situācijai. Kā skolotāju algas jāsamazina vai slimnīcas jāslēdz tā visi varoņi – kā nodokļus maksāt, lai būtu no kā tās skolas un slimnīcas uzturēt, ta lavās pa krūmiem kā kurš prot un vēl bandītiem procentu samaksā, lai tik valstij nemaksāt. Es ceru, ka to starpniekuzņemumu direktori un īpasnieki arī dabūs kārtīgi pa pirkstiem.

+7
-1
Atbildēt

0

garausiitis 07.03.2011. 12.53

Godīgi sakot džeki samērā mierīgi strādājuši. Kas izbrīna – ka tas noticis 2 gadus un tikai tagad uzrāvušies. Tātad bijusi samērā labi maskēta shēma. Secinām,ka FPP sāk pamazām tīrīt arī ilgspēlējošās plates.

+5
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 07.03.2011. 13.55

… faktiski pants par valsts nodeviibu , sodaams ar briiviibas atņemšanu uz 25 gadiem bez amnestijas , ar mantas konfiskaaciju trešajaa dzimumaa…kaa beidzaas Liepaajas uzņeemeeja Hartmaņa nelikumioigaas darbiibas kopaa ar drošiibnieka Bora sievu ,atmazgaajot 140 000 000 ls , valstij nenomaksaajot 24 000 000 ls nodokļu paraada, jebšu tas sviitrots no noziedziigo darbiibu saraksta , iisaak valsts šo greeku darboņiem piedevusi , ja tas taa tad pamatojums???

+2
-1
Atbildēt

2

    egfoto > Janka, Janic 07.03.2011. 21.44

    Trešajā dzimumā …. WTF???
    Cienītais saprot ko raksta? Vai arī grib sevi pataisīt par daudz gudrāku nekā patiesībā ir …
    Dienas pērle … mantas konfiskācija trešajā dzimumā :)))

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Janka, Janic 08.03.2011. 01.53

    tas noziimee mantu kura norakstiita beerniem un mazbeerniem …

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu