ES varētu izvietot karakuģus pie Lībijas krastiem • IR.lv

ES varētu izvietot karakuģus pie Lībijas krastiem

10
Foto: Tiago Petinga, LETA
Ilze Malaševska

Lībijā turpinās kaujas, valsti pametuši 190 tūkstoši iedzīvotāju

ANO un ES savienība šonedēļ nolēma aizliegt ieroču pārdošanu Lībijai, ieviešot sankcijas Kadafi režīma sodīšanai par tautas nemieru apspiešanu un izvērstajām represijām, savukārt laikraksts "The Daily Telegraph" vēsta, ka Lielbritānijas spēkos izsludināta paaugstināta gatavība tikt 24 stundu laikā pārceltiem uz Lībiju.

ASV, Lielbritānija un Francija ir izvietojušas karakuģus pie Lībijas krastiem. Režīma pretinieku kontrolētās Bengāzī pilsētas ostā atrodas karalistes karaflotes kuģis, tāpat valsts teritorijā atrodas elitāro spēku SAS kaujinieki, kuriem jāgarantē Lielbritānijas pilsoņu drošība. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija gan norādīja, ka runa ir par iespējamu humānās palīdzības operāciju, nevis militāru, tikmēr NATO sabiedroto vidū tiek spriests par to, vai izmantot militāros spēkus asinsizliešanas apturēšanai.

Lielbritānija un ASV ierosinājusi noteikt arī lidojumu aizlieguma zonu virs Lībijas, kas nozīmētu uz zemes esošās Kadafi gaisa aizsardzības bombardēšanu un naidīgo iznīcinātāju notriekšanu. Tomēr vairākas valdības, tostarp Francijas, uzstāj, ka šādai operācijai nepieciešams ANO mandāts. Savukārt Krievija pret šādiem pasākumiem paudusi visai rezervētu attieksmi, un ANO Drošības padomē tai pieder veto tiesības.

Intensīvas kaujas, kurās tiek izmantota artilērija un cita smagā bruņutehnika, piektdien izvērsušās Lībijas lielākajā naftas transportēšanas ostā Rāslanūfā, vēsta Rietumu mediju korespondenti. Savukārt sestdien Lībijas līderis Muamars Kadafi nosūtījis bruņutehniku uz netālu no galvaspilsētas esošo Zāvijas pilsētu, lai tur nostiprinātos, taču režīma pretinieki izrādījuši sīvu pretestību un pēc niknām sadursmēm padzinuši lojālistus no pilsētas.

"Tagad ar visu šo artilēriju, tankiem un bruņutransportieriem mēs redzam tādas kaujas un slepkavošanu, kādu mēs neesam redzējuši Irākā. Es to uzskatu par totālu genocīdu," arābu telekanālam "Al Arabiya" pavēstīja viens no iedzīvotājiem. "Tagad pilsētā ir izvērsušās kaujas. Kopā ar tanku iebrauca 15 bruņutransportieri. Visos rajonos notiek intensīva apšaude un mošejas ir izsludinājušas džihādu pret šīm brigādēm."

Pašlaik nemiernieki pulcē savus galvenos spēkus pilsētā un lēnām virzās tālāk uz rietumiem pa Vidusjūras piekrastes automaģistrāli – dodoties uz 200 kilometru attālo smagi nocietināto Kadafi dzimto pilsētu Sirtu.

Bēgļu skaits no nemieru pārņemtās Lībijas ir pārsniedzis 190 tūkstošus, sestdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācija. Lielākā daļa no šiem bēgļiem nonākusi Lībijas kaimiņvalstīs Tunisijā un Ēģiptē.

 

Komentāri (10)

jeers 07.03.2011. 14.59

Krievi ar ķīniešiem ir rezervēti sankcijās pret lībiju, jo pašiem varadarbība pret savu tautu var kļūt par vienu no iespējām/nepieciešamībām. Ne viens ne otrs netaisās respektēt cilvēktiesības, tāpēc labāk tagad paturēt durvis vaļā tādām pat darbībām savās mājās.

+1
0
Atbildēt

0

mary75 06.03.2011. 13.23

Nu re kā, nesen kā briti palaida vaļā no cietuma to Muamara teroristu, kas uzpridzināja to lidmašīnu ar tiem vairākiem simtiem cilvēku virs britu teritorijas, ko dzimtenē sagaidīja, kā varoni, nesen kā ES izpirka no Muamara tās medmāsas, ko viņš tur spīdzināja, locijās viņa priekšā, kā tikai varēja, lai tikai iegūtu izdevīgus kontraktus, un nu Muamars vairs nav nekāds draugs?
Un kas ir mainījies – ES viņu vairs neatzīst par leģitīmu vadītāju?
Viņš taču “tikai aizstāvās” pret separatistiem un dumpiniekiem, analoģiski, kā Putins savā laikā, un, ja nu viņš. tomēr, paliks pie varas, un atkal kontrolēs naftas plūsmas, ko ES darīs – atteiksies pirkt naftu?
A kāda garantija, ka tas Putins ar tiem Mistraliem būs mūžīgais draugs?

+2
-1
Atbildēt

2

    egils_krastins > mary75 06.03.2011. 17.07

    >dzeris
    Spridzinaataaja vaina peec Skotijas augstaakaas tiesas atzinuma nebija paarliecinoshi pieraadiita, pats tiesaajamais bija slims ar veezi, kuram atlicis pavisam maz ko dziivot. Skoti bija lepni par pienjemto leemumu, jo apzinaajaas, ka izraadiita zjeelsirdiiba uz naaves gultas esosham. Vinju atlaida maajaas nomirt pie gjimenes. Leemumu pienjeema Skotija, par ko Londona nepavisam nebija sajuusmaa.

    Pats Kadafi shonedeelj inervijaa vadoshajaam TV pazinjoja, ka vinjsj neesot ne prezidents, ne kaada cita amatpersona, taapeec vinju nav iespeejams gaazt un vinsh arii atkaapties nevar. Nav no kurienes…
    Godiigi sakot es smeejos kaa kutinaata skatoties sho interviju. Vinjsj visu laiku atkaartoja mani cilveeki mani aizstaavees, mani cilveeki mani miil, it kaa vinji buutu Kadafi iipashums.

    Britaanijaa degvielas cenas ir tik augstas, ka tauta pieprasa valdiibu riikoties. Un valdiibai ir jaaruupeejas par parasto britu vajadziibaam. Taapeec tiek dariits viss, lai cenas atgrieztos sapraata robezjaas. Jo iipashi njemot veeraa drastisko budzeta grieshanu…
    Manupraat ljoti sapraatiiga riiciiba.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.03.2011. 22.34

    Tad man kaut kas nav skaidrs par Lielbritānijas tiesām – ja vaina nav pārliecinoši pierādīta, kāpēc viņš vispār atradās aiz restēm, tas cilvēks?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu