Dānija apsver referendumu eiro ieviešanai • IR.lv

Dānija apsver referendumu eiro ieviešanai

30
AFP/LETA

Tautas nobalsošana varētu notikt pavasarī, pirms jūnijā paredzētā ES samita

Dānija varētu rīkot referendumu Kopenhāgenas un Briseles attiecību "modernizēšanai", jo to prasa Eiropas Savienības (ES) ekonomiskās konverģences plāns, vēsta aģentūra LETA.

Trešdienas tikšanās ar Eiropas Parlamenta locekļiem Dānijas premjerministrs Larss Leke Rasmusens paziņoja, ka viņa tautiešiem būtu jāpārskata atteikšanās no eiro, paužot savu viedokli referendumā. Sevišķi tādēļ, ka 2012.gada 1.janvārī ES prezidentūru rotācijas kārtībā pārņems Dānija. "Gan eiro pakts, gan prezidentūra ir jautājumi, kas jo sevišķi liek apsvērt, vai mums nevajadzētu modernizēt mūsu attiecības ar ES," premjera teikto citēja laikraksts "Politiken".

Pašreiz ES institūcijās tiek izstrādāts plāns bloka konkurētspējas uzlabošanai, un Dānija nevēlas tikt izslēgta no lēmumu pieņemšanas procesa savas atšķirīgās valūtas dēļ.

Domājams, ka referendums varētu notikt vēl pirms vasaras sākuma, lai Rasmusens saņemtu skaidru tautas mandātu pirms jūnijā paredzētā samita, kur ES līderi lems par konkurētspējas paktu. "Pašreiz nav eiro (..), un tas ierobežo to, cik lielā mērā mēs varam būt daļa no eiro zonas sadarbības," paskaidroja premjers.

Beļģijas liberāli noskaņotais Eiropas Parlamenta loceklis Gijs Ferhofstads, kurš atbalsta Dānijas pievienošanos eiro zonai, norāda, ka valsts ekonomika jau tagad ir tajā integrēt, Dānijas krona ir piesaistīta eiro. Savukārt liberālajam valsts premjeram referenduma pozitīvs iznākums varētu nākt par labu rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās, jo abu opozīcijas partiju viedoklis šajā jautājumā ir atšķirīgs. Tomēr daži dāņu politiķi izteikušies pret referenduma rīkošanu. Viņi norāda uz zemo Rasmusena popularitāti un pieļauj iespēju, ka vēlētāji varētu izmantot referendumu, lai sodītu valdību.

Dāņi noraidīja eiro pieņemšanu 2000.gada referendumā. Dānijai ir īpašas izvēles tiesības attiecībā uz eiro ieviešanu, ES aizsardzības politiku, tieslietām un iekšlietām, un, iespējams, referendums būtu veiksmīgāks, ja tiktu noturēts par visiem trim jautājumiem, nevis tikai eiro pieņemšanu.

Sabiedriskās domas izpētes institūta "Megafon" februārī veiktā aptauja liecina, ka eiro ieviešanu atbalsta 45% dāņu, bet starpība joprojām ir maza – pret šādu soli iebilst 43% respondentu, bet 12% vēl nav izlēmuši.

 

Komentāri (30)

Sanšains 03.03.2011. 15.37

Valstīs, kur referendumos tiek noraidīta pievienošanās ES vai eirai, šos referendumus regulāri atkārto. Norvēģija, Zviedrija, Dānija, īrija. Atkārto bez jebkādas parakstu vākšanas vai kā tamlīdzīga.

Hm, bet kāpēc gan regulāri netiek rīkoti referendumi tajās valstīs, kas jau ir ES vai jau lieto eiru?:)

+1
-1
Atbildēt

2

    lebronj2356 > Sanšains 03.03.2011. 22.58

    Īrijā jau eiro bija no paša sākuma, Norvēģija nav ES vispār…bet no ES EUR nav UK, DK un SW…..par to rīkošanu jau tiešām interesanti, Tev taisnība, bet kā jau teicu, redzot, kas darās ar EUR, domājams, ka nevēlēsies pievienoties šīs valstis ! Ja Latvijā būtu īstenota saprātīga aizņemšanās politika, tad arī mums to nevajadzētu !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    simpsons > Sanšains 03.03.2011. 23.05

    -> Harim
    Tiešām nezini vai izliecies?

    Referendumus var ierosināt valdība, noteikts skaits deputātu vai arī daļa iedzīvotāju. Acīmredzot elitei liekas, ka ES un eiro ir izdevīgs, tāpēc vēlas savu valsti iebīdīt šajos klubos.

    Ir arī cilvēki, kuriem liekas, ka labāk ir ārpus ES. UKIP Anglijā, Ziemeļu alianse Itālijā, Grostiņš Latvijā. Viņu problēma ir tā, ka viņus atbalsta smieklīgi maz cilvēku. Viņi pat nevar savākt parakstus, lai ierosinātu referendumu, kur nu vēl referendumā uzvarēt!

    0
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 03.03.2011. 15.36

Nedomāju, ka dāņi to atbalstīs….Izsklausās jau jauki – viena valūta, līdz nesākas krīzes dēļ citu parādiem. Bez tam, ja patiesas ir runas par to, ka eiro tiek drukāts līdzīgi dolāriem…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu