Ticīgie aicina Rīgas Domi pārtraukt izstādi „Bodies Revealed" • IR.lv

Ticīgie aicina Rīgas Domi pārtraukt izstādi „Bodies Revealed"

45
foto: Bodies Revealed
Dita Krauze

Izstāde iepriekš izpelnījusies neslavu eksponātu neskaidrās izcelsmes dēļ

Vairāku kristīgo konfesiju pārstāvji Rīgas Domē iesnieguši atklātu vēstuli, kurā aicina pārtraukt ķermeņu izstādes "Bodies Revealed" darbību un reklāmu. Vēstuli parakstījuši Latvijas Pareizticīgās baznīcas Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīcas Centrālās Padomes loceklis, Grebenščikovas garīgās skolas rektors Nikolajs Ivanovs un Rīgas Sv.Grigorija Apgaismotāja Armēņu baznīcas pārzinis priesteris Hosrovs Stepanjans.

Arī Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca uzskata, ka mirušu cilvēku ķermeņu izmantošana izklaides biznesā ir vērtējama kā necieņa pret mirušajiem, un ir aicinājusi izstādes "Bodies Revealed" apmeklētājus rūpīgi izvērtēt savu patieso motivāciju izstādes apmeklējumam, ziņo aģentūra LETA.

„Svētie Raksti mums māca cieņu pret cilvēku un viņa ķermeni. Uz kailu cilvēka ķermeni ziņkārē lūkoties ir netikumiski un apkaunojoši, tikpat netikumiski, neētiski un apkaunojoši ir izstādīt apskatei ķermeņus, kuriem pat novilkta āda, un kuri – vēl vairāk – sadalīti gabalos," atklātajā vēstulē pauž konfesiju pārstāvji. „Cilvēka ķermenis ir viņa nemirstīgās dvēseles mājoklis, tas aicināts būt par svēto un šķīsto Dieva namu, nevis par necienīgas aplūkošanas objektu, kas kalpo tikai tam, lai cilvēku apziņā tiktu nojauktas atļautā robežas, un modina patoloģisku interesi pret anatomiskām niansēm," teikts vēstulē.

Vēstules autori uzskata, ka izstāde, kurā izmantoti īsti mirušu cilvēku ķermeņi un to daļas, pakļauj cilvēka ķermeni zaimošanai un ir kaitīga ikvienam cilvēkam, īpaši bērniem, nemaz nerunājot par cilvēkiem ar nestabilu psihi. „Šādi skati tikai vairo cilvēkos izvirtību, audzina viņu dvēselēs aukstu sātanisku cietsirdību, vienaldzību pret svešām ciešanām un agresivitāti. Bet tā visa jau ir tik daudz šajā pasaulē, kas pastāvīgi tiek tracināta ar neprātīgas izvirtības un necilvēciskas cietsirdības izpausmēm, tajā skaitā ar attieksmi pret bērniem, bezpalīdzīgiem sirmgalvjiem, mēmiem dzīvniekiem," pausts atklātajā vēstulē.

„Šajā izstādē zaimojošā veidā vispārējai apskatei izstādīti mirušu cilvēku ķermeņi un to daļas. Lai ko arī nesacītu šī atbaidošā pasākuma organizatori, pats fakts, ka publiskai apskatei izstādīti uzšķērsti cilvēku ķermeņi, ir neiedomājama varmācība pret sabiedrības tikumiskajām pamatvērtībām," pauž vēstules autori un aicina Rīgas Domi darīt visu iespējamo šīs izstādes darbības un reklāmas pārtraukšanai.

Izstāde jau iepriekš izpelnījusies skandalozu slavu un kritiku citās valstīs saistībā ar izstādē izmantoto ķīniešu eksponātu neskaidro izcelsmi. Izstādes interneta vietnē bodies.lv lasāms, ka tie iegūti no dabīgā nāvē mirušiem cilvēkiem, kuri ziedojuši savus ķermeņus zinātniskiem pētījumiem. „Daudzos gadījumos mūsu konsultants medicīnas jautājumos doktors Rojs Glovers spēja noteikt precīzu slimības veidu un nāves cēloni," teikts izstādes rīkotāju interneta vietnē. Tomēr, kā ziņo aģentūra LETA, iepriekš Glovers ASV medijiem atzinis, ka izstādes eksponāti nav nākuši no apzinātiem ziedotājiem. "Tie ir bezpiederīgo līķi. Mēs to neslēpjam," amerikāņu radiostacijai NPR 2006.gadā apliecinājis Glovers. 2008.gadā ASV telekanāls "ABC News" pārraidīja raidījumu sēriju par izstādes eksponātu sagatavošanas procesu, norādot, ka nevar izslēgt iespējamību, ka daļa no līķiem nākusi no Ķīnas cietumos mirušiem ieslodzītajiem vai personām, kurām izpildīts nāves sods. Pēc tam Ņujorkas prokuratūra veikusi izmeklēšanu, tās noslēgumā uzdodot izstādes rīkotājiem "Premier Exhibitions" mājaslapā pievienot brīdinājumu par eksponātu iespējamo izcelsmi.

"Izstādē redzamas Ķīnas pilsoņu vai iedzīvotāju mirstīgās atliekas, kas saņemtas no Ķīnas Policijas biroja. Ķīnas Policijas birojs līķus var būt saņēmis no Ķīnas cietumiem. "Premier" nevar neatkarīgi apliecināt, ka apskatāmās personas nav bijušas ieslodzītas Ķīnas cietumos," teikts Ņujorkas prokuratūras paziņojumā. Saistībā ar izmeklēšanu no amata toreiz atkāpās "Premier Exhibitions" izpilddirektors Ārnijs Gellers, ziņo aģentūra LETA.

Savukārt trimdā ASV dzīvojošais ilggadīgais ķīniešu cilvēktiesību aktīvists Harijs Vu, kurš pats ieslodzījumā Ķīnā pavadījis 19 gadus par izteikumiem pret Komunistisko partiju, norāda, ka, pēc Ķīnas tiesībsargu tradicionālās prakses, situācija, kad līķis tiek klasificēts kā bezpiederīgo, patiesībā nozīmē, ka viņa ģimene netiek informēta par personas nāvi. "Ķīnā nāvessodu izpilda vairāk ieslodzīto nekā jebkurā citā valstī," norādījis Vu, piebilstot, ka reālie nāves soda izpildes apjomi nav zināmi, jo tie netiek izpausti. Vu paudis cerības, ka "Bodies Revealed" izraisītā publicitāte palielinās cilvēku informētību par cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā, tostarp reliģisko un etnisko minoritāšu vajāšanu, nāves soda izpildi un piespiedu abortu veikšanu.

 

Komentāri (45)

maracecina 02.03.2011. 11.53

konfesiju pārstāvjiem neviens nav pateicis, ka nav vairs 1666. gads? Kāda nolaidība.
Izstāde tulīt cauri un viņi beidzot pamanījās izsits sev PR uz citu panākumu rēķina. Lētie, kā jau vienmēr. A ko organziētās reliģijas pāstāvji nav nolikuši posteni pie saiemas ar desmit baušļu plakātu? Tas viņus neuztrauc? Un anatomiska izstāde uztrauc? Ņjā, nu katram savas prioritātes…

+8
-2
Atbildēt

0

singer777 02.03.2011. 09.52

Vai biedri ticīgie ir apmeklējuši arī medicīnas muzeju? Varbūt arī tur viss ir slikti un netikli?

Tik pat labi es varētu rakstīt Rīgas domei sūdzību un lūgt aizvērt pāris draudzes, jo, manuprāt, ar krustu un zobenu pasaulē ir nodarīts daudz lielāks ļaunums, nekā ar skalpeli un termometru.

Liekuļi. Tā ir medicīna un zinātne. Tie esam mēs paši.

+16
-10
Atbildēt

1

    Edmunds Zālīte > singer777 02.03.2011. 12.59

    jā, nepārsteidz pareizticīgo konfesiju iebildumi, bet ja tādam viedoklim piekrituši arī luterāņi, tas gan skumji. luters būtu sašutis par šādu, viņa sekotāju, tumsonību.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

vecums 02.03.2011. 10.18

Izraisīt diskusiju jau ari ir patiesais izstades merkis. Mes varam diskutet par mirushiem kermeniem, par to, ka shie kermeni ieguti un veidu, ka mes uz to skatamies. Tas, savukart, lauj aizdomaties, ka mes uztveram dzivu kermeni, ka mes izturamies pret sevi, pret lidzcilvekiem gan fiziska, gan gariga limeni. Un visbeidzot,- kada ir cilveka dzives un naves veertiba?

+9
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu