Bērnu vecāki protestē pie Rīgas domes • IR.lv

Bērnu vecāki protestē pie Rīgas domes

27
Vecāku protesta akcija pie Rīgas Domes. Foto: Jānis Saliņš, F64

Pirmskolas bērniem dažāda lieluma finansiāls atbalsts bērnu laišanai bērnudārzā

Rīgas dome otrdien pieņēmusi pašvaldības saistošo noteikumu projektu, kas noteiks pašvaldības pirmskolu rindā esošo bērnu reģistrēšanas un uzņemšanas kārtību domes līdzfinansētajās privāto bērnudārzu grupās, pret ko iebildumus pauduši gan vecāki, gan privātie bērnudārzi, vēsta aģentūra LETA.

Jau ziņots, ka ap 40 vecāku otrdien pirms Rīgas domes sēdes Rātslaukumā protestēja pret bērnu diskrimināciju saistībā ar dažāda apmēra pašvaldības atbalstu Rīgā deklarētajiem bērniem. 

Piketā piedalījās aptuveni 40 vecāku, vairākiem ir līdzi bērni ratiņos. Protestētājiem bija dažādi plakāti, piemēram, ar uzrakstu "Mēs iebilstam pret 6000 bērnu diskrimināciju". Akcijā bija arī domubiedru grupa "Nauda seko bērnam", kā arī Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības pārstāvji.

Piketētājus uzklausīja vairāki Rīgas domes opozīcijas deputāti.

Akcijas dalībnieki iebilda, ka lēmums par privātajiem bērnudārziem tiek virzīts steidzamības kārtā. Viņuprāt, plānotais bērnudārzu grupiņu iepirkums lobē lielos bērnudārzus un diskriminē mazos. Vecāki ir satraukti, ka nebūs iespējams izvēlēties dārziņu tuvāk dzīvesvietai.

Rīgas pašvaldība iecerējusi iepirkt aptuveni 1000 vietu no privātajiem bērnudārziem. Par vienu vietu privātajā bērnudārzā dome iecerējusi maksāt 125 latus mēnesī.

Salīdzinoši par bērnu, kas apmeklē privāto bērnudārzu, dome pašlaik jau maksā 30 latu mēnesī, ko Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane nosaukusi par domes labo gribu. Tajā pašā laikā par bērniem, kuri neapmeklē bērnudārzu, kompensācija netiek maksāta vispār, iepriekš aģentūrai BNS pauda vecāku kustības “Nauda seko bērnam” pārstāve Daina Kazāka.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) aģentūrai LETA iepriekš pauda viedokli, ka patlaban, ņemot vērā ierobežoto finansējumu un lielo rindu uz vietu pašvaldības bērnudārzā, principu "nauda seko bērnam" īstenot nebūtu labākais variants.

Rīgas domes priekšsēdētājs uzskata, ka par principa "nauda seko bērnam" ieviešanu pirmsskolas izglītībā pašvaldība varētu domāt tad, ja galvaspilsētā nebūtu rindas uz vietām pašvaldības bērnudārzos, bet ne patlaban.

Komentāri (27)

Liene 01.03.2011. 21.26

Skumji, ka RD pilnīgi un acīmredzami nevēlas iedziļināties problēmas risināšanā pēc būtības, ka “nauda seko bērnam” reāli atrsinātu rindu problēmu Rīgas pilsētā uz PII, radītu veselīgu konkurenci pirmsskolu vidū, būtu caurspīdīga un izsekojama sistēma. Taču kādam kā vienmēr ir vēlēšanās piebāzt koferus ar nodokļu maksātāju naudu un uzcelt vecmāmiņai villu Jūrmalā. :(((((((

+3
-1
Atbildēt

11

    janazakovica > Liene 01.03.2011. 23.50

    rd perk berniem vietas bernu darzos jaa..padubult cenu..bet labak ta un bernins ies darzinaa neka nekaa..nesaprotu kas jums nepatik..nav ir slikti.. ir ari ir slikti..

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Liene 02.03.2011. 00.47

    aldermane ir vecmeita vinai nav bernu.bet ir tikai kakis.ir izbijusi latv.val skolotaja..bet tagat ieredne ar 20 gadu stazu un cekistu un komunistu LC partijas biedre.ja gribat ko panakt vajag atklat tiesi kadu koruptivo shemu rd isteno un kapec tik ilgi kluseja jaunais sasaukums kas lobe un t.t…ta teikt bek raundu..tad ir izredzes..

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    runciszabakos > Liene 02.03.2011. 16.07

    changalis
    Tev arī žetons! :) Ja RD ietiepīgi stāv pie tā, ka naudas vairāk nav (par ko man arī ir ko teikt), tad tieši tā – līdzfinansējiet rindas kārtībā.

    Viņi saka, ka naudas nav… bet pilnīgi mierīgi šogad apstiprināts, ka būvēs jaunu b/d ~4 milj un tas viss labi, ja 250 bērniem. Par uzturēšanu es vairs neskaitu. Vēl projekts Rīgas acs (videonovērošana sabiedriskajā transportā) elementāri paņēma 5 miljonus. Par dienvidtiltu un gaismaz pili vispābā neizteikšos… a te nieka 7 miljonu dēļ šitā cepināt tautu. Vemt gribās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    runciszabakos > Liene 02.03.2011. 15.55

    Krusttēv
    Kā jau Gunita teica, kamēr reālais iepirkums vēl nav noticis, tikmēr tie būs tikai pieņēmumi.
    Šī info jau ir padota pētnieciskajiem Žurnālistiem, KNABim u.t.t. Visi gaida kautko jau taustāmu.

    A laiks ta iet… bērniņi ta aug.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > Liene 02.03.2011. 14.13

    Žetons Diānai!
    Vēl tik varu vērstu uzmanību uz to, ka RD taisa “mandeļu operāciju caur anālo atveri”. Proti – tiek pārlieku sarežģīts un SADĀRDZINĀTS process, kas var būt vienkāršāks un lētāks.
    Ja pašvaldībai ir 600 tūkstoši latu gadā, kas pēc RD aprēķiniem ir līdzvērtīgs 400 bērnudārzu vietu nodrošinājumam pašvaldības bērnudārzā, tad RD varētu pateikt – pirmie 400 rindā varētu saņemt LĪDZFINANSĒJUMU 125 latu apmērā pēc SAVAS IZVĒLES privātā bērnudārzā, piemaksājot starpību starp 125 latiem un privātā bērnudārza noteikto cenu.
    Domes rosinātais variants palielina birokrātisko procesu (lieka naudas tērēšana) un ierobežo bērnu un vecāku IZVĒLES IESPĒJU.
    Vai kads var paskaidrot loģiku RD piedāvājumā, ja šobrīd Rīgā esošie Izglītībs un zinātnes ministrijas licencētie privātie bērnudārzi var nodrošināt +/- 1000 vietu (nevis grupu)?
    Palielinam līdzfinansējumu rindas kārtībā! Punkts!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Liene > Liene 02.03.2011. 13.56

    Tas nav tik vienkārši, kā izskatās. Balstīties tikai uz saviem redzējumiem bez reāliem faktiem un pierādījumiem gluži nevar. Kamēr pierādījumu nav, tikmēr mēs varam tikai zīlēt, kurš, ko, kapēc lobē. Savukārt tiem, kas varētu “rakt” un meklēt, t.i., medijiem vai nu pagaidām nav vēl izpratne un āķis, pie kā pieķerties vai arī ir ļoti nopietns mājiens no augšas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Liene 02.03.2011. 13.46

    ar so helmana iebildi par diviem gadiem vins ari ir sevi atklajis ka tas ir nolobets pasakums kadu pozicijas draugu intresees.kuru?varbut var apstridet formali rigas domes lemumu adminstrativaja tiesaa ta noblokejot so korumpantu pasakumu vimaz uz ilgu laiku.un tad rikoties pec situacijas

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Liene > Liene 02.03.2011. 08.55

    Tas tiek arī darīts, tik problēma tā, ka mūsu valstī tomēr valda cenzūra un ne visi mediji ir gatavi rakstīt par lietas būtību. Ir diezgan konkrēti mājieni no augšas bijuši “Panorāmas” žurnālistei, tā ka pieļauju, ka arī citi neko daudz nevar bļaustīties pret RD. Savukārt vecāki vieni paši bez mediju starpniecības tikai izmantojot sociālos tīklus ar nevar pacelt šo problēmu valstiskā līmenī. :(

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Liene > Liene 02.03.2011. 00.16

    Tur jau tā lieta,ka RD melo. Tas tik smuki uzrakstits…nedabūs tos 125 Ls visi, kas gaida rindā… un vietas b/d joprojām kā nebūs tā nebūs! Mazo rīdzinieku vecāki maksā nodokljus un viņiem ir tiesības saņemt savam bērnam pirmsskolas izglītību – vai nu pashvaldības b/d vai 125 Ls, lai samaksātu par vietu privātajā b/d. 125 Ls ir tā summa, ko RD izmaksa viena bērna uzturešanai pašvaldības b/d. Jaunā sistēma radīs vēl lielāku haosu, jo atkal jareģistrējas, atkal mistiskas rindas… neviens neko nemāk izskaidrot.. par to ir cepšanas! Pēc gada atkal izrādīsies, ka RD nav naudas un sāksies viss no gala… un aklimatizacija b/d nav tik viegla, pretēji Aldermanes uzskatiem… bet strunts ar berniem, ka tik nauda! Vecāki vēlas skaidriibu un problemas risinajumu nevis uz gadu, bet uz ilgu laiku! P.s. Iepirkuma procedurai, nav ne kriteriju,ne noteikumu! kaa RD izvertes, kas uzvares konkursaa?? Viss ir miglā tīts un “steidzamības kārtā” pieņemts. Un ir ļoti pamatotas aizdomas par lobiju. Sīkāk te: http://naudaseko.wordpress.com/2011/03/01/aicinajums-rigas-dome-turpinat-darbu/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Liene 02.03.2011. 14.17

    ja pasakums ir buvets ka iepirkuma uzvares jaunie draugu darzini bez pieredzes..tad atliek ari sini virziena rakt..nakt ar atklatu vestuli ka ir aizdomas par to un to un helmana uzstajibaa par pieredzes nevajadzibu ir signals ka tiek gatavota barotava savu draugu un sponsoru darziniem..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    runciszabakos > Liene 02.03.2011. 10.34

    Lieta ir visai komplicēta, bet pamēģināšu izskaidrot.
    Pašvaldība izrāda savu labo gribu (bērniem līdz 5 gadu vecumam pašvaldības b/d nodrošināt neesot obligāti) un dotē pašvaldības bērnudārzus. Tātad pašvaldība tērē vidēji 125 Ls par viena bērna uzturēšanos pašvaldības b/d.
    Skaidrs, ka lielā rinda ir nevis uz reālo pakalpojumu, bet uz to bezmaksas vietu, jo citu alternatīvu nav.
    Tātad apgalvojums – Ja pašvaldība tērē kaut 1 Ls bērnam A, tad pašvaldībai jātērē tas pats 1 Ls bērnam B. Un nevar būt kritērijs, ka latu saņem tikai tas, kam pietika vieta pašvaldības b/d. Tātad – ja bērnam B tas lats netiek dots tikai tāpēc, ka nav vietas konkrētā ēkā, tad tā ir DISKRIMINĀCIJS, jeb nevienlīdzīga attieksme.
    Labi, vietu nav… Ir saviesušies privātie b/d, kas piedāvā to pamatpakalpojumu, ko piedāvā arī pašvaldības b/d + dažādas ekstras, ko nu katrs b/d izdomājis, lai piesaistītu klientus.
    Tātad būtu tikai loģiski, ka pamatpakalpojumu RD līdzfinansētu tādā pašā apjomā kā to dara pašvaldības dārziņā. Un par ekstrām tad vecāki paši piemaksātu. Nevis, ja esi spiests izvēlēties privāto, tad vecākiem jāmaksā visa summa. Nu labi, RD sedz 30 Ls :D

    Tagad – RD iepirkums.
    Padomāsim loģiski… RD grasās iepirkt veselas tukšas grupas. KAs tādas varētu piedāvāt? Tak ne jau b/d ar pieredzi, kuri jau tagad ir pilni, kuri piedāvā tik labu kvalitāti, ka vecāki tos ir izvēlējušies. Nu ja – grupas var piedāvāt b/d kas nav tik kvalitatīvi (jo vecāki tos nav izvēlējušies, tātad godīgas konkurences rezultātā nav spējuši piesaistīt klientus) vai tikko jaunuzcepti b/d. Nu? Vai te nav vieta korupcijai? ;) Papldus tam, esmu iepazinusies ar darba grupas protokoliem. Un tur viens no locekļiem iesaka, ka kā kritērijs jānorāda piemēram 2 gadu pieredze. Uz ko dara grupas vadītājs Helmanis aši iebilst – “šāds nosacījums nedrīkst būt, JO TIEK PLĀNOTS, KA ATVĒRSIES JAUNAS PIVĀTĀS IZGLĪTĪBAS IESTĀDES”. Nu man kā skatītājam no malas, viss skaidrs.

    Tagad padomāsim no bērnudārzu puses. Ok, piedalos konkursā, vinnēju ar savu teiksim 1 grupu teiksim 25 vietas par 125 Ls. Noslēdzu līgumu. Savu saistību esmu izpildījis. Esmu nodrošinājis 25 vietas. Tātad katru mēnesi saņemu 25×125 Ls. A par bērnu pieplūdumu man nav jādomā, to organizēs RD. Tātad jauka medusmaize. Enīvei – bērni nāk, vai nē, es saņemu savu līguma summu.

    Tagad secinājums – labi, naudas maz. plānots ka ~500 bērniem tiks dota iespēja tikt uz privāto dārziņu par RD (nē par nodokļumaksātāju) naudu. Nu labi, mana rinda pienākusi. Kāpēc man nav iespējas izvēlēties to dārziņu, kas man izdevīgs (attāluma ziņā piem.). Un, ja mans bērns jau gadiem iet labā dārziņā, tad kāpēc man nav iespēja palikt tur pat, kur esmu, ja rindas kārtībā RD nolēmusi, ka pirks/dotēs manam bērnam vietu? Kāpēc jāmaina b/d?

    Ai, ir vēl daudz ko teikt…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 02.03.2011. 18.09

velk jau uz balalaura vai magistra darbu.ko tad jus klusejaat kad bija mediji..ja jums bija un ir tik perfekti argumenti un ta viss ir salikts pa plauktiem.

+1
0
Atbildēt

3

    runciszabakos > janazakovica 02.03.2011. 19.12

    Ak jā – un LETAs raksti bija ļoti objektīvi! Bija patīkami lasīt! Tikai žēl, ka citi mediji LETAs rakstiņu interpretēja pa savam ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    runciszabakos > janazakovica 02.03.2011. 18.58

    Prasi, ko klusējām, kad bija mediji blakus?
    Neklusējām – a Tu pamēģini visu šo komplicēto lietu pastāstīt 30-90 sekundēs. Ja Tev izdosies, lūdzu padalies. A to man kā neprofesionālim, tas sagādā reālas grūtības.

    Ja mums būtu tik patdaudz naudas, cik RD, tad tauta visu saprastu savādāk ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    runciszabakos > janazakovica 02.03.2011. 18.57

    Da kāds tur bakalaurs.. parasta loģika un spēja skatīties uz šo problēmu plašāk. Esmu līdz mielēm tajā iekšā un tici man – jo dziļāk mežā, jo malciņas vairāk ;)

    Mēdijiem tas viss ir teikts un skaidrots. Un tad nu nezinu – vai viņi vnk nesaprata, vai arī bija spiediens no augšas (ir zināmi gadījumi).
    Vakar gan varēja just (pēc ziņu noskatīšanās), ka tomēr laikam mēdiji saprata par ko īsti ir cepiens. Un atspoguļoja tuvu īstenībai.

    Bijām kopā ar domubiedriem pie Ušakova, visus šos +/- teicu, šams neko – klepoja tik, jo nebija ko pateikt. Bija sagatavojis runu tikai par to kā pārliecināt mūs par “Nauda seko bērnam” neiespējamību, bet mēs šo sarunu ievirzījām tā, ka savu mēŗķi viņš nesasniedza.

    Vēl papildus… Ušakovs klaji pasmēja par to, ka norādījām viņam, ka RD iet klaji pretrunā ar MK apstiprināto (FM izstrādāto)Pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai… http://www.likumi.lv/doc.php?id=215861

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 02.03.2011. 21.25

tas viss palika skaidrak..kapec pirms deputati balsoja neversaties-nesniedzat info-pie deputatiem ar kaut vai sadu rakstisku analizi..vai kaut vai pie opozicijas lai aptur lemumprojektu lidz detalizetakai izpetei-parbaudei..

+1
0
Atbildēt

2

    Dzintars Kalniņš > janazakovica 03.03.2011. 12.53

    Pievienojos Gunitai! Tika darīts viss iespējamais un visas vēstules sarakstītas un iedotas. Pat blogs http://naudaseko.wordpress.com/ uztapa divu nedēļu laikā, lai paskaidrotu to murgu, ko taisa RD. Tika darīts viss iespējamais, lai kaut nedaudz pievērstu sabiedrības uzmanību tam, ka kaut kas īsti tīri tur nav.
    Ušakovam un RD bija ļoti viegli komunicēt – “jā, zinām, ka ir diskriminācija un rinda. tagad pirmais solis, kad piesaistām privātos bērnudārzus un nodrošināsim +/- 400 vietas! Nav skaidrs, par ko protestē vecāki un privātais sektors! Viņi ir pret rindas samzaināšnau un lobē kaut kādas “biezo”, kuri jau tagad apmeklē privātos bērnudārzus, intereses!” Šo ziņu Ušakovs var pateikt minūtes laikā. Savukārt izskaidrot to, ka aiz viņa “labās gribas” iespējams stāv shēma, kā “izcelt” nodokļu maksātāju naudu un ka tas viss nav tik balts, prasa vairāk par minūti un ir grūti to izdarīt bez papildus iedziļināšanās.
    Lai vai kā – darbs turpināsies, lai nepieļautu “savējo” tikšanu pie siles un lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret visiem! :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Liene > janazakovica 02.03.2011. 21.36

    Tika jau darīts un tika arī būts klāt sēdēs. Diemžēl publicit’te par šo sāpīgo problēmu nāca klajā pārāk vēlu, kad jau RD visu centās steidzamības kārtā pieņemt.
    Kas attiecas uz deputātiem, tad ļoooti labi vakar tika parādīts ziņās, cik deputātiem tas viss ir “svarīgi”. Lielākai daļai interesēja sporta ziņas internetā u.t.t. Cik varēja noprast, tad daži pozīcijas deputāti, kas procesā iesaistīti, “palēja kārtējo ūdeni”, opozīcija mēģināja skaidrot būtību un rezultātā 36 pret 20 un lēmums pieņemts. :(
    Reku links LNT ziņām, kas pārsteidzošā kārtā atspoguļoja reālo situāciju: http://www.tvnet.lv/online_tv/11383

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu