Pārslogota tautas skaitīšanas vietne • IR.lv

Pārslogota tautas skaitīšanas vietne

87
Gatis Rozenfelds, F64

Jau ziņo par viltus tautas skaitītājiem, kuri par aptaujas veikšanu pieprasījuši naudu

Pie iedzīvotājiem, kuri līdz 10.martam nebūs piedalījušies tautas skaitīšanā elektroniski, tautas skaitītāji ieradīsies tikai no 17.marta, – LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) vadītāja Aija Žīgure,vēsta aģentūra LETA. Tomēr otrdien, kad sākusies tautas skaitīšana internetā, tās vietne darbojas ar grūtībām. 

Tautas skaitīšanas interneta mājaslapa "www.tautasskaitisana.lv" strādāja ar pārtraukumiem, turklāt tajā norādītā saite, kurai būtu jānoved līdz elektroniskajai anketai, pat pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem nestrādāja, un anketu aizpildīt internetā nebija iespējams. 

Problēmas ar tautas skaitīšanas vietni min daudzi sociālā tīkla “Twitter” lietotāji, otrdien novēroja Ir.lv.

CSP Priekšnieka vietnieks Norberts Tālers intervijā Latvijas Radio apstiprināja, ka vietne darbojas, taču lēni: “Patreiz mēģina ļoti liels cilvēku skaits slēgties klāt. (..) Mēs nevarēsim nemūžam izturēt, ja miljons mēģinās ieiet sistēmā. (..) Sistēma principā strādā, bet lēni,” sacīja Tālers. 

Žīgure sacīja, ka uz CSP jau zvanījuši vairāki cilvēki un informējuši, ka pie viņiem esot ieradušies tautas skaitītāji un par atbildēm uz jautājumiem pieprasījuši naudu. Viņa atkārtoti uzsvēra, ka vēl tautas skaitītāji pie iedzīvotājiem uz mājām neiet, tas notiks, sākot no 17.marta.

Žīgure uzsvēra, ka tautas skaitītājus varēs pazīt pēc datorsomām ar tautas skaitīšanas logo, platas rozā lentes ap kaklu, darba apliecības ar personas datiem un fotogrāfijas. 

Šaubu gadījumā iedzīvotājiem var zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 80000777.

1.martā, tautas skaitīšanas pirmajā dienā tiks apmeklētas visas nakts patversmes, lai saskaitītu arī Latvijā dzīvojošos bezpajumtniekus, – otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Sociālās statistikas departamenta direktora vietnieks Pēteris Veģis.

CSP preses sekretārs Aldis Brokāns Ir.lv informēja, ka “uz pulksten 11.20 aizpildītas 5596 tautas skaitīšanas anketas, kas satur informāciju par 12 854 personām”. 

CSP vadītāja Aija Žīgure aicināja iedzīvotājus nemēģināt visiem internetā aizpildīt tautas skaitīšanas anketas jau pirmajā dienā – tam vēl būs desmit dienas laika.

Interneta vietnē var autorizēties dažādos veidos, gan ievadot personas kodu un pases numuru, internetbankas identifikatoru vai e-parakstu. Piedalīties tautas skaitīšanā ar internetbankas identifikatoriem var "Citadeles bankas", "DnB Nord bankas", "Latvijas Krājbankas", "SEB bankas" un arī "Swedbank" klienti. Elektroniski anketas var aizpildīt arī publiskajās bibliotēkās, turklāt bibliotekāri varēs konsultēt par anketas aizpildīšanu. 

Komentāri (87)

ilmisimo 01.03.2011. 10.52

..tautas skaitītājus varēs pazīt pēc datorsomām ar tautas skaitīšanas logo, platas rozā lentes ap kaklu,.
—————————————————
ziedu vītnes ap vēderu, havajiešu brunčiem, skotu svārkiem, ukukeles un balalaikas..

+11
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 01.03.2011. 10.32

Ir apsveicams kaut vai mēģinājums veikt elektronisku saskaitīšanos un ne tikai ar Latvijas “superizgudrojumu” elektroniskais paraksts, bet arī ar pases numuru vai pieslēgšanos caur banku.
Bet nu sistēmas kapacitāti gan varēja mēģināt paredzēt – nav jau grūti aprēķināt, cik cilvēki ikdienā lieto datoru un kāda daļa no tiem gribēs kaut vai ieskatīties tajā anketā pirmajā dienā!

+10
-1
Atbildēt

7

    gintssakne32 > Una Grinberga 01.03.2011. 11.36

    Lietuviešiem tautas skaitīšanai (surašymas) tiek izmantots Apache-Coyote/1.1 serveris (https://esurasymas2011.stat.gov.lt/). Bet izskatās, ka viņi ir nokāvuši savu galveno mājas lapu (http://www.stat.gov.lt/) – ļoti lēni veras vaļā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anna Gaigule > Una Grinberga 01.03.2011. 22.06

    Pietiek ar normālu serveri IIS vietā un parastu dinamiskā satura kešošanu diskā. ~1M dienā ir 700 pieprasījumi minūtē. Ar ab vai httperf to var elementāri pārbaudīt un pavērot (skat. jūniju un decembri): https://odo.lv/munin/odo.lv/odo-apache_accesses-year.png bet slodze nekāda nopietnā: https://odo.lv/munin/odo.lv/odo-cpu-year.png

    Diemžēl, Windows mucā augušie jau tādus rīkus nepazīst…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > Una Grinberga 01.03.2011. 12.39

    jā. ko tur studenti bija uzrakstījuši uz Daugavas ledus? Lietojiet valsts pārvaldē bezmaksas programmatūru, ne?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 01.03.2011. 10.51

    Nepārzinu IT jomu tik labi, bet tas jau ir žurnālistu darbs, lai atrastu, kuram radinieks ir IT firmeles īpašnieks, ka risinājums ir tik neprofesionāls!

    P.S. Es arī brīnījos, ka pat Google Chrome var izmanot!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Valdemārs Valdemārs > Una Grinberga 01.03.2011. 11.49

    Iespējams, ka sistēma tapšanas laikā sistēmanalītiķi tuvumā nav redzējusi, un testēšana aprobežojusies ar kļūdu izķeršanu. Naiva cerība, bet varbūt lielu valsts pasūtījumu līgumos sāks rakstīt veiktspējas prasības, lai izpildītājs ir spiest kustināt smadzenes, kā un ar kādām tehnoloģijām to dabūt gatavu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Una Grinberga 01.03.2011. 10.57

    Nevis Flash, bet gan 170 kb statisks javascript fails, ko Microsoft ISS 6.0 serveris jau pusotru minūti cenšas atdot. Pilnīgi nopietns fail. Ja ISS nevar par statiskos failus iedot, tad tas ir vienkārši kauns. Un tā ir izslavētā Microsoft maksas programmatūra par nežēlīgajiem tūkstošiem nopirktā.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Una Grinberga 01.03.2011. 10.46

    Kaut kāds īpaši ‘gudrs’ cilveks izdomāja uztaisīt to visu padarīšanu uz Microsoft IIS servera un vēl ar Flash spraudni, kurā neviens pat nav iedomajies, ka servers varētu būt pārslogots. Pilnīgs analfabētisms.

    Tādas slodzes risinājumi jāveido kā 3-4 Linux serveri ar nginx proxy statiskajiem failiem, nginx vai Apache web servera bāzi un Java vai Python web servisiem, kas ir pēc iespējas statiskāki un datus datubāzē saglaba tikai kad visa procedūra jau pabeigta. Var pat datus saglabāt vienkāršā teksta failā ar unikālu identifikātoru un pēc tam, kad serverim mazaka slodze, apkopot aizpildītās anketas datu bāzē. PHP teorētiski ir ok, bet tikai ja viņiem ir piemērots preloading, lai tas PHP netiek izpildīts no jauna pie katra pieprasījuma. Un, protams, ir pilnīgi aplami taisīt PHP lapas (bez reversā proxy keša) statiskai informācijai, kā piemēram ‘pamaciba.php’.

    Lai gan patīkami, ka nav tā, ka sistema ‘strādā tikai ar IE8’ :)

    +12
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 01.03.2011. 10.18

Elektroniskā skaitīšanas sistēma šobrīd vienkārši nedarbojas, pieskaitīties nevar. Vecākus un bērnus esam nobrīdinājuši, ka nevienu cilvēku, kurš sakās, ka ir tautas skaitītājs iekšā nelaižam un, ja kāds līdz tam 17. martam parādās un saka, ka grib kādu saskaitīt, momentāli zvans policijai. Policija, protams, nereaģēs, kā vienmēr, bet nu vismaz signāls būs bijis. Ja varēsim pieskaitīties elektroniski, to darīsim. Ja nē, paliksim nepieskaitīti. Paranoja? Varbūt. Bet par savu drošību pašiem vien jāatbild.

+10
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu