Mazāk atņems naudu mākslas izglītībai • IR.lv

Mazāk atņems naudu mākslas izglītībai

26
Foto: Baiba Buceniece
Indra Sprance

Valdība budžeta konsolidācijas pasākumus mēģina saskaņot ar aizdevējiem

Valdības koalīcija pirmdien vienojusies, ka Kultūras ministrijas (KM) pārraudzībā esošajām augstākās izglītības iestādēm finansējums tiks samazināts tādā pašā apmērā kā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā esošajām augstākajām mācību iestādēm, trešdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistus informēja premjers Valis Dombrovskis (JL, "Vienotība").

Kā norādīja premjers, līdz šim KM bija paredzēts neproporcionāli liels finansējuma samazinājums, koalīcija vienojusies, ka tas būs mazāks – atbilstošs tam, kāds sagaida IZM pakļautībā esošās iestādes, taču precīzus ciparus premjers nenosauca.

Tāpat Dombrovskis neminēja, kam tad izdevumi vēl tiks nogriezti, ja KM būs mazāks samazinājums. Viņš norādīja, ka ir sagatavoti alternatīvi priekšlikumi, kuri šobrīd tiek saskaņoti ar starptautiskajiem aizdevējiem – tiekot vērtēta to ilgspēja.

Dombrovskis atzina, ka arī izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) priekšlikumu samazināt finansējumu mūžizglītībai, tādējādi saglabājot līdzšinējā apmērā valsts finansējumu budžeta vietām augstskolās, vērtējot starptautiskie aizdevēji.

Pēc premjera teiktā, jau tuvākās dienas laikā iecerēts gūt skaidrību, kurus budžeta konsolidācijas pasākumus aizdevēji akceptē un kurus ne. Jau šobrīd ir skaidrs, ka pasākumus no ēnu ekonomikas apkarošanas aizdevēji nav iekļāvuši 50 miljonu konsolidācijas pasākumos.

Jau vēstīts, ka valdība nolēmusi samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās tiek īstenotas dublējošas programmas, tādējādi ietaupot IZM budžetā 600 000 latu un Kultūras ministrijas (KM) budžetā 400 000 latu. Vēlāk Finanšu ministrija (FM) precizēja, ka pusgadam šī lēmuma fiskālā ietekme IZM budžetā būs 194 000 latu, bet KM budžetā – 132 000 latu.Pret šādu valdības lēmumu asi iebilst augstskolas un studenti. Pirmdien Rīgas centrā protesta gājienā, iebilstot pret valdības nodomu samazināt valsts budžeta finansējumu mākslas augstskolām, vienoti devās vairāki simti studentu un profesoru.

 

Komentāri (26)

dro 28.02.2011. 17.02

Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks iesaka koalīcijai nezaudēt laiku un atteikties no pašreizējā budžeta konsolidācijas pasākumu plāna, kas paredz vairāku nodokļu paaugstināšanu.

Tā vietā abām abām koalīcijas pusēm pilnā nopietnībā esot jāsēžas pie sarunu galda un beidzot jāsāk īstenot strukturālas reformas, norādīja M.Kazāks.

+14
-2
Atbildēt

11

    Laura Birziòa > dro 01.03.2011. 00.35

    …jā un jāņem piemērs no Swedbank,kā nežēlīgi samazināt darbinieku skaitu un tai pat laikā ieguldīt miljonus zīmola maiņai.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > dro 01.03.2011. 09.07

    Protams, viss, ko dara Vienotība, atbilst kādam likumam un ir tikai un vienīgi pozitīvs… :) Iedvesmojoši.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 01.03.2011. 09.02

    ….Optiskais Tēmekli…atbildu, lai Tev viestu skaidrību:

    Izpildot Saeimas 2010.gada 14.oktobrī akceptētos grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu darbinieku atlīdzības likumā…atbilstoši likuma prasībai Dombrovskis akceptēja Valsts kancelejas ierosinājumu izlīdzināt Ministru prezidenta biroja darbinieku algas līdz minimālajam likumā pieļautajam atalgojuma slieksnim.Līdz ar to premjera padomnieku alga tiek paaugstināta par 14 latiem pirms nodokļu nomaksas, savukārt biroja vadītāja alga – par 313 latiem pirms nodokļu nomaksas….

    …pamanīji vārdus – “līdz minimālajam likumā pieļautajam atalgojuma slieksnim”? …skaidroju vēlreiz – biroja darbiniekiem alga tiek paaugstināta par 14 latiem, bet biroja vadītājai (1 personai) par 313 latiem…pirms nodokļu nomaksas….izrēķini, kāds ir reālais pieaugums!…:))

    P.S. Ministru prezidents nav izmantojis normatīvajos aktos paredzēto iespēju noteikt lielākas algas maksimālās pieļaujamās amplitūdas robežās, kas padomnieka gadījumā būtu algas pieaugums par 446 latiem, bet biroja vadītāja gadījumā – par 570 latiem.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 01.03.2011. 17.24

    …pretenzijas variet izsūtīt bijušajai Godmaņa valdībai, kura iestrādāja likumā laika termiņu…pretējā gadījumā būtu pārkāpts Darba likums un tiesiskās paļāvības princips…līdz ar to – tiesu darbi un mūsu ST šādos gadījumos prasītāju iesniegto pieteikumu apmierina…ir taču precedents – tiesnešu algas!…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > dro 01.03.2011. 08.17

    Nu-u… Var jau pie Dombrovska pienākt arī Augustovska un vēl kāds no Dombrovska birokrātiski nenogremdējamā kordebaleta: eu, šefiņ, tu man par airbaltic parādā palicis esi… Un apaļais šefiņš Vienotības klasiskajā stilā, protams, savam birojam paaugstina…
    ZanE, kur abas ar Betiju šoreiz meklēsiet aizstāvību Vienotības principialitātei, — Valdiņš ne lata budžetā neieskaita, jeb vai… arī šis paaugstinājums savējo birojžurkulēniem no ieksējām rezervēm… Kļūst arvien smieklīgāk, — vai Dombrovskim vērts “Latviju glābt” par tiem Ls 1908, ja Augustovska bez glābšanas dabū vien par 500 mazāk?! :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.02.2011. 19.37

    Pardon…tad iespēja skaidri paust JL nostāju ir vienmēr:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > dro 28.02.2011. 17.42

    Visticamāk tā arī vajadzētu darīt, citādi būs švaki :

    -Ietaupīt neko neiespēja, precīzāk nesarunāja
    -Vilks tracina jau atkal jaunu konsolidāciju
    -Nodoklīšus saskrūvēs, bet rezultāta nebūs un palielināsies ēnu ekonomika + pasildīsim inflāciju, pacentīsimies līdz Kalvītim tikt

    Nevajadzēja tik ļoti sasteigt ar to konsolidāciju, lai nav atkal jālabo. Un jāapdomā vai tomēr nevajag ķerties klāt pie spekulatīvā pensiju otrā līmeņa – ņemot vērā valdību naudas drukājamās mašīnas, ja šī nauda ir sagrūsta obligācijās vai korporācijās, čiks vien no tā mums var iznākt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis_novicans > dro 01.03.2011. 10.39

    Jebkurā gadījumā, kamēr nav bezdeficīta budžeta, šīs lietas vajadzētu aizmirst.
    Bez tam – nevajag runāt par to, ka summa uz rokas būs vēl mazāka. Patiesās šo cilvēku izmaksas nodokļu maksātājiem ir vēl lielākas +24.09% VSAOI, gan jau vēl kāda apdrošināšana, u.c. privilēģijas , kuru nav pašiem bet nodrošinām viņiem. Tas ir amorāli.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.02.2011. 18.45

    zanE. Tu man atgādināji JL idejas. Viena no tām bija atklātība. Ja nav iespējamas atklātas valdības sēdes, tad iespēja skaidri V nostāju ir vienmēr. Es savukārt Tev atgādināšu Ozoliņa rakstu – kurš šīs politikas rezultātā būs vinnētājs.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 28.02.2011. 17.26

    …lno…sēsties jau viņi var, spriest arī var, vienoties arī var, bet…te pienāks Kindzulis, oi, atvaino – Lembergs…un pateiks, ka ZZS atkal neko nav sapratuši un viņiem nav bijis tiesību vienoties…:))

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > dro 28.02.2011. 17.22

    Diemzheel nesanaaks :( Tikko ZZS noseedisies pie shaada sarunu galda, taa tuliit shii partija paraadiis, ka ir kljuvusi lieka LR politikaa

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

ilmars_slapins 28.02.2011. 16.57

hm, nepareizās adreses demonstranti apmeklēja. vajadzēja ar autobusiem braukt un tā patālāk no rīgas.

+10
-4
Atbildēt

0

Bams 28.02.2011. 18.08

Kur ir problēma? Samazinām budzeta vietas visiem “planā galdiņa urbējiem”, bet ne jau mākslai. To SA speciālistu, juristu mums jau pietiek…

+8
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu