Savākti 10 000 paraksti par mācībām tikai latviešu valodā • IR.lv

Savākti 10 000 paraksti par mācībām tikai latviešu valodā

72
Foto: Lauris Vīksne, F64

Atbalsts Satversmes grozījumu rosināšanai sakrāts vairāk nekā gadu ilgā akcijā

Biedrības "Sargi valodu un Latviju" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL–TB/LNNK) rīkotajā akcijā, kas ilga vairāk nekā gadu, savākti 10 000 parakstu par Satversmes 112.panta grozījumu projektu, kas paredz pāreju uz izglītību valsts valodā visās valsts finansētajās skolās, ziņo aģentūra LETA.

Tagad divu nedēļu laikā plānots sakārtot dokumentus un pārbaudīt parakstus, lai tos marta vidū varētu iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), informēja VL līdzpriekšsēdētājs, Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL–TB/LNNK).

CVK pārbaudīs iesniegtos parakstus un, ja visi 10 tūkstoši būs atbilstīgi, būs jāorganizē desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšana, lai likumprojektu iesniegtu Saeimā. Ja vēlētāju ierosināto likumprojektu Saeima noraidīs, jārīko referendums.

Savukārt apvienība "Saskaņas centrs" (SC) pieprasījusi paskaidrojumus izglītības ministram Rolandam Brokam (ZZS) par lēmumu skolu olimpiāžu uzdevumus pasniegt tikai latviešu valodā. Tas nostāda nevienlīdzīgā situācijā mazākumtautību skolēnus, aģentūrai LETA norādīts Saeimas SC frakcijā.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības satura centrs 2010.gada 30.decembrī ir pieņēmis dokumentu, kura nosaukums ir "Mācību priekšmetu olimpiāžu organizēšanas un norises kārtība". Tā 14.punktā teikts, ka "olimpiādes otrā posma uzdevumi tiek sagatavoti latviešu valodā".

"Mēs uzskatām, ka šī norma traucēs mazākumtautību skolu audzēkņiem gūt labus rezultātus olimpiādēs. Ja skolēns apgūst priekšmetu dzimtajā valodā, ir liels risks, ka viņš olimpiādes uzdevumu var saprast neprecīzi un tāpēc kļūdīties tā izpildē. Grūtības saprast uzdevuma prasības noteikti palielinās skolēniem uztraukumu un neļaus pilnā mērā parādīt savas spējas," norāda deputāts Igors Pimenovs (SC), uzsverot, ka šādas kārtības noteikšanai nav juridiska pamata.

Kā ziņots, politiķu piedāvātie grozījumi Satversmes 112.pantā paredz pakāpeniski no 2012.gada 1.septembra visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības organizēt tikai latviešu valodā. Aktīvistu skatījumā, Satversmes 112.panta grozījumi esot vajadzīgi trīs iemeslu dēļ – jāveicina latviešu valodas saglabāšana un ilgtspēja, jānodrošina, lai absolventi un valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonas prastu latviešu valodu, jāuztur latviska Latvija un tās izglītības sistēma.

Satversmes grozījumu rosinātāji domā, ka šī iniciatīva paredz pakāpeniskas izmaiņas mācību procesā valsts finansētās skolās, nepārkāpjot tiesiskās paļāvības principu. Pašlaik Satversmes 112.pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību. Pamatizglītība ir obligāta. Ja tiks veikti grozījumi, tad pants tiks papildināts ar vārdiem "valsts valodā".

Komentāri (72)

Juris Millers 28.02.2011. 13.31

Vai ir vēl vispār kādas ne-ex-PSRS valstis kūrās par valsts naudu var mācīties matemātiku un bioloģiju ne valsts valodā? Tas man škiet diezgan absurdi un tas arī šķeļ sabiedrību krievos un latviešos. Mēs visi esam Latvieši. Krievi dzīvo krievijā, Man nav nekas pret to ka kādi krievi grib arī Latvijā padzīvot, bet ja viņi grib saviem bērniem izglītību krievu valodā, lai maksā par privato skolu, tāpat kā tas jādara angļiem, ēbrejiem un citam minoritātēm, kas grib savus bērnus izglītot savā valodā. Un centralizetie valsts eksāmeni un olimpiādes vienalga jārīko valsts valodā, jo nav nekāda pamata tos sarežģīt tulkojot.

+18
-1
Atbildēt

0

buchamona 28.02.2011. 13.29

Ar to bija jaasak 1991. gadaa, tagad tas buus gruuti – ieviest shaadas izmainjas, tachu der papuuleties, bet ja par krievvalodiigo tiesiibaam :) Mees varam riikoties 1:1 taa, kaa riikojas krievi Krievijaa ar mazaakumtautiibaam, kur karelji varbuut vienreiz nedeeljaa un fakultatiivi var parunaat skolaa savaa valodaa, bet tataariem ar likumu aizliedza lietot latinju alfabetu.
Nevajag izgzdrot divriteni. Vaacijaa runaa vaaciski, Francijaa franciski un Lielbritaanijaa angiliski (visas ES valstis) un briidi, kad shaada kaartiba saak skjobiities, Merkele, Sarkozi un anglju premjers noliek savus migrantus pie vietas.
Dzerim – es esmu paarliecinaats, ka visu mazaakumtautiibu paarstaavji Krievijaa arii maksaa nodokljus :)

+14
-2
Atbildēt

2

    daina_tabuna > buchamona 28.02.2011. 13.58

    Latišskimi bukvami možna zaprasta pisaķ pa russki :-)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > buchamona 28.02.2011. 13.33

    Varētu Latvijā par valsts naudu palikt tik pat daudz krievvalodīgās skolas, cik Krievijā ir valsts apmaksātas latviešuvalodīgās skolas.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

dro 28.02.2011. 14.07

Ierosinājumam nav nekāda vaina, tikai manuprāt tas vairāk domāts mundiera spodrināšanai. Ilustrācijai varu atgādināt Dombrava saeimas kolēģu stučīšanu, toties par Muižnieces un Rasnača varoņdarbu 100. panta preses klubā viņam nekas nebija sakāms – viņš nezinot:))

+9
-2
Atbildēt

2

    www.vecamate.lv > dro 28.02.2011. 22.18

    Arī man tas izskatījās kā nacionālie jaunieši pieredzējuša kolēgas Rasnača vadībā pamazām ieslīpējas mūspolitikas virtuvītes mākslās..

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 28.02.2011. 14.33

    viņš nezinot:))
    ——————————

    zināšanas vairuo bēdas.
    Nezināšana ir spēks.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu