Lokenbahs: "Latvenergo" uzskaite nav pietiekami caurspīdīga • IR.lv

Lokenbahs: "Latvenergo" uzskaite nav pietiekami caurspīdīga

19
Valdis Lokenbahs. Foto; Ieva Čīka, LETA

Elektrības tarifu pamatotību jaunais regulatora vadītājs vērtēs pēc dziļākas izpētes

Enerģētikas koncerna AS "Latvenergo" uzskaites sistēma nav pietiekami caurspīdīga, jo publiski netiek sniegta informācija par atsevišķu elektroenerģijas tarifa komponentu izmaksām, pirmdien telekompānijas LNT rīta raidījumā "900 sekundes" sacīja jaunais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītājs Valdis Lokenbahs.

Kā piemēru viņš minēja informācijas trūkumu par hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas cenu. "Neviens nevar pateikt, cik tas kopā maksā," sacīja Lokenbahs, piebilstot, ka citas valstis šādu informāciju publiskojušas Eiropas enerģijas portālā "energy.eu". "Arī mums jāspēj dot šādus vērtējumus," uzskata jaunais regulatora vadītājs.

Vienlaikus Lokenbahs nevēlējās apgalvot, ka elektroenerģijas tarifi Latvijā būtu ekonomiski nepamatoti, paskaidrojot, ka vēl nav iepazinies ar visu regulatora rīcībā esošo informāciju.

Kā ziņots, ceturtdien Saeima nolēma iecelt Ekonomikas ministrijas (EM) virzītos kandidātus Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu amatos. Regulatora vadītāja amatā iecelts informācijas tehnoloģiju (IT) nozares profesionālis Valdis Lokenbahs. Par viņa iecelšanu nobalsoja 52 deputāti, pret bija 37, atturējās divi. Regulatora padomes locekļu amatos iecelts Rolands Irklis (''Vienotība''), Andris Aniņš, Gints Zeltiņš un Inese Ikstena.

Patlaban Lokenbahs ir "Eiropas kustības Latvijā'' viceprezidents, viņam ir ilggadēja pieredze uzņēmumu un nevalstisko organizāciju vadībā. Viņš darbojies kā informācijas tehnoloģiju inženieris ar specializāciju sistēmanalīzē, nodarbojies ar projektu un uzņēmumu vadību, kvalitātes sistēmu ieviešanu uzņēmumos, uzņēmumu stratēģijas izstrādes vadību.

Komentāri (19)

lebronj2356 28.02.2011. 11.27

Nevar jau publiskot, jo tad atklāsies, ka elektrību ražot HESos ir ļoti lēti kā arī nenormālie uzcenojumi. HESa izmaksas ir to uzceļot, mums šis izpaliek, jo kā saka nonākuši mantojumā, ūdens ir par brīvu un pietiekami, izmaksas tik cik ekspluatācija un atjaunošana. Spriedelējumi par kaut kādām biržas cenām ir melīgi, jo kā var pārdot mums mūsu mantu, jo LE pieder valstij, tātad tautai pēc kādām mistiskām biržas cenām ? Igauņiem, dedzinot slānekli elektrība maksās gandrīz 2x lētāk pēc 1.aprīļa – tātad jautājums, kāds Latvijā ir galvu durvīs saspiedis(vairāk jau Kamperam adresēts) ? Principā nezinu kā virzās tā lieta, bet cik dzirdēju ir domas to lietu tiesā sniegt, kas arī būtu svēts pienākums cīņā ar šiem vampīriem un zagļiem !

+5
0
Atbildēt

0

mxblack 28.02.2011. 19.49

Iejaukšos kā elektriķis. Nu tas protams ir ievades automāts, kurš ierobežo iespēju kopējam tīklam pieslēgt lielāku patērētāju, ka tas ir līgumā ar Latvenergo atrunāts. Tas acīm redzot ir paredzēts tādēļ, lai aizsargātu elektropievadus no pēkšņas pārslodzes, kad visi līnijai pieslēgtie varētu vienlaicīgi tai pieslēgt ļoti jaudīgus elektroaparātus un izsist līnijas aizsardību sadales skapī, vai ja tur uzstadītā aizsargierīce ir nekvalitatīva, tad vienkārši nosvilināt šo līniju un pat izraisīt ugunsgrēku. Tāpēc arī pēdēja laikā tiek ierobežota iespēja vienlaicīgi paņemt vairāk strāvas, kā ir līgumā paredzēts. Bet jo šī iespēja ir lielāka, jo lielāks aizsargautomāts, jo ir nepieciešams uzstādīt jaudīgāku pārvades līniju. Parastā situācijā jau ar tiem 16A arī pietiek, ja mājā nav elektroapkure, vai siltuma sūknis ar 4KW kompresoru. Tie 16A atļauj droši vienlaicīgi palaist 3kW slodzi. Tomēr ir ļoti grūti no Latvenergo “izdabūt” atļauju lauku mājsaimniecībai pieslēgt strāvu caur lielāku automātu, lai teiksim palaistu malkas zāģi. Tad nu sākas visādi koruptīvi gājieni un klientu āzēšana, pataisot par absolūtiem idiotiem un nejēgām šajos jautājumos. Tā sistēma viņiem ir lieliski atstrādāta, jo viņiem nav nekādas vajadzības kā monopolistam, būt draudzīgam klientam. Pietiek ka viņi labi saprotas ar Kamparu.

+2
0
Atbildēt

2

    mxblack > mxblack 01.03.2011. 12.46

    Rupnīcas jau mēs neapturētu, bet protams ka problēmas šiem rastos. Tomēr es šaubos vai šādi varētu atrisināt šo problēmu. Te ir jāstrādā juristiem. Faktiski jau valstij šadās situācijās mūs būtu jāaizstāv un mums jāpalīdz. Diemžēl arī tās ministri ir nostājušies monopolista pusē, tatad ir ienteresēti mūsu aplaupīšanā. Tomēr visa šī lieta ar tarifu celšanu mājsaimniecībām, sakarā ar ieiešanu brīvajā tirgū, ir tikai aizsegs pamatīgai mūsu apzagšanai. Majsaimniecības šodien šeit nekādā brīvajā tirgū nenonāk, pretstatā uzņēmumiem, kuri var izvēlēties piegādātāju. Mājsaimniecībām šādas iespējas nav. Un te nu “gali neiet kopā”. Bet Kampars to zagšanu klaji atbalsta, tajā vietā lai novērstu šādas nelietības. Acīm redzot viņam ir kas piesolīts par to.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kdaljajev > mxblack 01.03.2011. 08.25

    Kas notiktu,ja vienlaicīgi visā valstī visi atslēgtu elektrības patērētājus.Noteikti rastos milzīga pārslodze ar neprognozējamām sekām.Varētu tādā veidā mazināt monopolista aktivitāti,bet atkal cik ilgi būtu jāsēž tumsā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

marta_k83 28.02.2011. 16.37

Sveiks Lohenbaks !

Redzēju Tavu zvaigzni ( nošļukušās brillītes ) 9000 sekundēs LNT , sapratu , ka` neesi ( “esi”) ĪSTAIS īstajā vietā , jau tūlīņ pēc teikuma : “Citās valstīs patērētāji maksā VAIRĀK …. tikai Igaunujā un Somijā el. enerģija lētāka “. Tev cienītais – mazāk Godātais jābūt Patērētāju tiesību aizstāvim , bet izskatās , ka NEBŪSI gan …. Vēl vakarstundās pie kamīna sēdot , izdomā man muļķam atbildi , kas tā tāda par – Maksa par ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu , kas tarifos T(S)-4;6;7;8 -1;2;3 met kūleņus gaisā , atsķirotie 2;3 un pat četras reizes . Aparāts tak ir patēriņu ierobežojošs un uzstādīts par patērētāja NAUDU ! Kā tā tāda par īpatnēju un NEREGULĒJAMU NODEVU , atbildi man Regulēšanas priekšniek LŪDZU un liec tak viņai ( Maksai) mierā stāvēt !!!!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu