Zāļu firma KRKA apdāvinājusi ģimenes ārstus • IR.lv

Zāļu firma KRKA apdāvinājusi ģimenes ārstus

13
Jānis Saliņš, F64

"Nekā personīga" žurnālisti dokumentus lūguši pārbaudīt Veselības inspekcijai

Raidījuma “Nekā personīga” rīcībā nonākuši zāļu ražotājfirmas KRKA dokumenti, no kuriem var secināt, ka, izrakstot pacientiem konkrētus medikamentus, ārsti no zāļu firmas saņēmuši ļoti bagātīgas dāvanas. Kā svētdien vēstīja raidījums, materiālus, tai skaitā sarakstu ar apdāvināto dakteru vārdiem un uzvārdiem žurnālisti ir iesnieguši Veselības ministrijā, un šonedēļ par tiem Veselības inspekcija sākusi izmeklēšanu.

Visi šie dokumenti attiecas uz vienu medikamentu ražotāju pārstāvniecību Latvijā. Ārsti par konkrētu zāļu izrakstīšanu pretī saņēmuši dāvanas, sākot ar produktiem “Maximā” un “RIMI” lielveikalos un beidzot ar ceļojumiem un makšķerēšanas piederumiem. Raidījumā demonstrēja zāļu firmas izdevumu sarakstu ar bankā noformēto rēķinu numuriem un norādēm, ka maksāts par ārstiem paredzētajiem projektiem. Secināms, ka, piemēram, par zāļu “Mirzaten” izrakstīšanu par 100 latiem veikts pirkums veikalā “Maxima”, iegādāta dāvanu karte par 140 latiem kosmētikas firmā “Douglas”.

Gan Veselības ministrijā, gan Veselības inspekcijā teic, ka tik klajus ārstu uzpirkšanas pierādījumus līdz šim vēl nav redzējuši. Pārbaudi par iespējamiem pārkāpumiem pirmdien sācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

“Nekā personīga” rīcībā nonākušie dokumenti par uzņēmumu KRKA rāda, ka kopumā minēti 13 medikamenti (“Atoris”, “Elicea”, “Enap”, “Ezoleta”, “Ypsila”, “Kventiax”, “Lanzul”, “Mirzaten”, “Olimestra”, “Prenessa”, “Tenox”, “Zalasta”, “Zyllt”), par kuru izrakstīšanu ārsti saņēmuši pretim dažādus labumus. Izņemot vienu – “Lanzul”, visi pārējie 12 medikamenti ir valsts kompensējamo sarakstā. To popularizēšanai tikai 3 mēnešos firma iztērējusi vairāk nekā 16 tūkstošus latu. Tie ir preparāti gan šizofrēnijas, gan sirds un asinsvadu, gan gremošanas orgānu slimniekiem.

Dokumentos atrodami arī ārstu vārdi un uzvārdi, kurus raidījums pagaidām neatklāj, lai netraucētu izmeklēšanai un pārāk nesatrauktu pacientus. Neviens no “Nekā personīga” aptaujātajiem sarakstā minētajiem ārstiem dāvanu saņemšanu neapstiprina.

“Nekā personīga” žurnālistiem izdevās sastapt vairākus cilvēkus, kuri paši kādreiz strādājuši zāļu biznesa ''melnajā'' daļā, tāpēc atklātai intervijai televīzijā nepiekrīt, taču apliecināja, ka šādās zāļu firmu atskaitēs nekad neparādās to ārstu vārdi, kuri ir atteikušies dāvanas saņemt. Tādu vispār esot tikai ap 10%.

To apliecina arī kāda “Nekā personīga” rīcībā nonākuša e-pasta izdruka, kur firmas KRKA produktu menedžere Ilma Bredšova informē savus kolēģus, ka centrālās nervu sistēmas un uroloģiskās līnijas pārstāvji vēlas 21 pudeli sarkanvīna, 24 pakas “Lavazza” kafijas, 8 pudeles viskija un 2 pudeles brendija, kā arī 12 konfekšu kastes. Parasti ārstiem vienkārši tiekot piešķirtas katram ap 100 latus vērtas RIMI vai MAXIMAS, arī DEPO kartes, lai katrs pats nopērk to, ko vēlas. Oficiālajā jeb ''baltajā'' grāmatvedībā firma to cenšas norakstīt citādi. Kādā sarakstē ar citu kolēģi kāda darbiniece Inga Rēvele nosauc dažādus izdevumus un izsaka minējumu, ka “rēķinus varētu noformēt kā “Semināra organizēšana un telpu īre””.

Uzņēmuma KRKA pārstāvniecības Latvijā vadītāja Ilze Pučkure situāciju izvairās komentēt un notikušo skaidro ar negodīgu darbinieku rīcību. Tie tagad firmā vairs nestrādājot. Viņi esot firmu apzaguši un paši noformējuši dāvanas sev. Tāpēc līdz ārstiem tās nemaz neesot nonākušas.

“Nekā personīga” informācija gan liecina – firma KRKA nevienam savam darbiniekam nav izvirzījusi materiālas pretenzijas un tie esot aizgājuši tādēļ, ka nevarēja sadarboties ar nesen nomainīto firmas vadību.

Komentāri (13)

www.vecamate.lv 27.02.2011. 21.30

Tad nu gan pārsteigums.Simtu simtiem doku, kas ir puslīdz normāli speci savās nozarēs ,gadu gadiem “barojas” no farmācijām.Apceļo pasauli,saņem bonusus,atbalstus,kartes.Taisnības labad,kvalifikācijas uzturēšana arī šito stimulē.Gribi savākt punktus,jāapmeklē konferences,utt.Kāpēc lai viens pasākums nebūtu Spānijā, otrs -Argentīnā?:) Ja par to labprāt maksā zāļinieki.Tagad visi pēkšņi taisa lielas acis- oo,nevar būt.. Cirks pa velti :))

+7
0
Atbildēt

0

normunds 28.02.2011. 09.28

Kā solīju, esmu sagatavojis pamācību, kā katrs no mums elektroniski pats var salīdzīnāt un pārbaudīt līdzvērtīgas iedarbības zāļu cenas: http://bit.ly/zalu_info

Turklāt gadījumā, ja ir gadījies izmest vai kaut kur nozaudēt zāļu iepakojumu ar lietošanas instrukciju, tad zini, ka vajdzīgo informāciju vari uzzināt elektroniski: http://bit.ly/zalu_info

+3
0
Atbildēt

1

    alisesenberga > normunds 28.02.2011. 15.05

    Paldies, es noteikti izmantošu, jo pagaidām teciņiem vien dragāju no aptiekas uz aptieku, meklējot lētāko preparātu. Cenas atšķiras pat par latu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

maris_auzins 27.02.2011. 23.39

ja kompānija,kuras zāles jau tā ir vienas no vis lētākajām ir jāmaksā ārstiem par to izrakstīšanu, tad ar ko nodarbojas kompānijas ar dārgajām tabļetkām?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu