JL atbalsta "Vienotības" dibināšanu, cer uz jaunu iesaukumu • IR.lv

JL atbalsta "Vienotības" dibināšanu, cer uz jaunu iesaukumu

152
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

 Kristovskis aicina JL neaizmirst par politisko ētiku

Partijas “Jaunais laiks” biedru kopsapulce sestdien ar balsu vairākumu nolēma piedalīties partijas “Vienotība” dibināšanā, kā arī pilnvaroja partijas valdi desmit dienas pēc “Vienotības” partijas dibināšanas kongresa iesniegt dokumentus Uzņēmumu reģistrā par JL likvidāciju.  Jauno partiju iecerēts izveidot jau šogad, patlaban vislielākās domstarpības ir par amatu sadali jaunās partijas vadībā, JL piedāvās iztikt bez kvotām, bet, ja "Pilsoniskā savienība"  uz to pastāvēs, tad tikai pusi valdes amatu sadalīt starp kvotām, bet pārējos amatus ļaut iegūt brīvas konkurences apstākļos, tādējādi sekmējot jaunu biedru ienākšanu partijā.

Uzrunājot kopsapulci, "Pilsoniskās savienības" (PS) priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis netieši norādīja uz politisko partneru apšaubāmām iniciatīvām, kā arī vēlēja partneriem neaizmirst par politisko ētiku.

Kristovskis savā uzrunā uzsvēra, ka "Vienotību" nevarēs izveidot uz JL bāzes kā tas ir izskanējis, PS priekšsēdis aicināja partnerus atteikties no paziņojumiem, "kas robežojas ar augstprātību", politiskā pārspēka izmantošanas un izdarīt "pareiz izvēli", jo tikai tādā veidā "Vienotībai" ir izredzes pārtapt par vienu partiju. Savā uzrunā PS priekšsēdis "jaunlaicēniem" uzsvēra politisko partneru sadarbības nozīmi, kā arī aicināja neaizmirst "par politisko ētiku, kuru paši esam pieteikuši un kuras dēļ vēlētāji balsoja par Dombrovski." Kristovskis pauda viedokli, ka kļūdas komunikācijā un to iemesli ir jānovērš, tikai "tikai spēcīga "Vienotība" var atrisināt izaicinājumus, kuru risinājumus sagaida tauta".

Savukārt JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa savā uzrunā norādīja, ka partija "Vienotība" netiks veidota, mehāniski apvienojot trīs partijas, bet gan veidojot jaunu partiju. "Tieši JL ir jāuzsāk partijas „Vienotības" dibināšanas process," norādīja Āboltiņa. Viņa arī pauda pārliecību, ka partiju iespējams izveidot jau šogad.

JL valdes loceklis Edgars Jaunups sestdien pilnsapulcē informēja, ka saskaņā ar partijas izveides laika grafiku, ko plānots apstiprināt pirmdien “Vienotības” valdes sēdē, vienotu partiju varētu izveidot jau šovasar vai rudens pusē. Pēc Jaunupa teiktā, šobrīd vieslielākās domstarpības potenciālajiem partijas veidotājiem ir par to, vai jaunās partijas vadībā ir vai nav jāievēro kvotu principi. JL uzskata, ka tādi nav nepieciešami, “uzvar konkurence, uzvar labākais, lai nebūtu, ka kādam kas pienākas tikai tāpēc, ka viņš ir. “ Tomēr, pēc Jaunupa teiktā, tam nepiekrīt citi sadarbības partneri, līdz ar to JL būtu gatava piekrist kompromisam – kvotas tiks noteiktas tikai pusei no jaunās partijas vadības amatiem, lai dotu iespēju līdz ar “Vienotības” izveidi uzsākt jaunu iesaukumu, šiem cilvēkiem ļaujot arī piedalīties partijas vadībā. Tāpat JL uzskata, ka gadījumā, ja šīs kvotas tomēr būs nepieciešamas, tās nedrīkstēs pastāvēt ilgu laiku.

Jaunups arī informēja, ka pavasarī gaidāma ideoloģiskā konference, kas lems par “Vienotības”  partijas ideoloģijas jautājumiem, bet jau 12.martā paredzēts izveidot vienotu “Vienotības” Rīgas nodaļu.

Jau vēstīts, ka JL kā pirmā no apvienību veidojošajām partijām lemj par partijas "Vienotība" izveidi. JL biedru kopsapulcē sestdien Rīgas Latviešu biedrības namā pulcējās aptuveni 280 no kopumā 1377 reģistrētajiem JL biedriem.

 

Komentāri (152)

dro 26.02.2011. 15.57

AZ. Lūdzu nepieskaitīt mani Lemberga faniem, viņš pēdējās intervijās tāds drusku negudrs sāk izskatīties…
______________________
Tik vēlu saprati, tātad vilšanās par Sudrabu vēl priekšā:)

+12
-1
Atbildēt

5

    itommy_ > dro 26.02.2011. 16.36

    Es jau teicu, ka neidealizēju Sudrabu. Man ir viena viņas parakstīta atbilde uz sūdzību par Dienas abonēšanas centru – klasisks atrakstīšanās piemērs. Tomēr es atzīstu, ka valsts pārvaldē viņa ir gudrāka par trim mūsu pēdējiem prezidentiem, un tas ir būtiski. Latviju gremdē par sevi pārliecināti nezinīši.

    Es aicinu valsts varu saaicināt un samaksāt par mēnesi katram kaut vai miljonu: S.Anholcu par valsts tēlu, S. Bramanu par informatīvu valsti, un J. Nī par “maigo varu”, lai izstrādā valsts stratēģiju, pieaicinot pašmāju akadēmiskos spēkus galīgai idejas noformulēšanai. Tāpat par ekonomisko pamatu aicinu ņemt kaut vai J.Ošleja plānu – un gadījumā, ja nu pavisam nevar drusku padelvalvēt – tad pārlikt ideju uz nedelvalvēšanu, attiecīgi koriģējot darbības. Bet visam apakšā jābūt akadēmiskam pamatojumam!

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    itommy_ > dro 26.02.2011. 16.05

    Es tiešām saskatu pēdējā laikā Lemberga jokos marasma pazīmes, iepriekš tā bija tāda uzspēlēta ironija, bet tagad jau nu par traku un nožēlojami. Var jau būt, ka tas ir tikai alkohols.

    Es negribu idealizēt Sudrabu, bet par trim priekšgājējiem “nothing” viņa būtu daudz pārāka tomēr, jo vismaz orientējas valsts pārvaldē daudzmaz. Bet noteikti jāpiebilst – ja spēs atrast kompetentus padomniekus pa nozarēm. Dombrovskim tieši kompetentu padomnieku problēma ir radījusi lielākās problēmas.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > dro 26.02.2011. 17.56

    >Zane 26.febr.16:23!
    Precīzi!
    Bet, atcerieties – IS tiek nopietni gatavota Valsts Prezidenta, vismaz, kā kandidatūra…tas ir nopietni!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mxblack > dro 26.02.2011. 16.26

    Piekrītu ka pie šī kosimiskā ātrumā augošā valsts parāda, kad tā tērē daudz vairāk kā nopelna un sakarā ar to visu arī dziļās demogrāfiskās krīzes, ļoti steidzīgi ir nepieciešams novirzīt aizmugurejā plānā daudzus ambiciozus un dārgus pasākumus, lai tai vietā ķertos pie reālas ekonomikas sakārtošanas, lai beidzot samazinātu so katstrofālo krišanu bezdibenī. Tomēr ir jāatceras, ka Valsts Prezidenta galvenais uzdevums ir valsts reprezentācija un saskare ar citu valstu vadītajiem. Tātad Sudrabai nonākot šajā amatā, viņa būs spiesta ļoti daudz laika patērēt tiešo pienākumu veikšanai un maz laika viņai atliks cīņai ar nelitderīgiem tēriņiem valstī. Vai nebūtu prātīgak viņu atstāt Valsts Prezidenta padomnieku statusā, bet Valsts prezidentu izraudzīties no pārbaudītā godīgo cilvēku kontingenta? Un viņa pati jau arī nemaz šajā amatā neraujas nokļūt. Nu nav jau ta ka viņa ir vienīgais uzticamais cilvēks Latvijā. Vē jau kādu var atrast arī bez viņas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 26.02.2011. 16.23

    …nu, beidz!…Sudraba ir runātāja, ne darītāja!…orientējas valsts pārvaldē, ar lielu zināšanu bagāžu?…ko tad viņa gaidīja un valstij ar savām zināšanām nepalīdzēja, kad bija iespējas kļūt par MP?…pietiekami labi apzinājās, kādi lēmumi būs jāpieņem un tad vairs viņu neviens pa spalvai neglaudītu…tad būtu jāatbild par pieņemtajiem lēmumiem…tagad bez problēmām var spēlēt TV zvaigzni…divkosīgi!…

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

raimondsb_mail_lv 26.02.2011. 13.56

Kristovskis runā par politisko ētiku ? Vai tas ir tas Kristovskis, ko mēs zinā visus šos 20 gadus ? Pēc tik daudz partiju nomaiņas runāt par politisko ētiku. Pēc tik daudz gadu pavadīšanas TB rindās, kas piedalījās Latvijas izzagšanā, rādīt ar pirkstu uz JL ? Kristovskim skapī ir ne vis skelets, bet skeletu kapsēta. Es saprastu, ja Gunārs Astra pieceltos no kapa un pateiktu, bet Kristovskis …..?

+15
-4
Atbildēt

0

mxblack 26.02.2011. 13.36

Manuprāt “Vienotības” pārtapšana par partiju ir neizbēgams un apsveicams solis. Tas ir tiesa ka Āboltiņa nav ideāls līderis, jo pieļauj kļūdainus un varbūt pat necienīgus kompromisus pretstatā Repšem, kad viņš sāka darboties politikā. Tomēr diemžēl arī Repše vairs nav tas pats Repše kāds viņš bija sākumā. Jo viņa bizness ļoti ietekmēja arī viņu kā politiķi, vismaz man tā šķiet. Droši vien tāpat uzradās visādas nevēlamas saistibas un pienākumi, kuri visdrīzāk radīja viņa iekšēju cīņu, kuras rezultātā viņš aizgāja no skatuves. Salīdzinot “Vienotību” ar pārējām mūsu partijām, tā joprojām ir visgodīgākā no visām, lai arī nav ideāla. Viss ir atkarīgs no tās vadošajiem politiķiem, pa kādu ceļu tie šo partiju aizvedīs. Latvijas traģiskajā situācijā ir vajadzīgs absolūti uz valsts sakārtošanu vērsts politisks veidojums, kuras locekļi savu labklajību veidotu kopā ar valsts labklājību, kuri visu valsti un tās iedzīvotajus redzētu kā savas personīgās labklājības neatrujamu sastāvdaļu, bet ne kā savus kalpus un izmantošanas objektu. Ja tā nebūs, viss šis kuģis neglābjami izjuks uz klintīm. Tapēc jau tik daudzi par so apvienību ari balsoja. Cerams ka “Vienotība” sapratīs ko no viņas gaidām un to arī realizēs.

+12
-2
Atbildēt

1

    lebronj2356 > mxblack 26.02.2011. 13.43

    Repše par spīti savai ekscentriskai dabai ir sprīdi pārāks līderis nekā rudā lapsa vai jaunais RD puisēns, bet viņa laiks ir pagājis un šī līderība ir jāuzņemas VD, lai tiešām ietekmētu gan savu partiju, gan politiku kopumā, nevis kā tagad, kad dara viens, bet citi brauc ar mutēm TV ēterā un no siltiem krēsliem Saeimā !

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu