Biedrība: Viltus biškopju ziedu laiki beigušies • IR.lv

Biedrība: Viltus biškopju ziedu laiki beigušies

38
Jānis Saliņš, F64

Mazāk labvēlīgo apvidu maksājumus saņems tikai biškopības produktus ražojošie biškopji

Turpmāk mazāk labvēlīgo apvidu (MLA) maksājumus varēs saņemt tikai tie Latvijas biškopji, kas ražo medu un citus biškopības produktus, aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) izpilddirektore Rita Bartuševica.

"Viltus biškopju ziedu laiki beigušies, jo lauksaimnieku organizāciju konsultatīvajā padomē tika pieņemts lēmums, ka turpmāk vienai bišu saimei piemēros trīs hektārus dabīgās pļavas un ganības, lai Latvijas biškopji, kas ražo biškopības produktus, varētu saņemt mazāk labvēlīgo apvidu maksājumus,"  Bartiševicas sacīto citē aģentūra LETA.

Viņa informēja, ka Zemkopības ministrijas (ZM) un Lauksaimnieku organizāciju konsultatīvajā padomē nolemts, ka MLA maksājumu saņemšanai biškopjiem viena bišu saime jāizvieto trīs hektāros dabisko pļavu un ganību.

Šādas izmaiņas rosinātas, jo Biškopības biedrībai radās bažas par darboņiem, kas izlikās par biškopjiem, lai saņemtu platību maksājumus, tādējādi nomelnojot LBB un godīgos biškopjus.

"Tādēļ 2010.gada nogalē ierosinājām ZM, ka jāpārskata MLA maksājumu saņemšanas nosacījumi, lai izskaustu viltus biškopju rašanos un atbalsts sasniegtu mērķi – būtu pieejams īstiem biškopjiem, kas ražo medu un citus biškopības produktus," paskaidroja LBB valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

ZM un Lauku atbalsta dienests (LAD), administrējot 2010.gada pieteikumus MLA atbalstam par pastāvīgajām pļavām un ganībām vai aramzemē sētiem ilggadīgajiem zālājiem, konstatēja, ka ir atbalsta pretendenti, kas negodīgi izmantojuši iespēju saņemt atbalstu Lauku attīstības programmas pasākumā "Maksājumi lauksaimniekiem par nelabvēlīgiem dabas apstākļiem teritorijās, kas nav kalnu teritorijas". Atbalsta pretendenti bija reģistrējušies kā medus apstrādes un biškopības produktu ražošanas uzņēmumi vai bioloģiskās lauksaimniecības un medus iepakošanas uzņēmumi, taču tiem nebija reģistrēta neviena bišu saime.

Pasākumā "Mazāk labvēlīgie apvidi" tiek sniegts ikgadējs atbalsta maksājums par lauksaimniecisko darbību mazāk labvēlīgajos apvidos.

Latvijas Biškopības biedrība izveidota, lai veicinātu nozares attīstību, biškopības produktu ražošanu un realizāciju, kā arī nodrošinātu Latvijas biškopju sekmīgu darbību Eiropas Savienības kopējā tirgus ekonomisko attiecību apstākļos.

Komentāri (38)

simpsons 26.02.2011. 11.50

Fakts, ka iegādājoties 1 bišu stropu var zemes īpašnieku varēja saņemt 3X lielākus platību maksājumus arī par 100 ha zemes, ir acīmredzama muļķība. ZM ierēdņi šo idiotismu ievēroja pēc 5(!) gadiem.

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 25.02.2011. 20.56

tagat gaidisim kad beigsies viltus politiku un mediju laiks.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu