Baltijas jūrā plašākais aizsalums kopš 1987.gada • IR.lv

Baltijas jūrā plašākais aizsalums kopš 1987.gada

20
Foto: Gatis Gierts, F64

Transporta asociācija aicina izsludināt ārkārtas stāvokli Rīgas jūras līcī

Tikpat aizsalusi kā patlaban Baltijas jūra iepriekšējo reizi bija pirms 24 gadiem – 1987.gada ziemā, paziņojis Somijas Meteoroloģijas institūts. Jūra aizvien turpina aizsalt, tomēr pēc speciālistu vērtējuma rekords netiks pārspēts, vēsta aģentūra BNS.

Biezā ledus kārta izraisījusi navigācijas problēmas Rīgas jūras līcī, tāpēc Ministru kabinetam būtu jāizsludina ārkārtas situācija, biznesa portālam Nozare.lv paudis Baltijas asociācijas ''Transports un loģistika" prezidents Jānis Jurkāns.

Stividori situāciju Rīgas ostā vērtē kā haosu, trešdien rakstīja "Dienas Bizness". Rīgas jūras līcī patlaban kopumā iesaluši 34 kuģi, un uzņēmēji norāda, ka situācija ir ārkārtīgi smaga, jo daudziem pārtiku un ūdeni nākas piegādāt ar helikopteru. Osta nespēj kuģus ievadīt un izvadīt, kavējas arī darbs piestātnēs. Kuģi joprojām turpina pienākt un ir spiesti stāvēt dīkstāvē reidā, sacīja Jurkāns.

"Absurda ir situācija, kad, pastāvot tik daudzām struktūrām, padomēm, valdēm un pārvaldēm, kuras atbild par ostas darbu, nav neviena valsts lielākās ostas darbības plāna stipra sala gadījumam. Un tas notiek mūsu klimatiskajā zonā, kurā ziemas iestāšanās un sals nav nekas negaidīts," uzskata Jurkāns.

Kuģinieki pārmetuši Rīgas ostai, ka tā nodarbina tikai vienu ledlauzi, kura komanda kopš februāra vidus strādājot bez brīvdienām visu diennakti, ziņo Latvijas Radio. Rīgas brīvostas pārvalde lūgusi Latvijas valdību uzņemties atbildību par ledus laušanu Rīgas jūras līcī, Nozare.lv informēja ostas pārstāve Anita Leiškalne.

"Starptautiskajā kuģošanas praksē publiskajos ūdeņos ledus laušanas funkcijas ārkārtas situācijās uzņemas valsts, tāpēc Rīgas brīvostas pārvalde lūdz Latvijas valdību, īpaši Satiksmes ministriju, uzņemties atbildību esošās krīzes situācijas risināšanai starpvalstu līmenī," sacīja Leiškalne.

Savukārt Satiksmes ministrija (SM) uzskata, ka Rīgas brīvostas pārvalde nav tikusi galā ar saviem tiešajiem un likumā paredzētajiem pienākumiem un nav laikus veikusi nepieciešamos pasākumus, lai nepieļautu navigācijas problēmas Rīgas jūras līcī. Tomēr, atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju, SM kapitālsabiedrība "Latvijas Jūras administrācija" kaimiņvalstīs noskaidro, vai ir kāds brīvs ledlauzis, kas varētu palīdzēt ledlauzim "Varma".

Arī 2003. un 1996.gada ziema bija barga, un Baltijas jūrā veidojās daudz ledus, tomēr šogad tā ir krietni vairāk. Neaizsalusi ir tikai jūras centrālā un dienvidu daļa, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta dati. Vispamatīgāk aizsalusi Botnijas līča ziemeļu daļa, kur ir 70 centimetru biezs ledus. Somu līcī un Pērnavas līcī ir līdz 55 centimetriem biezs vienlaidu ledus, citviet ledus biezums svārstās no pieciem līdz 40 centimetriem, ledus klājumu veido salauzti un sablīvēti ledus gabali.

Rīgas līci pilnībā klāj ledus un tā biezums ir no pieciem līdz 35 centimetriem. Jūras piekrastē Kurzemē ledus mazāk blīvs un plānāks, starp ledus gabaliem ir ūdens vaļumjoslas. Ventspils osta, kā jau neaizsalstoša, no ledus necieš. Normāla situācija esot arī Liepājas ostā.

Komentāri (20)

Aivars Krauklis 23.02.2011. 20.44

Nopietns iemesls dibināt ledus apkarošanas biroju, tādu kārtīgu, ar sazarotu struktūru, lepnām telpām un labi algotiem darbiniekiem. Un, protams, politiski atbildīgu valdi.
Tikai nesaprotu vairs, kā ar to globālo sasilšanu – tā bija jau 1987.gadā, pirms tam, vai tikai šogad uznākusi? Laikam jālūdz LZP, viņi tak zinās izskaidrot.

+5
0
Atbildēt

0

photocom 23.02.2011. 20.02

Lai ziema nākamgad nepārsteidz

to Varmu jāatdod krasta apsardzei
lai disciplīnu ievieš
viens

divi
LJA parazītu kantoris kas atbild par jūras ceļiem..?
trešais
RBO
pārkausēt džipus velkoņos
dajoš
ļoņa ļedokol
SM plāta rokas un
lembim labi – visas kravas uz ventiņiem
ceturtais
stividori arī pie vainas lai malkas jānīšus tad nefraktē
kas tā jau knapi kust
piektais
niluškam jau šodien to leduskausēšanas mašīnu rādījuši
kur pa 300 štukām lai ņem
un jūdz zirgā un prom kur pie Kolkas un sāk kausēt
a to peldsezona var iekavēties ļooti
:))

+3
0
Atbildēt

0

lebronj2356 23.02.2011. 21.10

Globālās sasilšanas melu krahs pamazām pienāks, tikai tad jau darbiņu zaudēs pārdesamit vai pat pārsimt tūkstošu dīkdieņu visā pasaulē, kas sacer pasaciņas par šo….

Pēc šādas haltūras pienāktos zaudēt amatus visai brīvostas valdei, bet tas jau birokrātu un kleptokrātu leiputrijā nenotiks !

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu