Kadafi kūda savus atbalstītājus uzbrukt protestētājiem • IR.lv

Kadafi kūda savus atbalstītājus uzbrukt protestētājiem

24
Muamars Kadafi. Foto: EPA/LETA

Pret nemierniekiem izmantoti smagie ieroči; iekšlietu ministrs nostājas pret režīmu

Lībijas līderis Muamars Kadafi otrdien televīzijas uzrunā tautai solīja neatstāt nemieru pārņemto valsti, aicināja savus atbalstītājus rīkot demonstrācijas un uzbrukt proetestētājiem, vēsta aģentūra BNS.

Viņš norādīja, ka nav oficiāla amata, no kura viņam atkāpties: "Muamars Kadafi ir revolūcijas līderis. Muamaram Kadafi nav oficiāla amata, no kura atkāpties. Viņš ir revolūcijas līderis uz mūžīgiem laikiem," sacīja Kadafi uzrunā televīzijas tiešraidē. "Šī ir mana valsts, mana valsts," uzsvēra Kadafi, kurš nāca pie varas militārā apvērsumā 1969.gadā. Viņš apgalvoja, ka ir gatavs "mirt mocekļa nāvē savu senču zemē" un "cīnīties līdz pēdējai savas asins lāsei".

"Lībijas tauta ir ar mani," sacīja Kadafi, aicinot savus atbalstītājus rīkot demonstrācijas. "Sagūstiet žurkas," viņš teica par protestētājiem pret režīmu. "Ejiet ārā no savām mājām un uzbrūciet viņiem, lai kur viņi būtu,'' aicināja 68 gadus vecais Kadafi, kurš uzrunu teica ASV bombardēšanā 1986.gadā izpostītas ēkas priekšā.

Pēc šīs uzstāšanās Lībijas iekšlietu ministrs Abdels Fatahs Juness al Obeidi paziņoja, ka atkāpjas no amata un aicināja bruņotos spēkus atbalstīt jau nedēļu ilgstošo sacelšanos, ziņo aģentūras LETA-AFP. Al Obeidi pauda "absolūtu ticību" Lībijas tautas "prasību patiesumam".

"Es neesmu divkosīgs cilvēks, es nostrādāju Kadafi labā 42 gadus, taču viņa šāsdienas uzstāšanās tautas priekšā mani šokēja,'' televīzijas kanālam "Al-Jazeera" sacīja al Obeidi, ''tagad es esmu revolūcijas pusē un gribu, lai taisnā tiesa soda cilvēku, kurš izšāva uz manu māsu."

Abdels al Obeidi vaino diktaroru mēģinājumā nogalināt viņu un uzvelt vainu protestētājiem. "Kadafi ir negodīgs cilvēks," viņš teica. "Es stāvēju netālu no sava biroja, ap mani bija milzīgs cilvēku pūlis. Pēkšņi man garām aizlidoja lode, aizskarot vaigu, un trāpīja manai māsai, kas stāvēja aiz manis." Bijušā ministra radiniece tagad ir slimnīcā ļoti smagā stāvoklī. "Esmu pārliecināts, ka Kadafi pavēlēja nogalināt mani, bet pēc tam būtu pasniedzis to kā protestētāju roku darbu," uzskata al Obeidi.

Al Obeidi uzsvēra, ka jau divas nedēļas pirms sacelšanās sākuma Lībijā mēģinājis pārliecināt Muamaru Kadafi par nepieciešamību veikt reformas. "Es viņam teicu, ka mums kļuvis pārāk nopietns bezdarba jautājums, it īpaši jauniešu vidū, taču Kadafi nevēlējās mani uzklausīt."

"Es lūdzu Muamaru neizmantot aviāciju sacelšanās apspiešanai. Saviem cilvēkiem Bengāzī es pavēlēju nešaut uz mierīgajiem iedzīvotājiem," stāstīja al Obeidi. Iepriekš jau daudzas citas augsta ranga amatpersonas, tostarp ministri, diplomāti un armijas virsnieki, paziņojuši par novēršanos no režīma un piesliešanos nemierniekiem.

Britu laikraksts "The Times" trešdien ziņo, ka tā rīcībā ir videoieraksts, kurā redzami vienā no Lībijas slimnīcām Bengāzī nogādātie smagi sakropļotie un nogalinātie protestētāji, kas, kā uzskata izdevums, apliecina faktu, ka varasiestādes nemieru apspiešanai izmantojušas smagos ieročus. Šokējošie kadri, kuros redzami saplosīti ķermeņi, sniedz "neapšaubāmu pierādījumu", ka izmantoti smagie ieroči, sacīja laikraksta redaktora palīgs Mārtins Flečers.

"Nav īsti skaidrs, kā šie cilvēki nogalināti – tie varēja būt iznīcinātāji, tie varēja būt triecienhelikopteri, tie varēja būt mīnmetēji, tie varēja būt smagie ložmetēji," piebilda Flečers. "Viena lieta ir pietiekami skaidra – viņi nav nogalināti ar asaru gāzi vai stekiem, vai arī ar miermīlīgu protestu apspiešanas metodēm, kas vispārēji tiek uzskatītas par galējo pieņemamo robežu."

Lībijā jau nedēļu notiek plaši pret Kadafi režīmu vērsti protesti, kurus apspriež drošības spēki. Pēc neoficiālām ziņām, gājuši bojā simtiem cilvēku. Domājams, ka valdība nekontrolē lielu daļu teritorijas, tostap valsts austrumu daļu. Pirmdien pēc asiņainām kaujām pilsētu savā kontrolē pārņēmuši nemiernieki.

Arābu līga otrdien atņēma Lībijai tiesības piedalīties līgas apspriedēs, kamēr Tripole neatbildēs uz protestētāju prasībām, un pēc sadursmēm, kurās gājuši bojā simtiem cilvēku, draudēja apturēt tās dalību līgā. Savukārt naftas cena Ņujorkas biržā galvenokārt Lībijas pilsoņu kara draudu dēļ pietuvinojusies 96 dolāru robežai, ziņo ''Dienas Bizness''.

Komentāri (24)

P_Dancis 23.02.2011. 19.02

Rietumvalstu pienākums būtu Kadafi vismaz piedraudēt ar sankcijām, kontu iesaldēšanām un starptauitisku kriminālvajāšanu. Neticu, ka šim režīmam bez papildus asinsizliešanas neko nav iespējams izdarīt.

+1
0
Atbildēt

0

Jānis Blumbergs 23.02.2011. 23.36

Atgādina Huseinu, saukto ‘Bagdādes zaglis’

0
0
Atbildēt

0

lebronj2356 23.02.2011. 11.39

Tāpēc jau nerekomendē atrasties amatā vairāk par noteikto termiņu, jo tad prātiņš aptumšojas un visa kvalitāte zūd…spilgts piemērs, kā viens atrofēts līderis neseko līdzi laikam ! Visticamāk gāzīs šo un viss, bet vai tā būs pēdējā arābu revolūcija un vai tas viss nepārsviedīsies uz KF beigās ?

Protams biržās neguļ un cenas tik ceļās, bet vēl možāks ir mūsu Statoils un tā sekotāju kompānija, kas jau 3 dienas no vietas skrūvē cenu augšā !

+1
-2
Atbildēt

2

    lebronj2356 > lebronj2356 23.02.2011. 18.41

    Nu norādīt jau varat, kā arī tukši moralizēt, kāmēr šie paši cilvēki kurus tā aizstāvat cīnās pret šo tirānu – es norādu uz to, ka uz tā iedzīvojas biržas. Un protams, ka katrs rūpējās par savu labklājību, par to vai uz citu rēķina, tā jau ir cita runa !

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Eva Jēkabsone > lebronj2356 23.02.2011. 16.51

    Es gan vēlos norādīt, ka tas ir liels cinisms runāt par savām neērtībām (degvienas cenu kāpumu), kad citur mirst simtiem nevainīgu cilvēku. Tā vietā lai vērtētu un analizētu notiekošo, iespējams pat kaut kā palīdzētu CILVĒKIEM, mums prātā tik savas ērtības… Degvielas cenu izmaiņas ir cita raksta vērts temats, kur ir jāliek citi uzsvari un jārunā pilnīgi citā kontekstā, nevis kā piebildi simtiem cilvēku noslepkavaošanai un sakropļošanai.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu