Protestos Lībijā vairāk nekā 100 nogalināto • IR.lv

Protestos Lībijā vairāk nekā 100 nogalināto

21
Protestētāji Lībijā. Foto: EPA/LETA

Diktators Kadafi pametis valsti; viņa dēls draud ar pilsoņu karu

Pret valdošo režīmu vērstajos protestos kopš otrdienas Lībijā dzīvību zaudējuši 104 cilvēki, atsaucoties uz mediķu un aculiecinieku sniegtajām ziņām, svētdien pavēstīja starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" (HRW), informē aģentūras LETA-AFP.

Organizācijas pārstāvis Londonā gan atzina, ka šis skaitlis pilnībā neatspoguļo patieso situāciju, jo saziņa ar Lībiju ir ārkārtīgi apgrūtināta. Pieaugot protestiem pret valdošo diktatūru, sestdienas naktī Lībijā atslēgts internets, visticamāk, varasiestādēm mēģinot izjaukt režīma pretinieku iespējas sazināties un koordinēt pretošanos.

"Mēs esam ļoti nobažījušies, ka, pārtrūkstot sakariem ar Lībiju, šajā valstī patiesībā notiek katastrofa," pauda HRW runasvīrs. Varasiestādēm ar armijas un algotņu palīdzību brutāli apspiežot nemierus, nogalināti varētu būt vairāki simti cilvēku, informē ASV cilvēktiesību organizāciju pārstāvji.

Lībijas līderis Muamars Kadafi, kurš pie varas ir kopš 1969.gada, pametis valsti un devies uz vienu no Latīņamerikas zemēm, visticamāk, uz Venecuēlu, atsaucoties uz Lībijas opozīcijas pārstāvi, pirmdien vēstīja telekanāls "Al Arabya". Lībijas Nacionālās glābšanas frontes līderis Isa Mansurs apliecināja – opozīcija "nepiekritīs tam, ka varu patur kāds no Kadafi dēliem", bet varu vārētu pārņemt virsnieki no tām bruņoto spēku daļām, kas pārgājušas sacelšanās pusē, vēsta LETA-Korrespondent.net.

Taisnīguma partijas līderis Muhameds Šaljufs pieprasījis, lai "pulkvedis Kadafi un viņa kliķe tiek tiesāti". Valsts austrumos, kur izsenis grupējās Kadafi pretinieki, "izveidota tautas pārvalde", un svētdien protesti pārmetās uz galvaspilsētu Tripoli. Pirmdien sadursmes izraisījušās arī galvaspilsētā, intensīvas apšaudes bija dzirdamas kā pilsētas centrā, tā citos tās rajonos.

Šaljufs atzinis, ka nevardarbīgas diktatūras gāšanas plāns nav īstenojies, tāpēc tagad notiekošais dēvējams par "lībiešu bruņotu sacelšanos", kam pievienojušās visas lībiešu ciltis. Sacelšanās dalībnieki "brīvi pārvietojās pa Tripoles ielām", policija un drošības spēki no galvaspilsētas ielām pazuduši, "Al Arabya" ēterā stāstīja cilvēktiesību aktīvists Omars as Sinusi.

Tikmēr diktatora Kadafi dēls Saifs al Islams Kadafi piedraudējis, ka Lībijai draud asiņains pilsoņkarš, ja protestētāji atteiksies pieņemt reformu piedāvājumu, vēsta AFP. "Lībija atrodas krustcelēs. Ja mēs šodien nevienosimies par reformām, mēs sērosim ne vairs par 84 bojāgājušajiem, bet tūkstošiem, un Lībijā tecēs asins upes," sacīja Saifs al Islams Kadafi.

Jau vēstīts, ka pēc protestiem Tunisijā un Ēģiptē, kur izdevās gāzt šajās valstīs gadu desmitiem pie varas esošos prezidentus, pret valdošo režīmu vērstas demonstrācijas pārņēmušas vairākas arābu valstis, tostarp Lībiju. Izdevums ''Economist'' brīdina, ka Lībijas situācija rada bažas par vardarbīgu un asiņainu nemieru apspiešanu no valdības puses pretstatā valstīm, kur tas noticis salīdzinoši mierīgi.

Latvijas Radio vēsta, ka svētdien Lībijā ievainoti 18 ārzemju būvstrādnieki. Vietējie iedzīvotāji iebrukuši būvlaukumā, kur Dienvidkorejas firmas vadībā darbojas vairāk nekā 1000 celtnieku no Dienvidkorejas un Bangladešas.

Komentāri (21)

lebronj2356 21.02.2011. 14.41

Sāk pēc pārmaiņu gada izskatīties – Z Āfrikas diktatori birst viens pēc otra….ļoti cerams, kas tas nerezultēsies masveida bēgļu kustībā. Lībija priekš šiem bija grūts punkts, jo labi apsargāta, bet nu…Kaut gan Lībijai atšķirībā no Tunisijas un Ēģiptes tomēr ir krietni vairāk dabas resursu !

+1
0
Atbildēt

6

    daina_tabuna > lebronj2356 21.02.2011. 14.48

    Es mazāk par bēgļiem uztrauktos, bet gan par radikalizāciju. Visās šajās valstīs islāmiskās kustības ir turpinājušas puslegāli pastāvēt un ir vienīgais reālais spēks, kas var nākt pie varas pēc diktatoru gāšanas. Ir otrs spēks- armija, uz ko paliek cerība, ja vien abi šie spēki nevienojas kopdziesmā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > lebronj2356 22.02.2011. 08.19

    “Čīlē Pinočets visu nokārtoja super”

    3000 līķu ir supercena?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > lebronj2356 21.02.2011. 15.28

    Tas taisnība. Armijas vadība parasti ir izglītoti cilvēki, kas redz tālāk par savu degungalu. Bet ir tomēr arī izņēmumi, kad militārā izglītība sakrīt ar Napoleona sindromu. Piemēri- Mjanma, Čīle…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    maris > lebronj2356 21.02.2011. 15.51

    Nē, Čīlē Pinočets visu nokārtoja super, attīstītākā valsts, sociālisma mēris aizmirsts.

    Savā laikā Somijā cara armijas ģenerālis, vēlākais Somijas Feldmaršals un somu-krievu ziemas kara uzvarētājs Mannerheims arī nedaudz atšāva sarkanos, bet tas bija vispārējās lietas labā un ar acīmredzami pozitīvām sekām Somijas liktenim visus nākamos 80 gadus ( viņš likvidēja somu boļševikus 1918. gadā).

    Ar komunistiem nedrīkst dzīt demokrātiski tiesiskus jociņus, tāpat kā ar Al Kaidu. Militāristi vislabāk zina, kā ar šiem fanātiķiem rezultatīvi vest pārrunas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > lebronj2356 22.02.2011. 11.44

    to otra puse
    Vai tu domā, ka Latvijā neatrastos vismaz 10 000 jebkādas cilvēcības pazīmes zaudējušo izdzimteņu, kas visādi traucē normālu valsts attīstību? Vai maz vēl ar Jēkabpilī noslepkavoto policistu un sestdien kinoteātrī mērķtiecīgi nošauto apmeklētāju? Kāpēc SC fašistu lopiem tāda vajadzība pēc sava tiesībsarga?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 21.02.2011. 15.17

    Turcijas piemērs rāda, ka neapvienojas gan – armijai bieži ir krietni vien vairāk saprāta nekā kādiem fundamentālistiem vai autokrātiem. Bēgļi tomēr ir liela problēma – Eiropai maksā mazāk uzturēt kaut cik ciešamus apstākļus Āfrikā uz vietas nekā asimilēt un barot šo masu savās mājās !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 21.02.2011. 14.21

Nja… Pīļu dīķa sindroms. Pie raksta par vienu nošauto kinoteātrī ir pamatīga diskusija, bet pie 100 Lībijā bojā gājušajiem esmu ceturtais. Nē, nu var jau saprast, ja puslīdz demokrātiskā un gandrīz stabilā valstī kinoteātrī cilvēku ne par ko nošauj, bet arī autoritārā režīmā protestu laikā 100 (!) bojāgājušie neliecina par veselā saprāta klātbūtni… Kā vienā cilvēkā var būt iekšā tik daudz pataloģijas, lai nogalinātu citu? Jā, aizstāvoties- var saprast, bet tad ir jautajums par to otru.

+1
0
Atbildēt

2

    daina_tabuna > daina_tabuna 21.02.2011. 14.48

    Ne jau viņš pats šāva…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > daina_tabuna 21.02.2011. 14.30

    Biedram Kadafi ar “veselā saprāta” klātbūtni jau sen nav nekāda sakara, tāpēc nepārsteidz intereses trūkums par kārtējo trako. Interesantāk, vai Sīrijā lielais draugs Baširs arī drīz neatrausies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 21.02.2011. 13.40

Man patīk. Muhomors Kadafi revolūcijas bacili ievazā arī Venecuēlā, kur jau sen tam ir izveidojusies auglīga vide. Drīz kopā ar Čavesu būs jāmūk uz krieviju. Uz kurieni pēc tam?

+1
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > raimonds_bossltd 21.02.2011. 14.19

    Jautājums smags. Senāk teiktu – uz Franciju, bet nupat šie jau vienam bēdu brālim atteica un nabaga Bebi-doks, kurš pie Vidusjūras tik ērti dzīvoja, arī dabūja aizvākties uz dzimto Haiti, kur jau iefasēts būrī. Tātad atliek tikai kopā ar abiem Krievijas tandemokrātiem kopties uz elli. Neliegsim tak viņiem tur siltu vietiņu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu