"Rīgas satiksmes" vadītāju Bemhenu atstādina uz laiku • IR.lv

"Rīgas satiksmes" vadītāju Bemhenu atstādina uz laiku

32
Leons Bemhens. Foto: Kaspars Krafts, F64

Nepamatoti maksāto kompensāciju zaudējumi uzņēmumam jau atlīdzināti

Saistībā ar nepamatoti izmaksātām kompensācijām pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) akcionāru sapulcē nolemts no amata uz laiku atstādināt uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu, pirmdien preses konferencē informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Kā vēsta aģentūra LETA, RS vadītājas pienākumus patlaban pildīs valdes locekle Irēna Feldmane. Viņai kopā ar Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītāju Jāni Liepiņu līdz 4.martam uzdots pārbaudīt uzņēmuma amatpersonu atbildību par valdes locekļiem nelikumīgi maksātajām kompensācijām.

Rīgas mērs uzsvēra, ka bijušie RS valdes locekļi saņemtās kompensācijas atmaksājuši, un uzņēmumam nekādi zaudējumi nav radušies, ziņo aģentūra BNS. Tāpēc pašvaldība šī iemesla dēļ tiesībsargājošajās institūcijās nevērsīsies. Ušakovs gan atzina, ka "saskaņā ar audita rezultātiem kompensācijas izmaksātas, pārkāpjot tiesiskās normas".

Ušakovs norādīja, ka uzņēmumā šī domes sasaukuma laikā konstatēti pārkāpumi, un tas ir pietiekams iemesls, lai atstādinātu RS vadītāju. Pēc pilsētas galvas teiktā, Bemhenam esot atšķirīgs viedoklis par kompensāciju izmaksas prettiesiskumu, taču viņš pieņemot akcionāra lēmumu. "Uzticības kredīts [Bemhenam] ir krietni samazinājies," atzina Rīgas mērs.

Vienlaikus viņš noliedza, ka Bemhena atstādināšana būtu saistīta ar tā saukto "Daimler" kukuļošanas lietu, kurā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizturējis iepriekš ar RS saistīto Leonardu Teni, kā arī interesējas par Bemhenu. Ušakovs norādīja, ka šī lieta vēl tiek izmeklēta.

Jau ziņots, ka Ušakovs kā kapitāldaļu turētāja pārstāvis akcionāru sapulcē pirmdien vērtēja RS audita rezultātus par nepamatoti izmaksātajām kompensācijām no amata atceltajiem, taču darbu uzņēmuma direktoru amatos turpinošajiem valdes locekļiem 51 677 latu apmērā.

Pārkāpumu iepriekš konstatēja Valsts darba inspekcija (VDI) Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzdevumā sarīkotā pārbaudē. VDI konstatēja nepamatoti izmaksātas kompensācijas par neizmantotu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un papildatvaļinājumu RS no amata atceltajiem valdes locekļiem kopumā 51 677 latu apmērā, lai gan viņi turpināja darbu uzņēmumā. Kompensācijas saņēma valdes priekšsēdētājs Bemhens un 2009.gadā atceltie valdes locekļi Igors Žagars, Imants Rezebergs, Tamāra Dāvidsone, Igors Volkinšteins un Egils Dīriņš, kuri turpināja darbu kā RS direktori.

Ar šādu rīcību uzņēmumā pārkāpti vairāki normatīvie akti, turklāt nosacītajā taupības laikā izšķērdēti pašvaldības līdzekļi. Ušakovs pērn novembrī uzdeva Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldei izvērtēt KNAB minētos faktus un iekļaut RS pārvaldes revīziju un iekšējo auditu 2011.gada plānā.

Jāpiebilst, ka šaubas par Bemhena atbilstību amatam izskanējušas gan pēc pārmērīgi dārgā, pašvaldībai un iedzīvotājiem neizdevīgā e-talona projekta īstenošanas, gan pēc incidentiem ar agresīviem kontrolieriem, gan pēc traģiskā gadījuma, kad iereibuša autobusa šofera dēļ avārijā gāja bojā pasažieri. Ziņas par RS izšķērdīgu apiešanos ar pašvaldības mantu un līdzekļiem izskan ik pa laikam. Rīgas domes opozīcija vairākkārt pārmetusi Ušakovam atteikšanos risināt problēmas RS.

"Rīgas satiksme" nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

Komentāri (32)

silvija_vitina 21.02.2011. 10.46

Vai tiešām nav nekā cita, kā tikai kompensācijas? Ne e-talons, ne zemās grīdas tramvaju iepirkums, ne darījumi ar degvielas krātuvi, ne jaunais “Acs” projekts utt. utt. nerada nekādas šaubas par godīgu, caurspīdīgu līdzekļu izmantošanu sabiedrības labumam?

+13
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 21.02.2011. 11.47

Džeku sabiedriskajām attiecībām ziedos, sameklēs klusu kaktiņu šim profesionālim, bet RS sistēma nemainīsies, jo pārāk nozīmīga barotava bez citām naudas plūsmām palikušajam Šleseram.

+9
0
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 21.02.2011. 09.33

Bemhenu ģimenei pieder “SPILVA”, liels plaukstošs uzņēmums, tāpēc rodas jautājums- Kāpēc paralēli vajag sēdēt valsts vai pašvaldības uzņēmumu amatos un graut gan savu reputāciju, gan nākotni?

ALKATĪBA?:)

+8
-1
Atbildēt

6

    raimonds_bossltd > Elīna Barkovska 21.02.2011. 12.58

    to Bronks
    Spilvas veiksmes stāsta pamatā ir RS klientu investīcijas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Elīna Barkovska 21.02.2011. 09.57

    Paldies par precizējumu!:) BET, pats zini cik nu tas maina lietu būtību:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Elīna Barkovska 21.02.2011. 09.43

    Spilva pieder norvēģu pārtikas gigantam Orkla foods. Ja nu kas…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Elīna Barkovska 21.02.2011. 09.58

    Tagad Bemhenu ģimenei pieder miljoni, jo Spilvu taču pārdeva!
    Kaut kā tomēr visu laiku izskatās, ka šo Bemhenu tomēr saudzē atšķirībā no citiem vadošajiem! tur, manuprāt, notiek kārtējā dalīšanās, jo Bemhenam jau sen pārkāpumu netrūkst, gan jau šoreiz arī pateiks, ka būtisku pārkāpumu nav, un šis kungs var turpināt darbu satiksmes vadībā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Elīna Barkovska 21.02.2011. 10.23

    @Bet
    Bemhens visā tajā iekšā ir tik sen un tik dziļi, ka viņa nometējs pamatīgi riskē ar to, ka gaismā var nākt ļooooooti daudz nesmukumu. Tur būs vajadzīga nopietna kompensācija, lai Bemhens klusētu.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    anete_raugule > Elīna Barkovska 21.02.2011. 10.03

    Bet kāpēc nesēdēt, ja šis amats sola minimālu risku un atbildību par pieņemtajiem lēmumiem un iespēju saņemt garantēti labu atalgojumu (ar zelta izpletnīti piedevām), kas nav atkarīgs ne no paša, ne no uzņēmuma darba rezultātiem.
    Zini daudz reālu biznesu, kur tāda haļava iespējama? Tāpēc jau pirms vēlēšanām savairojās nacionālie uzņēmēji, kas ļoti gribēja iet politikā.

    PS – kāda nozīme ir reputācijai valstī, kur populārākais premjera kandidāts ir kriminālās darbībās apsūdzēts pilsētas mērs? ;))))

    +20
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu