Baltiņu apbalvo ar Olimpisko ordeni • IR.lv

Baltiņu apbalvo ar Olimpisko ordeni

7
Vilnis Baltiņš ar apbalvojumiem. Foto: Jānis Saliņš, F64

LOK Goda prezidents ir pirmais Latvijā, kurš saņēmis SOK augstāko apbalvojumu

Sestdien Olimpiskajā sporta centrā Rīgā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge Latvijas Olimpiskās kustības atjaunošanas aizsācējam, ilggadējam Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadītājam un pašreizējam LOK Goda prezidentam Vilnim Baltiņam pasniedza SOK augstāko apbalvojumu – Olimpisko ordeni, vēsta aģentūra LETA.

"Viņš ir izcīnījis pasaules čempiona titulu smaiļošanā. Kā Padomju Savienības izlases sportists sacensībās piedalījās astoņus gadus, bet nekad neatmeta cerību, ka LOK būs pārstāvēta [Olimpiskajās spēlēs]. 1987.gadā Vilnis Baltiņš uzņēmās vadošo lomu Olimpiskās kustības atjaunošanā Latvijā un pārējās Baltijas valstīs. Viņa sapnis kļuva par īstenību līdz ar Padomju Savienības varas sabrukumu, Latvijas sportisti ieradās 1992.gada Barselonas olimpiskajās spēlēs, nesot Latvijas karogu – pirmo reizi kopš 1936.gada," izteicās Roge.

SOK vadītājs arī atzina Baltiņa nopelnus sporta attīstībā un novērtējis viņu kā lielisku administratoru. 

80.gadu beigās Baltiņš iniciēja Baltijas valstu Olimpisko komiteju darbības atjaunošanu, kā iznākumā 1992.gadā visas trīs Baltijas valstis Albervilas Ziemas olimpiskajās spēlēs startēja zem neatkarīgu valstu karogiem. 1988.gadā Latvijas sporta sabiedrība Baltiņu ievēlēja par atjaunotās Olimpiskās komitejas prezidentu, kuru viņš veiksmīgi vadīja līdz 2004.gada rudenim.

Pasaulē ir aptuveni tūkstotis SOK Olimpiskā ordeņa kavalieri, savukārt Baltiņš ir pirmais augstā apbalvojuma saņēmējs Latvijā.

Baltiņš, saņemot apbalvojumu, norādīja, ka tas nav apbalvojums tikai viņam personīgi. "Tas ir Latvijas Olimpiskās kustības darba novērtējums pasaules kontekstā, un mēs visi varam justies gandarīti, saņemot tik augstu vērtējumu," izteicās Baltiņš.

Olimpiskais ordenis sastāv no diviem elementiem – ap kaklu nēsājamas ordeņa ķēdes un krūšu nozīmes. Ordeņa ķēdes centrālo daļu rotā olimpiskie riņķi un olīvzaru savijums, bet ikdienā nēsājamajā krūšu nozīmē iestrādāti olimpiskie riņķi.

Jau ziņots, ka Roge Latvijā uzturēsies līdz svētdienai. Viņa primārais uzdevums ir apmeklēt Pasaules kausa izcīņas kamaniņu sportā noslēdzošo posmu, lai izlemtu, vai kamaniņu stafeti iekļaut 2014.gada Soču olimpisko spēļu programmā.

Komentāri (7)

janazakovica 20.02.2011. 12.43

Baltinu apkauno ar Olimpisko ordeni..tads butu pareizais virsraksts janis lusis kas piedalijies piecas olimpiades un ieguvis visas tris kaluma medalas butu tiesam pelnijis gan vadit LOK gan sanemt ordeni.

+4
-1
Atbildēt

0

janazakovica 20.02.2011. 14.42

neaizmirsisim ka ari jelcins putins un luzkovs ir si augstaa ordena kavalieri.

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 20.02.2011. 12.26

latvijas olimpiskas korupcijas tevs-cik latvijas valsts mezi nesen parskaitija LOK 1,7 milj.kurs nopelnija.ka bija visus sos gadus.?neviens knab vel nav keries klat LOK. pasaulee olimpiskaa komiteja ir viena pasam korupetakajam sistemam .

+4
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu