Siltumtrases avārijā Salaspilī bez siltuma Botāniskais dārzs • IR.lv

Siltumtrases avārijā Salaspilī bez siltuma Botāniskais dārzs

24
Foto: Edgars Koroņevskis, LETA

Siltums iedzīvotāju dzīvokļos parādījās tikai sestdienas rītā

Piektdien ap pusdienlaiku Salaspilī notikusi maģistrālās siltumtrases avārija, un siltuma padeve tika atjaunota tikai agri no rīta sestdien, vēsta aģentūra BNS.

Bez siltuma palika lielākā daļa Salaspils. Iedzīvotāji pastāstīja, ka siltums dzīvokļos parādījies ap pulksten septiņiem no rīta.

Avārijas dēļ SIA "Salaspils siltums" siltumapgādes tīklos, tika pārtraukta siltuma padeve ari Nacionālā botāniskā dārza oranžēriju siltumnīcām Salaspilī, vēsta aģentūra LETA.

"Nacionālā botāniskā dārza" direktors Andrejs Svilāns, vēstīja, ka siltumnīcās tika kurināti ugunskuri, lai novērstu temperatūras pazemināšanos zem kritiskās. Šāda situācija varētu apdraudēt augu kolekciju izdzīvošanu.

Svilāns informēja, ka botāniskajam dārzam ir malka, ko kurināt. Svarīgi esot saglabāt vismaz plus 5 grādu temperatūru, lai nepieļautu augu bojāeju.

Saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem zemākā gaisa temperatūra sestdien naktī un no rīta bijusi Apes novadā, kur Virešos reģistrēti -29,4 grādi, vēsta aģentūra BNS. Arī citviet valsts galējos ziemeļaustrumu un austrumu novados fiksēti -25..-29 grādi.

Savukārt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Alūksnē, Rūjienā un Zosēnos, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz -25 grādiem. Valkā, kur novērojumus veic Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts, fiksēti -27,7 grādi.

Igaunijas dienvidaustrumos sestdienas rītā reģistrēts -31 grāds, Baltkrievijas galējos ziemeļaustrumos bija -34 grādi, bet Latvijai tuvējos Krievijas apgabalos sals sasniedza -35 grādu atzīmi, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

 

Komentāri (24)

austrisv 20.02.2011. 09.51

Tas nu gan ir slikti, ka Salaspili esošais botāniskais dārzs ir pakļauts tādam riskam. Noteikti nepieciešama alternatīva apkures sistēma!!!
Es patiesībā brīnos par to, ka tā līdz šim nav “izsista” cauri! Kaut vai ar ES līdzfinansējumu. Manuprāt mūsu Botāniskie dārzi ir ar ārkārtīgi lielu augu daudzveidību!!!
Cik redzēju Kopenhāgenā to vienu Botānisko dārzu- tas mani pārsteidza, jo mūsējiem ir daudz lielāka un daudzkārt labāka kolekcija un kārtība! Būtu nepiedodami to visus nosaldēt! Ceru, ka no kļūdām mācīsies!

0
0
Atbildēt

0

Miķītis, Džeikobs ॐ 20.02.2011. 15.22

Viss ir labs kas labi beidzies, bet… gan IR, gan ari citi zinju portaali raksta par NBD augu likteni, bet -20C salstosho salaspilieshi palikushi nepiemineti?:)

+1
-1
Atbildēt

1

    austrisv > Miķītis, Džeikobs ॐ 20.02.2011. 17.12

    Augi nevar parūpēties par sevi, kā to var izdarīt cilvēki. Pie tam siltumnīcām ir tikai stiklis, bet ļaudis vismaz sēž blokhauzēs un var pakurināt gāzes plītis, jo tādas gan jau mājās ir!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu