Atlikšanas vaina • IR.lv

Atlikšanas vaina

15
foto: Andrejs Strokins/f64
Askolds Rodins

Ceturtdien Saeima pārliecinoši nobalsoja pret atklātumu

Kā jau bija sagaidāms, ceturtdien Saeima ar pārliecinošu balsu vairākumu noraidīja "Vienotības" frakcijas iniciētos grozījumus Saeimas Kārtības rullī, lai panāktu slēgto balsojumu skaita būtisku samazinājumu. Runa ir par amatpersonu apstiprināšanu ar Saeimas balsojumu. 37 balsis par, 51 pret, klāt vēl trīs atturējušies (tas šajā gadījumā ir līdzvērtīgi balsojumam pret) – ar to pilnīgi pietika, lai priekšlikums pat netiktu nodots apspriešanai Saeimas komisijās. "Vienotību" atbalstīja tikai apvienības "Visu Latvijai – Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti.

Grozījumi paredzēja, ka slēgtos balsojumos amatos apstiprinātu vienīgi Valsts prezidentu un Saeimas prezidija locekļus. Par prezidentu tā kā būtu skaidrs, bet par prezidija locekļiem – tā tomēr ir nekonsekvence. Par to daudz runāts, taču nekas nav darīts, lai tiktu lauzta līdzšinējā nelāgā prakse, ka deputātu amatu kandidātiem vēlētājs patiesībā ir vajadzīgs reizi četros gados – kārtējās Saeimas vēlēšanu dienā. Pērn – un tas vispirmām kārtām saistāms ar ekonomisko krīzi – viss bija nedaudz citādi. Taču iepriekš – un to vislabāk parādīja 9.Saeimas vēlēšanas – ļoti liela nozīme bija apdullinošai reklāmas kampaņai. Kas biežāk un skaļāk izpaudās plašsaziņas līdzekļos, tas arī sēdās baltajā zirgā.

Nevar teikt, ka "Vienotības" ierosme nāca "uz līdzenas vietas" kā pārsteigums citām Saeimas frakcijām, diskusijas elementi parādījās jau februāra sākumā. Pirmā "uz pakaļkājām" uzslējās apvienības ''Saskaņas centrs'' (SC) frakcija, kas nāca ar speciālu paziņojumu, ka nē, neparko. "Slēgtais balsojums dod iespēju katram deputātam izteikt savu viedokli, pieņemt lēmumu, balstoties uz savu pārliecību, nevis tikai rīkoties pēc valdošās koalīcijas vai sponsoru diktāta. Balsojuma anonimitāte ir garantija, ka deputātam vēlāk nebūs jāmaksā par savu balsojumu, tā ir garantija, ka uz parlamentārieti kā pirms, tā arī pēc balsojuma netiks izdarīts spiediens."

Jā, nevienam deputātam nav liegts rīkoties tā, kā lēmis frakcijas vairākums. Tā vismaz būtu godīga atbilde. Anonimitāti zaudējis balsojums liks politiskajiem spēkiem rūpīgāk pieiet ievēlēšanai paredzēto amatpersonu kandidātu atlasei.

Izklausās pēc epitāfijas Latvijas parlamentārismam. Ievēlam simts "marionetes", kas ir atkarīgas no valdošās koalīcijas un pat – šķiet, publiski tas līdz šim netika izskanējis – "sponsoru diktāta". Satversme gan nosaka, ka Saeimā ievēl simts "tautas priekšstāvjus", deputāta amata kandidātu sašķirošanās pēc piederības politiskajām partijām vai vēlēšanu apvienībām izriet no nepieciešamības palīdzēt vēlētājiem izšķirties, par kuru sarakstu balsot.

Atklātajam balsojumam par atbildīgu amatpersonu apstiprināšanu ir virkne vērā liekamu priekšrocību, ja salīdzinām ar līdzšinējo kārtību, kas ļāva deputātam nesodīti runāt vienu, bet darīt pavisam pretējo. Protams, teiktais nenozīmē, ka anonimitāti zaudējušais deputāts savu rīcību nevarēs pamatot ar to, ka pievienojies frakcijas vairākuma viedoklim un tas būs vērā liekams arguments. Jā, nevienam deputātam nav liegts rīkoties tā, kā lēmis frakcijas vairākums. Tā vismaz būs godīga atbilde. Anonimitāti zaudējis balsojums liks politiskajiem spēkiem rūpīgāk pieiet ievēlēšanai paredzēto amatpersonu kandidātu atlasei, vētīt tās pamatīgāk, ja reiz katram tās atbalstītājam vajadzēs būt gatavam skaidrot savu izvēli – protams, ne vien partijas biedriem, bet arī – un tas ir būtiskāk – saviem vēlētājiem.

Ar SC paziņojumu sasaucas Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa teiktais: "Visā demokrātiskajā pasaulē pieņemts amatpersonas ievēlēt aizklāti, lai deputātus nevarētu iespaidot." Tā ir vienkārši nezināšana vai, vēl ļaunāk, apzināta cilvēku maldināšana. Nav nekāda pamata uzskatīt, ka, teiksim, ASV nepiederētu pie demokrātiskās pasaules.

Deputātu, protams, var mēģināt iespaidot apvārdojot, taču īsteni "neatspēkojams arguments" ir tikai viens – piedraudot izcelt dienas gaismā viņa "skapī glabāto skeletu". Bet citādi mūsu deputāti nemaz nav tik neaizsargāti – ja godprātīgi pilda savus pienākumus un nedara to, kas liegts ar likumu. Pret "skeletu skapī" ir viens un diezgan drošs pretpaņēmiens – nebalotēties vēlēšanās.

Ne vienmēr viss sanāk "pirmajā piegājienā". Savulaik diezgan ilgi tika muļļāts "vēlēšanu lokomotīvju" jautājums. Sagremojām, un tagad Saeimas deputāta amata kandidāts drīkst balotēties tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Gan jau jau tiksim arī līdz slēgto balsojumu minimalizācijai.

Komentāri (15)

mary75 18.02.2011. 19.57

Viss jau par šo Saeimu sen skaidrs.
Nosacīti visu Saeimu var iedalīt divās daļās, pēc rīcības motivācijas.
Pirmajai daļai motivācija, vairāk vai mazāk, ir ko izdarīt valsts labā, kā nu viņi to saprot un prot, un tie ir V un VL.
Otrai daļai motivācija ir pavisam cita – galvenais, savu īpašnieku un sponsoru, un līdz ar to arī personiskās intereses, kurām vienmēr būs prioritāte.
No tā arī izriet viss pārējais – dīvainie balsojumi, populistiskā retorika, smieklīgie spriedelējumi par demokrātiju no ZZS un PLL puses, kad visi, kam šai valstī ir kaut neliels priekšstats par politiku, saprot, ka PLL, ZZS, SC ideāls būtu kāda Kazahstānas vai Krievijas tipa valsts ar demokrātijas tirgus ekonomikas un tiesiskuma ārējiem atribūtiem, bet, kur reāli visa vara piederētu tikai viņiem, Lemberga, PLL un tagad arī SC pūles tiesiskuma iznīcināšanā tam piemērs, īstenībā, mēs arī slīdam uz NVS, nevis Rietumu pusi, visus gadus, kamēr šīs partijas bija pie varas.
Par nožēlu, pateicoties vēlētāju pūlēm, otrā daļa lielāka par pirmo, un kas šo valsti sagaida, tas ir liels jautājums.

+9
-1
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 18.02.2011. 23.43

Mandomāt,pats domas veids,ka jebkādi deputātu balsojumi var būt aizklāti ir kropls principā.Vienalga par ko balsojot.Jo tie 100 skaitās taču tautas pārstāvji,kas plašu sirdi, kā uz delnas vēlēšanu laikā stāsta savus principus,viedokļus,uzskatus..Tātad vēlētājs ar teikto rēķinās,sajūt kā savu uzskatu atbalsi un konsekvenci tālāk.Bet nē,kā tik seja ķeblī,tā sākās -mums te ,redziet nav tik vienkārši..,baidos,ka ietekmēs,ka uzzinās.. ,kad tik,diespas, kādas represijas vai atriebība..Cirks :)
Piebilde- Vienotība savā ,pardon, kārklu eiropeismā, velti VL nepaņēma kamanās.Darbi rāda- pagaidām vienīgie uzticamie draugi.

+6
0
Atbildēt

0

mxblack 18.02.2011. 19.31

Šī aizklātā balsošana ir viens no galvenajiem Lemberga ieročiem savas nenotiesājāmības saglabāšanai un velamo cilvēku iedabūšanai valsts galvenajos amatos. Būtu naivi cerēt ka šeit pēkšņi ir atnākusi demokrātija priekš iedzīvotājiem un tā pametusi visus šejienes lembergus. Kamēr pie ZZS kloķiem būs Brigmanis, Lembergs bija un būs varens. Ja nebūs Brigmanis būs cits, Lemberga bagātība ir varena, tāpat kā nekaunība.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu