Baltkrievijas protestu dalībniekam 4 gadi cietumā • IR.lv

Baltkrievijas protestu dalībniekam 4 gadi cietumā

30
Milicija protestu laikā Minskā aiztur jauniešu grupas pārstāvi. Foto: AFP/LETA

Sodu vērtē kā bargu, atturas prognozēt spriedumus Lukašenko konkurentiem

Baltkrievijas tiesa ceturtdien piesprieda četru gadu cietumsodu opozīcijas aktīvistam Vasīlijam Parfenkovam, kurš Minskā piedalījās 19.decembra protestos pret Aleksandra Lukašenko pārvēlēšanu prezidenta amatā, ziņo aģentūra LETA-AFP.

28 gadus vecais Parfenkovs ir pirmais par dalību nemieros notiesātais. Viņam sods piespriests par valdības ēkas logu izsišanu, apliecināja cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Vjasna" pārstāvis, kurš piedalījās tiesas sēdē.

Eksperti to vērtē kā bargu sodu un atturas prognozēt, kādi būs spriedumi Lukašenko konkurentiem vēlēšanās – opozīcijas virzītajiem valsts galvas amata kandidātiem, vēsta Latvijas Radio. Pēc 19.decembra protestiem par masu nekārtību izraisīšanu apsūdzēti pieci neseno prezidenta vēlēšanu kandidāti līdz ar 37 citiem vadošiem opozīcijas aktīvistiem.

Parfenkovs, kurš aģitēja opozīcijas līdera Vladimira Ņekļajeva labā, tika arestēts 4.janvārī. Viņš tiesā savu vainu atzina daļēji, paskaidrojot, ka pievienojies plašajai Lukašeko pretinieku demonstrācijai, tomēr noliedza, ka būtu izdauzījis logus vai pastrādājis citus noziegumus. Viņš nenoliedza, ka piedalījies masveida akcijā, tomēr noliedza dalību grautiņos un bruņotā pretošanās.

Atbilstīgi apsūdzības versijai Parfenkovs un citi protestētāji valsts īpašumam nodarījuši bojājumus 4600 dolāru (2300 latu) apmērā. "Tiesā nebija dzirdamas nekādas liecības par masu nekārtībām," sacīja "Vjasna" vadītājs Aļess Beļackis.

Kā stāstīja apsūdzētais, kad viņš piegājis pie valdības nama, logu un durvju stikli jau bija izsisti. Pēc paša vārdiem, viņš "pakļāvies pūļa enerģētikai" un vairākas reizes pagrūstījis mēbeles, ar kurām bija aizbarikādēta ēkas ieeja. "Šādi noziegumi jākvalificē kā huligānisms," norādīja Beļackis. "Viņam vajadzēja piespriest 15 dienas cietumā."

ASV Valsts departaments nosodījis tiesas spriedumu, kas ir pretrunā ar demokrātisku cilvēktiesību praksi. Eiropas institūciju pārstāvji aicinājuši tiesas procesos ļaut piedalīties starptautiskajiem novērotājiem.

Eiropas Savienībā (ES) sākts risināt jautājumu par vīzu režīma atvieglošanu Baltkrievijas pilsoņiem, piektdien pēc tikšanās ar ES prezidentu Hermanu van Rompeju paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Van Rompejs savukārt atzinis nepieciešamību atbalstīt Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību, vēsta aģentūra ELTA.

"Mēs nedrīkstētu novērst uzmanību no notikumiem Austrumeiropā. Mums jāatbalsta Baltkrievijas pilsoniskā sabiedrība, un Lietuvas iesaistīšanās šajā mūsu politikas jomā ir ļoti apsveicama," norādījis ES prezidents.

Janvāra beigās, kad ES ārlietu ministri Briselē pieņēma lēmumu par kontu iesaldēšanu un vīzu izsniegšanas aizliegumu Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko un viņa vadītās valsts varas elites pārstāvjiem, vienlaikus tika atzīts, ka ir svarīgi atvieglot Baltkrievijas iedzīvotājiem nokļūšanu Eiropā.

Grībauskaite nosūtīja van Rompejam un Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu vēstuli, aicinot drīzāk atvieglot pārvietošanos Šengenas telpā un vienkāršot vīzu izsniegšanas procedūras Baltkrievijas iedzīvotājiem neatkarīgi no ES sankcijām pret šīs valsts vadību. ''Šis process izkustējies no vietas un saņēmis pozitīvu ES un prezidenta novērtējumu," piektdien preses konferencē Viļņā uzsvēra Lietuvas valsts galva.

Komentāri (30)

SanitaMeziniece 19.02.2011. 13.04

Lasiet arī Rīgas Laika jauno izdevumu, par grupas Voina aktivitātēm Krievijā – un kādas iesēdinātajiem cietumā, kuri tikai vēl gaida, kad kaut kad notiks tiesas sēde, ir izredzes dzīvot brīvībā.

Pēdejā laikā maskas baigi krīt (notikumi Ēģiptē, WikiLeaks skandāls, u.c.) un ar lielāko gribu gribēdams, cilvēkam vairs neizdodas sev iestāstīt, ka lūk kāds no mums, dzīvo brīva cilvēka dzīvi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu