ES mājā var saņemt makulatūras šķirošanas toveri • IR.lv

ES mājā var saņemt makulatūras šķirošanas toveri

19
foto: Aigars Junka/f64
Dita Krauze

Līgatnes papīrfabrika iesaistās makulatūras savākšanas eksperimentā

Līdz piektdienai, 18.februārim, no pulksten 10 līdz 18 gan privātpersonas, gan iestāžu pārstāvji var pieteikties bezmaksas makulatūras uzkrāšanas toverim, kura saturu vēlāk nodot pārstrādei Līgatnes papīrfabrikā. Toveri, aizpildot pieteikšanās anketu, var saņemt Eiropas Savienības mājā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28.

Pie iestādēm, kas pieteikušās akcijai, Līgatnes papīrfabrikas darbinieki sola regulāri ierasties savākt uzņēmumu makulatūras krājumus, kolīdz tie izveidojušies. Savukārt pie privātpersonām papīrfabrikas darbinieki ieradīsies tad, ja sakrātās makulatūras daudzums sasniegs 100 kilogramus. Kā skaidro Līgatnes papīrfabrikas pārstāve Zita Zariņa, mazāku makulatūras daudzumu ikdienā privātpersonas var nodot pārstrādei Rīgā, Biķernieku ielā 18, vai arī kādā no skolām, kas piedalās makulatūras vākšanas akcijā, kurā, sakrājot tonnu makulatūras, Līgatnes papīrfabrika dāvina skolai piecus kilogramus papīra.

Kā liecina ES mājas rīcībā esošā informācija, katrs Latvijas iedzīvotājs gada laikā patērē vismaz 40 kg papīra, un nešķirota makulatūra veido 40% no visa atkritumu daudzuma. Pārstrādājot papīru, iespējams pasargāt mežu platības no izciršanas, ietaupīt enerģiju un samazināt izmešus gaisā un ūdenī, kas rodas celulozes vārīšanas procesā. No 2010.gada jūlija valsts iestādēm ar likumu noteikts šķirot papīru un nodot to otrreizējai pārstrādei, taču likums neprasa to darīt pašvaldību iestādēm un privātajiem uzņēmumiem.

„Es izsludināju šo eksperimentu kā mērījumu sabiedrības gatavībai no zaļām runām ķerties pie zaļiem darbiem, jo pats uz savas ādas nesen izbaudīju, cik grūti ir pārliecināt namu pārvaldi un atkritumu apsaimniekotājus Rīgā novietot atkritumu šķirošanas konteinerus pie daudzdzīvokļu mājām," savu iniciatīvu piedāvāt bezmaksas papīra šķirošanas toverus skaidro LTV „Eirobusiņš" programmas vadītājs Ansis Bogustovs. „Tādēļ kartona toveris, kurā krāt savus ikdienas papīrus, iespējams, ir vieglākais risinājums tiem, kuri vēlas dzīvot zaļi jau šodien, nevis ciest no apkārtējo tūļīguma."

Pēc akcijas noslēgšanās pieteikties makulatūras bezmaksas savākšanai joprojām varēs Līgatnes papīrfabrikas interneta vietnē makulatura.lv.

 

Komentāri (19)

daina_tabuna 18.02.2011. 10.17

Es tos 100 kg sakrāšu ļoti ātri, jo man pastkaste regulāri tiek piebāzta ar lielveikalu reklāmām. Bet tās jau ir sekas. Ja kāds varētu tikt galā ar cēloņiem un visus tos rimi, maximas, iki, prismas un pārējos pārliecinātu, ka viņu darbības rezultātā mums kļūst mazāk mežu un sekojoši- mazāk skābekļa, ko pašiem elpot…

+5
0
Atbildēt

0

andrejs_kirsis 18.02.2011. 14.34

Pie mums Saulkrastos tas notiek elementāri: vienlaicīgi ar nešķirotajiem atkritumiem izved arī šķirotos, t. sk. PET pudeles. Uz veikalu eju ar savu groziņu. Jau vairāk nekā pāris gadu dzīvoju zaļi…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu