Atšķirīga nepilsoņu pensiju aprēķināšana atbilst Satversmei • IR.lv

Atšķirīga nepilsoņu pensiju aprēķināšana atbilst Satversmei

27
Edijs Pālens, LETA

Latvija nav bijušās PSRS tiesību un pienākumu pārmantotāja

Satversmes tiesa (ST) ceturtdien atzinusi par atbilstošām Satversmei atšķirības Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pensiju aprēķināšanas noteikumos, vēsta aģentūra LETA.

ST vērtēja likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 1.punkta daļu par Latvijas nepilsoņu darba un tam pielīdzināto periodu pielīdzināšanu apdrošināšanas stāžam atbilstību Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai un Satversmes 91.pantam. Tas noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 14.pants noteic, ka konvencijā minēto tiesību un brīvību īstenošana tiek nodrošināta bez jebkādas diskriminācijas, bet konvencijas pirmā protokola 1.pants nodrošina tiesības uz īpašumu.

Savukārt likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 1.punkts uzskaita bijušās PSRS teritorijā uzkrātos darba un tam pielīdzinātos periodus, kas ir pielīdzināmi apdrošināšanas stāžam un attiecīgi ietekmē vecuma pensijas aprēķinu. Saskaņā ar valsts nepārtrauktības doktrīnu Latvija nav bijušās PSRS tiesību un pienākumu pārmantotāja un valstij nav jāuzņemas citas valsts saistības nodrošināt personas ar vecuma pensiju par ārpus Latvijas teritorijas nostrādāto laiku.

Ar pieteikumu ST vērsās Jurijs Savickis, Asija Sivicka, Marzija Vagapova, Genādijs Ņesterovs un Vladimirs Podoļako, norādot, ka atšķirīgie noteikumi apdrošināšanas stāža aprēķināšanā attiecībā pret pilsoņiem un nepilsoņiem esot diskriminējoši.

Kā informēja Kovalevska, ST norādīja, ka saskaņā ar valsts nepārtrauktības doktrīnu Latvija nav bijušās PSRS tiesību un pienākumu pārmantotāja un Latvijas valstij nav jāuzņemas citas valsts saistības nodrošināt personas ar vecuma pensiju par ārpus Latvijas teritorijas nostrādāto laiku.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Komentāri (27)

Aivars Krauklis 17.02.2011. 17.43

Tātad jāgaida ciemos kādu knutu, stūlu vai citu mēbeli. Un demokrātiskākās kaimiņvalsts viedokli par fašisma atdzimšanu.

+1
-1
Atbildēt

0

simpsons 17.02.2011. 20.19

Skaidrs, ka sūdzībnieki ies uz ECT. Ja viņi tur vinnēs, vai Satversmes tiesas tiesnešiem būs jāiet kvalifikācijas kursos?

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu