Mūrniece atkāpusies no iekšlietu ministres amata • IR.lv

Mūrniece atkāpusies no iekšlietu ministres amata

278
Evija Trifanova, LETA

Dombrovskis lēmumu par demisijas pieņemšanu pagaidām nepieņems

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL, "Vienotība") savam partijas biedram, premjeram Valdim Dombrovskim iesniegusi demisijas rakstu,  informēja Iekšlietu ministrijas pārstāve Gunta Skrebele.

Ministre norādījusi, ka darba pienākumus pārtrauc pildīt ar 28. februāri. Nekāda motivācijai šādai rīcībai ministrijas paziņojumā nav minēta, un plašākus komentārus Skrebele nesniedza, vien apliecināja, ka ministre pašlaik ir atvaļinājumā un neatrodas Latvijā. Ministri žurnālistiem ceturtdien neizdevās sazvanīt, jo viņas tālrunis ir izslēgts.

Pēc Ir.lv rīcībā esošās neoficiālās informācijas, Mūrniece šādi reaģējusi pēc tam, kad parādījusies informācija par kārtējām policistu iespējamām nelikumībām, taču tas nav saistīts tikai ar to, bet gan ir reakcija uz visiem pēdējā laika notikumiem iekšlietās kopumā. Pirms šī lēmuma pieņemšanas ministre konsultējusies ar atsevišķiem partijas “Jaunais laiks” biedriem un dažiem sev tuviem nozares profesionāļiem. Atsevišķi augsta līmeņa JL biedri jau tūlīt pēc Jēkbapils traģiskajiem notikumiem bija pauduši uzskatu, ka ministrei ir jāatkāpjas, taču šis jautājums atstāts Dombrovska ziņā. Noprotams, ka šoreiz ministrei dots padoms uzņemties politisko atbildību, ko viņa arī ņēmusi vērā.

Mūrniece izplatījusi paziņojumu, no kura noprotams, ka atkāpšanās notikusi sabiedrības aktīvās kritikas dēļ. "Ja man nav izdevies neko mainīt, tad ar šo savu soli aicinu katru Latvijas iedzīvotāju padomāt par savu atbildību, sniegt padomus, palīdzēt, domāt līdzi un darboties līdzi, nevis tikai aktīvi kritizēt," savu demisiju pamato Mūrniece, vēsta aģentūra BNS.

Ministre norāda, ka divu gadu laikā kopš atrašanās iekšlietu ministres amatā viņa ir bijusi spiesta pieņemt un īstenot gadiem atliktus lēmumus, turklāt Iekšlietu ministrija arī tā saucamajos treknajos gados ir bijusi visnabadzīgākā ministrija.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne apstiprinājusi, ka valdības vadītājs saņēmis ministres atlūgumu, taču nekādus lēmumus līdz sarunai ar Mūrnieci nepieņems. Aģentūra LETA vēsta, ka Mūrniece atvaļinājumā atrodas līdz 18.februārim, bet atlūgumā ministre paudusi vēlmi atstāt amatu no 28.februāra. Ministres pienākumus patlaban pilda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V). Arī Krapāne sīkāk demisijas raksta iemeslus nekomentēja un sacīja, ka tas jāprasa ministrei.

Apvienības "Vienotība" līdzpriekšsēdētāja un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa žurnālistiem ceturtdien vien uzsvēra, ka jautājumus par Mūrnieces demisijas iesniegumu jāuzdod ministrei vai premjeram. Mūrnieces pārstāvētās partijas vadītāja šo jautājumu nekomentēs.

Mūrniece vēl nesen, proti, pēc 25.janvārī notikušās traģēdijas Jēkabpilī, paziņoja, ka no amata atkāpties negrasās.

Mūrniece pirmo reizi par iekšlietu ministri kļuva 2009.gada martā premjera Valda Dombrovska pirmajā valdībā. Lai arī pērn 10.Saeimā viņa neiekļuva, Dombrovskis viņu uzaicināja strādāt par iekšlietu ministri arī savā otrajā valdībā.

Mūrniece 90.gadu sākumā viņa bijusi policijas inspektore un strādājusi iekšlietu un drošības iestādēs. 2002.gadā viņa ievēlēta Saeimā un darbojusies gan par Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentāro sekretāri, gan Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijā, Saeimas Nacionālās drošības komisijā, bet 2006.gadā Mūrniece kļuva par aizsardzības ministri Aigara Kalvīša valdībā. Tajā pašā gadā viņa demisionēja no ministres amata saistībā ar partijas "Jaunais laiks" aiziešanu no Kalvīša valdības.

Komentāri (278)

ﮎandijs Be1t1kﮎ 17.02.2011. 14.04

Sīklopa spilgtākās īpašības – nekaunība, prastums un fanātiska sutkas centība aizstāvēt saimnieka intereses 24 stundas diennaktī:)
_________________
Vecais trāpījis Kurmim tieši pa purnu:)

+22
-1
Atbildēt

0

Līga Smildziņa-Bērtu 17.02.2011. 12.50

Man personīgi žēl,ka sieviete,kura vadīja tik lielu “midzeni” ar iesūnējušu veču,pilnu pērkamības,nepārtrauktas kurnēšanas,kā arī veselu lērumu arotbiedrību un cilvēku,kas savu algu un gūzmu privilēģiju gribētu saņemt NE PAR KO— tomēr padodās un aiziet!!! Iepriekš atvainojos tiem policistiem,kas stāv “barikāžu” otrā pusē un dara DARBU!!!

+24
-5
Atbildēt

0

andrisskrastins 17.02.2011. 13.10

Var lamāt, var nelamāt Lindu, bet paldies viņai – bija kļūdas, bija arī labas lietas. Paldies par centieniem komunicēt tīmeklī ar parastajiem mirstīgajiem – kas pāris stulbu frīku dēļ beidzās ar Lindas Twitter konta likvidēšanu. Paldies par spējām neielaisties populisma rinķa dancī ap Neo lietu (jo likums visiem ir viens, pat Robiniem Hudiem). Žēl par komunikācijas problēmām, dažreiz acīmredzamo pārlieko iespītēšanos. Žēl ka bija jārisina daudzas dilemmas, no kurām nu nekādi nevarēja izkļūt sausām kājām (kaut vai bēdīgi slavenā Rīgas atbrīvošana no padomju karaspēka).

Beigās es tikai gribu redzēt kurš no lielajiem kritiķiem tagad pieteiksies uz ministra amatu. Saderam, meklēs divus mēnešus kā likts. Ar vārdiem mēs visi esam lieli.

Lindai novēlu labu ģimenes dzīvi un rast piepildījumu dzīvei jaunā griezumā.

+24
-7
Atbildēt

19

    garausiitis > andrisskrastins 17.02.2011. 17.27

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > andrisskrastins 17.02.2011. 17.19

    Klusais,
    esi tik laipns, iedod linku uz Apini. Tiešām nezinu, ko šis teicis šajā sakarā.
    :(

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 17.02.2011. 16.51

    evu – nu runa gāja par sakārtošanu kā tādu , nevis neizdarīšanu salīdzinot ar …, diezgan interesanta jautājuma nostādne. Labi piemērs viens ,kas nav 2 gados izdarīts un ir konstatēts ,kā darāms pasākums – nav noteikta konkrēta atbildība katrai struktūrai, līdz ar to ir lietas,kas pakarās starp struktūrvienībām, jo īsti nav skaidrs,kam tās ir piederīgas – elementāra, bet svarīga lieta, lai sistēma strādātu. Gribi vienu piemēru no dzīves par cienītās kundzes aktivitātēm un vēlmi , ko sakārtot – kādu laiku atpakaļ presē parādījās info kā policisti aizturējuši kreisās degvielas tirgoņus. Kā domā , vai tā bija Mūrnieces ideja patrebulēt policistus, ka ss.lv brīvi tirgo degvielu vai varbūt kāds viņai laipni nolika priekšā izdrukas un pateica,ka nu nav labi ,ja visu priekšā brīvi tirgo kontrobandu un policija nerīkojas

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 17.02.2011. 18.50

    Betij – vari protms smaidīt, bet daži bonusi man ir.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 17.02.2011. 15.08

    evu – ja vēl pastāstītu kāds tam sakars ar IeM sakārtošanu, tad būtu pavisam lieliski

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 17.02.2011. 17.15

    evu – un kā Tu domā ,kurš tad nolika Mūrnircei priekšā tās ss.lv izdrukas? Iesaku atcerēties Apiņa vārdus par to ,kā notiek ar kontrobandu Latvijā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Jean > andrisskrastins 17.02.2011. 13.24

    Varu saderēt, ka pieteiksies strīpām…:-)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 17.02.2011. 19.12

    Negribas man plašos spriedumos te izplūst, bet Mūrniecei priekš sistēmas sakārtošanas bija gan iekšējie gan ārējie resursi, kas patiesībā iepriekšējiem ministriem nebija tādā mērā. Aizgāja viņa tikai pa savu ceļu un neko īpašu nepaveica. Varbūt protams es kļūdos, bet labo darbu sarakstu nemanu, varbūt Jūs redziet. Atvainojiet , bet laika joslu starpības dēļ diskusija jābeidz.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andrisskrastins 17.02.2011. 18.44

    Ek, klusais! Nu aizej un sakārto to, ko citi nespēj. Negribi? Labāk ir kritizēt?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > andrisskrastins 17.02.2011. 22.06

    …Klusais….priekš Tevis:

    ….”Iekšlietu dienestu vadītāji kopumā atzinīgi izsakās par iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (V) darbību. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks domā, ka lēmums par atkāpšanos ir emocionāls, bet Valsts robežsardzes (VRS) vadītājs ir nobažījies, ka ministres demisionēšana dažādus procesus varētu ietekmēt negatīvi.

    Kā sacīja VUGD priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis, kurš pats pagājušajā nedēļā pieņēma lēmumu atstāt amatu un doties izdienas pensijā, viņam Mūrnieces demisija bijusi liels pārsteigums. Katrā gadījumā to nevarot saistīt ar runām, ka Pencis nolēmis doties izdienas pensijā Mūrnieces ietekmē, jo šāda informācija neesot patiesa. “Par pārējo es neņemos spriest,” norādīja VUGD priekšnieks.

    Pazīstot Mūrnieci, Pencis pieļauj, ka viņas lēmums demisionēt ir bijis emocionāls. “Vienkārši varbūt nogurums vai kas… Viņa ir emocionāls cilvēks un ļoti pārdzīvo visu, kas notiek, ļoti ņem to pie sirds.”

    “Man ir bijuši arī agrāk gadījumi [..], kad viņa saka, ka vienkārši nolaižas rokas, ka grib iet prom. Tādas runas mums ir bijušas agrāk, tāpēc es pieļauju, ka cilvēks varētu būt tīri emocionāli noguris,” domā VUGD priekšnieks.

    Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs nevēlējās sniegt nekādus komentārus saistībā ar Mūrnieces lēmumu demisionēt. “Es nekomentēju šādus jautājumus, jo tā nav mana kompetence.” Arī Mūrnieces kā ministres līdzšinējo darbu policijas priekšnieks vērtēt atteicās, norādot: “Es esmu iestādes vadītājs, pildu savus ar likumu noteiktos uzdevumus un pienākumus, tāpēc nav mans uzdevums vērtēt jebkāda ministra vai citas amatpersonas darbu.”

    VRS priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars, kurš patlaban atrodas komandējumā, ar dienesta preses pārstāves Jevgēnijas Pozņakas starpniecību pauda bažas, ka ministres aiziešana no amata šajā laikā varētu atstāt negatīvu ietekmi uz dažādiem procesiem.

    “Uzskatu, ka šajā brīdī, kad ir uzsākts darbs pie normatīvo dokumentu sakārtošanas disciplīnas jomā un atalgojuma sistēmas pārskatīšanas, un brīdī, kad tiek diskutēts par budžetu, ministra, kurš pārzina situāciju sistēmā un ir izvirzījis vajadzīgas pārmaiņas, aiziešana var negatīvi ietekmēt minētos procesus un situāciju kopumā,” norādīja Garbars.

    Arī Iekšlietu ministrijai (IeM) padotās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieks Vilnis Jēkabsons augstu vērtē Mūrnieces kompetenci. “Manā skatījumā Mūrniece ir labākā no līdzšinējiem iekšlietu ministriem, jo viņa tiešām cīnījās par iekšlietu dienestiem. Turklāt ne tikai attiecībā uz lielajiem dienestiem, kas ietilpst iekšlietu sistēmā, bet arī uz mazākām iestādēm, kā PMLP, kas ikdienā varbūt nav tik pamanāma, taču pilda nozīmīgas funkcijas,” ar pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Andreja Rjabceva starpniecību pauda Jēkabsons.

    “Šajos pēdējos gados gan no IeM kopumā, gan personīgi no iekšlietu ministres esmu vienmēr izjutis ieinteresētību visos mums būtiskākajos jautājumos – saprast, kuras lietas ir uzlabojamas un no kā mēs varam atteikties, ko budžetā varam “griezt” un kur līdzekļu tālāka samazināšana ir neiespējama,” norāda PMLP vadītājs.

    “Un arī tīri cilvēcīgi es novērtēju to, ka ministrei nekad nebija bail nostāties mana kolektīva priekšā un skaidri pateikt, ko sagaida no mums un ko mēs varam sagaidīt no ministrijas. Man liekas, tas ir tikai pareizi, ka darbinieki par viņu nākotni ietekmējošiem lēmumiem uzzina nevis no avīzēm vai oficiālajiem rīkojumiem, bet ministre pati to var pateikt. Tāda īpašība nepiemīt daudziem,” par Mūrnieci izsakās Jēkabsons.

    Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks ar savas palīdzes Kristīnes Apses-Krūmiņas starpniecību atzinīgi novērtēja Mūrnieces darbu, jo ministrei valsts drošības joma nav sveša. “Drošības policija vienmēr ir saņēmusi atbalstu, izpratni no iekšlietu ministres to jautājumu risināšanā, kas skar dienesta kompetenci, kā arī [viņa] ir iedziļinājusies jautājumu risināšanā,” norāda Reiniks.”….

    …pārpublicēts no portāla “Delfi”….

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > andrisskrastins 17.02.2011. 20.21

    Šķiet nelabā āža kāja slēpjas iekš deputātu kandidātu (īpaši veco buku) vēlmes ietikt ministra krēslā, nevis deldēt tautas priekšstāvja beņķi. Mēs ievēlējām personu lēmējvarā, ne izpildorgānā.
    Fiksā ideja: deputāts ir deputāts un nevar ieņemt citu posteni. Kā domājat, vai Šķēle, Šlesers, Kristovskis kandidētu, ja nekas vairāk par deputāta solu nespīdētu?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > andrisskrastins 17.02.2011. 17.59

    nu jāā…atslēgas vārds ir Jēkabpils…:(

    es jau iepriekš par to izteicos – nav jāatkāpjas, bet jāstrādā…Turlā un Kristovska piemēri šoreiz neder…!

    /cita situācija/

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > andrisskrastins 17.02.2011. 17.09

    Klusais,
    “diezgan interesanta jautājuma nostādne.”

    Protams. Nav cita ceļā kā salīdzināt , lai pateiktu, kurš par kuru labāks. Kad atnāks nākošais , tad varēs atkal salīdzināt…:)

    Es Tavu jautājumu sapratu, bet tas vairāk adresēts profesionāļiem, nevis politiskai figūrai. / manā skatījumā politiskā {civilā}figūra pārrauga militāros profesionāļus, ja tā var teikt/ Tik pat labi es varēju tādu vēstuli uzrakstīt MP un komentāros rakstīt, ka Dombrovskis neko nedara…:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andrisskrastins 17.02.2011. 18.56

    I prātā nenāk smieties. Vēl vairāk – esmu parliecināta par tavām spējām un iespējām. Sapņoju – kā lai tos kopējā labumā pārvērstu. Nedrīkst sapņot?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andrisskrastins 17.02.2011. 13.24

    pecisk – es patiesi gribētu dzirdēt kādu pāris konkrētu labo lietu, ko Mūrniece ir izdarījusi iekšlietu struktūras darba sakārtošanā. Būsim pozitīvi.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > andrisskrastins 17.02.2011. 15.50

    Klusais,
    kur beidzas doma, tur sākas retorika…parasts paņēmiens kā “dzīt stūrī” oponentu…:)
    /varbūt jāsāk ar to – ko viņa (LM) nav izdarījusi, salīdzinot ar Jaundžeikeru, Jēkabsonu un visādu citādu sušeru?/

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > andrisskrastins 17.02.2011. 13.17

    labi pateici!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Diâna Antipova > andrisskrastins 17.02.2011. 15.13

    pieļauju, ka iekšlietās problēma kā visās sfērās – 90.os gados uzpeldēja karjeristi un kretīni, normāli cilvēki un labākie profesionāļi maz kam bija vajadzīgi. Kā pareizi viens atzīmēja, mums ir “bakalauru policija”, turklāt apvienojumā ar diedziņos raustāmo policiju, kas ar VIPiem saistītas lietas izmeklē/neizmeklē tā, kā tam VIPam kuro reizi vajag. Cik esmu ar policiju saskāries (ne CSDD), tik jāpiekrīt vienam gudram juristam, kurš man reiz teica: “jūs esat redzējis kādu gudru policistu? Es ne”. Protams, šis tāds parasta cilvēka viedoklis, līdz ar to nepilnīgs.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > andrisskrastins 17.02.2011. 13.51

    Klusais,
    vai tā nebija Linda, kura pirmā no IeMM pateica ušasķikiem, ka nav nekāda apdraudējuma(par gājienu) pagājušā gada martā?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu