SC oficiāli izvirza Jansonu tiesībsarga amatam • IR.lv

SC oficiāli izvirza Jansonu tiesībsarga amatam

58
Juris Jansons, Foto: Olesja Sokolova, F64
Indra Sprance

Brigmanis atzīst, ka meklētais "darba rūķis" ir atrasts, sola ZZS atbalstu

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) trešdien oficiāli izvirzīja tiesībsarga amatam juristu, "Rīgas slimokase" likvidatoru Juri Jansonu, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pēc Jansona uzklausīšanas paziņoja, ka atbalstīs viņa apstiprināšanu šajā amatā, līdz ar to viņa kandidatūrai ir Saeimas vairākuma atbalsts.

SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs Ir.lv sacīja, ka pēc tam, kad "Saeima piedzīvoja to kaunu, nespējot izvirzīt nevienu kandidātu šim amatam," SC nolēma vairs nepaļauties uz koalīcijas spēju atrast kandidātu, bet meklēt savu. No visiem frakcijā apspriestajiem kandidātiem piemērotākais šķitis Jansons. Uz jautājumu, vai Jansons būs spēcīgāks tiesībsargs, nekā līdzšinējais Romāns Apsītis, Urbanovičs atbildēja: "Mēs ļoti ceram, ka viņš to atdzīvinās un viss būs labi."

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Ir.lv atzina, ka ZZS ir atradusi to, ko meklēja – darba rūķi. "Jansona kungs frakcijā atstāja pārliecinoša cilvēka iespaidu, kompetentu plašā jautājumu lokā, ļoti pozitīvi tika vērtēta viņa iepriekšējā pieredze kā administratoram, kas varbūt drusku pietrūka līdzšinējam tiesībsargam un juridiskās zināšanas ir pietiekošas, lai atbalstītu viņu šim augstajam amatam, " sacīja Brigmanis.

Uz jautājumu, kā vērtē līdzšinējo tiesībsarga darbu, Jansons pēc Saeimas frakciju apmeklējuma  atbildēja: “Es gribētu uzteikt Apsīša kunga darbu, jo tas ieguldījums, ko viņš ir veicis, faktiski zināma uzņēmība, veicot šo darbu, tajā brīdī, kad sabiedrībai tas ir nepieciešams.. tas, kas ir izdarīts, tā bāze, kas ir izveidota, ir labs pamats, lai attīstītu šo tiesībsarga institūtu. Es Apsīša kungu cienu kā augstākās raudzes juristu un cienu to veikumu, ko viņš ir izdarījis, jo viņš ir strādājis sabiedrības un valsts labā.”

“Vai es būšu labāks, to gadījumā, ja es tikšu apstiprināts amatā, varēs vērtēt pēc vairākiem gadiem, taču, ko es gribu teikt, ja valstī rūp savu cilvēku tiesības, tad cilvēktiesībām būtu jābūt vienam no tiem jautājumiem, kas stāv pāri visam. Principā tas nozīmē, ka manā izpratnē gan sabiedrībai, gan valsts amatpersonām jābūt ieintersētam veicināt šo jautājumu attīstību. Ar to es domāju līdzdarbojoties gan ar viedokli, gan ar padomu, gan atbalstu stiprinot tiesībsarga pozīciju, gan arī ceļot tiesībsarga kapacitāti, “ sacīja Jansons.

Uz jautājumu, kā viņš saprot kapacitātes celšanu, Jansons skaidroja, ka tiesībsargam jānodarbojas ne tikai ar iesniegumu un sūdzību izskatīšanu, bet arī būtu jāveic pasākumi sabiedrības informēšanai. “Manā izpratnē tas ir viens no būtiskajiem aspektiem, lai nodrošinātu Satversmes normu, ka ik vienam ir tiesības zināt savas tiesības, “ sacīja Jansons.

Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien žurnālistiem atzina, ka līdzšinējā tiesībsarga Romāna Apsīša laikā “tā pozitīvā ietekme sabiedrībā tomēr netika sagaidīta”. “Kādi būs nākošie pieci gadi, jo šoreiz tas ir piecu gadu periods, protams, ir atkarīgs no paša vadītāja, no viņa ambīcijām. Varbūt šoreiz ir svarīgas tieši šī vadītāja ambīcijas panākt pozitīvo rezultātu,“ pauda Zatlers, norādot, ka šajā amatā vajadzētu cilvēku, kuram piemīt gan “darba rūķa”, gan līdera spējas.

Zatlers atkārtoti atgādināja, ka, viņaprāt, tiesībsarga vadītāja izvēle būtu jāatstāj Valsts prezidenta kompetencē. “Manuprāt, tādu iestāžu kā tiesībsargs, Valsts kontrole un vēl dažas, kur nepieciešams profesionāls vadītājs, vadītāju amatu kandidātus daudz labāk būtu meklēt Valsts prezidentam, neitrālai personai, kuram nepieliek neviens partijas birku, kurš netiek tirgots iespējamās partiju interešu sabalansēšanas tirgos,“ pauda Zatlers.

Jau vēstīts, ka Jansonam ir augstākā profesionālā juridiskā izglītība, kā arī sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā, un viņš ir Rīgas Stradiņa universitātes doktorants studiju programmā "Tiesību socioloģija". Jansons savulaik bijis Juridiskās palīdzības administrācijas direktors, vēlāk apdrošināšanas sabiedrības "RSK apdrošināšanas AS" vadītājs, 2010.gadā saistībā ar uzņēmuma likvidāciju atbrīvots no valdes priekšsēdētāja amata un iecelts par uzņēmuma likvidatoru.

Komentāri (58)

dace_ampermane 16.02.2011. 16.22

Pa vienu varam būt droši. Jansons Lembergam būs labvēlīgs. Pēc tiem pašiem kritērijiem jebkura amatpersona jāvērtē. Ir Lemberga intereses, nav valsts intereses. Un basta!

+17
-3
Atbildēt

0

Kristaps O. 16.02.2011. 17.08

apgaismojiet, viedie, koalīcija mums vēl ir vecā vai faktiski vairs nav?
Kas tur īsti darās?

+11
-1
Atbildēt

13

    lailabidzane > Kristaps O. 16.02.2011. 19.04

    .
    Mums te dakteri vairumā saradušies? Diagnozes uzstāda, atbalstot un apstiprinot pluso…
    Vai no savas personīgās pieredzes ir tik smalki par tām kaitēm informēti?

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Kristaps O. 16.02.2011. 19.37

    .
    Brīvs gan, dzeris49! Un uzrāda jau tās diagnozes. Citiem. Tikai nez kāpēc savējās nepiemin…
    ;)

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    piziks > Kristaps O. 16.02.2011. 18.33

    ZanE! “Vienotība… neprot savu viedokli un ideju ne aizstāvēt, ne pamatot!…” Kāds viedoklis un kādas idejas, — Vienotībai šogad vairs ne viedokļa un kaut 1 labas idejas, vien bara motivācija: vēl paturēties pie siles/amatiem masveidīgi.

    Vienotīabi šogad ideju ziņā ir tikai 1 interesants projekts no interesantas idejas — Dombrovska, Vilka un Kampara ideja budžeta caurumu lāpīšanai, kā caur trubu ar “Latvenergo” no visu kabatām izvilkt maksājumus, no kuriem nevar izvairīties.

    Un, ja ņem vērā, ka SC caur ST šiem atdauzīs aknas par tiem 4,5 mio., ko Dombrovskis ar Vilku sadomājās ietaupīt, neaizstāvot darbaspēka tiesības uz sociālajiem maksājumiem, kuri jāveic darbadevējiem, tad jo labāk visiem, jo straujāk Vienotība tiks iemesta opozīcijā, kur varēs pelnīti smilkstēt: izskatās, ka lielākā vēlētāju daļa nav attapusi VD un AV cūcību sociemaksu neaizsargāšanā/darbaspēka pamešanas darbdevēju ziņā. Par tp 4,5 miljonu taupīšanu abi zēni ir pelnījuši pa riekstiem, bet tie jau laikam šos maz interesē, ja jau tā riskē.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Kristaps O. 16.02.2011. 18.29

    .

    Nu, jā! Komunikācija pie vainas. Tās apVienotības komunikācija ar publiku.
    Tikai, kāpēc tad aicinājums žurnālistiem “nesaudzīgi” iztaujāt pat ZZS ierindniekus? Tad jau pieaugs ZZS komunikācija ar publiku!
    Bet, varbūt, komenta autore pieņem, ka tie žurnālisti pagriezīs tā kā vajag? Tā, kā vajag tiem, kuru komunikācija ir vārga?!
    Tā smuki, caur puķēm, ja ne gluži par pērkamiem, tad neobjektīviem nosauca. Tos žurnālistus. Komentāra autore nosauca.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    piziks > Kristaps O. 17.02.2011. 09.05

    Betij, jā! Daža pārliecība tīešām ļo-o-oti līdzinās diagnozei… :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > Kristaps O. 17.02.2011. 06.40

    Bet, lūdzu, ja kādam ir vēlme – lai izliek arī man diagnozi, man nekas nav pretī.
    Pats sev jau neviens diagnozi neliek.
    Psihiatri saka, ka kādu psihisku novirzi vai slimību katram var atrast.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kristaps O. 17.02.2011. 10.16

    Re, cik labi, ka tu man piekrīti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > Kristaps O. 16.02.2011. 20.28

    ZanE, man liekas, V sliktais spārns grib piespiest V labo spārnu atšķelties. Sliktais spārns – t.i. Āboltiņa ar svītu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kristaps O. 17.02.2011. 08.17

    Es arī gribu par diagnozēm izteikties. Mana pārliecība, ka OT atrašanās šeit un komentāru rakstīšana ir darbs. To tachu arī var nosaukt par diagnozi.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Kristaps O. 16.02.2011. 19.14

    varbūt, ka tā – Mums ir brīva valsts un brīvs internets, ja kāds grib uzstādīt diagnozi – arī to drīkst darīt.
    Un tu, laikam, uzskati, ka pārdoties un kļut par Lemberga pakalpiņiem, darboties pret valsts intersēm, nemitīgi pļūtot par tautas interešu aizstāvību – to var darīt pilnīgi normāli cilvēki, tā jebkurš rīkotos?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > Kristaps O. 16.02.2011. 18.57

    zanE – ZZS, drīzāk, pieder pie t.s. “augstiem debiliem”, kam deformēta morāli – ētiska sfēra un vērtību kritēriji, un viņi neizprot abstraktas un sarežģītas lietas, toties taisni šo te defektu dēļ, ko tautā sauc par cilvēkiem bez sirdsapziņas, viņi spēj labi pielāgoties un ieņemt augstus amatus, jo nekas tiem netraucē rēķināties tikai ar personiskām intersēm, augstāki motīvi tiem vienkārši nav izprotami un ar pārdomām un šaubām viņi sevi neapgrūtina, tāpēc vienmēr jūtas labi.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Kristaps O. 16.02.2011. 18.15

    , koalīcija mums vēl ir vecā vai faktiski vairs nav?
    ———————————————————-
    ir, ir.
    Tāpat kā no cāļa ēnas vārītais buljuons ir cāļa buljuons.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kristaps O. 16.02.2011. 18.21

    ….sveiks, Tīģerēn!…mjā!…jautājums vietā!…par kādu gan koalīciju var runāt, ja ZZS atklāti sākuši demonstrēt muskuļus?…viņiem Vienotība bija vajadzīga, lai tā pieņemtu nepopulārus lēmumus un ZZS “spēlētu” uz savu vēlētāju… un uzdotos par tautas aizstāvjiem…sabīdīt sev vēlamos amatos savus “tumšos briežus”…bet atbildību uzveltu tikai Vienotībai…
    …gandrīz vai jāpiekrīt Dzerim, ka Vienotībai šobrīd vienalga, kur atrasties – valdībā vai opozīcijā…viņus sitīs tāpat…paši jau arī vainīgi!…neprot savu viedokli un ideju ne aizstāvēt, ne pamatot!….šobrīd visvairāk pietrūkst komunikācijas ar sabiedrību, lai skaidrotu, kāpēc pieļauj ZZS murgainās izpausmes…
    …bet gribētos no žurnālistiem sagaidīt nesaudzīgu ZZS “ierindnieku” iztaujāšanas darbu, lai pārliecinātos….vai tiešām Saeimā no ZZS savēlēti tikai ar oligofrēniju sirgstoši īpatņi….

    OLIGOFRĒNIJA
    Latīņu val.: oligophrenia
    Skaidrojums: gr. oligos maz + phrēn prāts
    — slimību grupa, ko vieno kopīga pazīme — galvas smadzeņu (dažreiz visa organisma) attīstības atpalicība, kura var būt gan piedzimta, gan radusies agrīnā bērnībā (līdz 3 g. vecumam). Oligofrēnijai raksturīgas pārmaiņas visās psih. dzīves sfērās. Sevišķi izteikts ir domāšanas defekts, pavājināta spēja spriest, analizēt un sintezēt; tas visspilgtāk izpaužas un visvieglāk pamanāms apgrūtinātā spējā atšķirt svarīgo no mazsvarīgā un piemēroties neparastiem apstākļiem. Atmiņa parasti ir pavājināta. Uztvere (redze, dzirde, tauste) fizioloģiski bieži vien neatšķiras no vesela cilv. uztveres, bet vērtēšanas spēju trūkuma dēļ slimnieki neprot diferencēt nozīmīgo no nenozīmīgā un tāpēc iegūst mazāk informācijas nekā veseli cilv. Runas attīstība aizkavēta — skaidra skaņu izruna attīstās vēlu, vārdu krājums mazs. Emocionālajā dzīvē trūkst augstāko un vairāk diferencēto — ētisko un estētisko jūtu: skaistuma izpratnes, gaumes izjūtas, takta, pienākuma apziņas un atbildības sajūtas, rīcību vairāk nosaka patika vai nepatika, apmierinātība vai neapmierinātība. Gribas sfērā, izlemšanā trūkst motīvu cīņas, rīcību nosaka acumirklīgais noskaņojums. OLIGOFRĒNIJAS slimnieki viegli ietekmējami un drīz var nonākt negatīvā ietekmē, iesaistīties antisociālā darbībā.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

Līga Smildziņa-Bērtu 16.02.2011. 16.16

Pseido latvietīši dabūs,ko vēlās,SC spēles laukumā!:D
Iespējams,šis cilvēks būs lielisks savā amatā,TOMĒR,ZZS ir parādījuši sevi tik vāji,bezpersoniski un tizli,NESPĒJOT piedāvāt NEVIENU reālu kandidātu no savas puses.Un tā ir NOPIETNA partija???!!!

+10
-2
Atbildēt

5

    pilnigi piekritu

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dancis4 > Līga Smildziņa-Bērtu 16.02.2011. 18.45

    Puzes lili-putins vai liliputiņš ?:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    puzes liliputa sulainu partija- PLSP-jaunomaina abveatura no zzs un jauno pilnigi atbilstoso.bet mums ir vel bij. smilsu ielas bankieru liliputu sulainu partija PLL un SC.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Līga Smildziņa-Bērtu 17.02.2011. 08.02

    Principā, pareizi gan tā, gan tā.
    Bet, korektāk un politiski pareizāk, laikam, Puzes liliputins.
    Jo atšķirība starp Putinu un Lembergu jau tikai varas un cūcību mērogā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Līga Smildziņa-Bērtu 16.02.2011. 16.27

    Tādas ZZS vispār nav.
    Ir Puzes liliputina sulaiņu bars, kas nezin kāpēc saucas ZZS.
    Gaidīt no sulaiņiem kādu patstāvīgu domu vai rīcību ir muļķīgi.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu