Regulators akceptē jaunos elektrības tarifus • IR.lv

Regulators akceptē jaunos elektrības tarifus

74
Foto: Jānis Saliņš, F64

Pašvaldību savienība: elektroenerģijas maksa šogad pieaugs par 39%

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome akceptējusi valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" iesniegto elektroenerģijas tarifu projektu, kas paredz jaunu tarifu aprēķināšanas kārtību no šī gada 1.aprīļa, pēc padomes sēdes biznesa portālu Nozare.lv informēja energokoncerna valdes loceklis Uldis Bariss.

"Latvenergo" iesniegtais tarifu projekts atbildis normatīvajos aktos noteiktajai metodikai, tāpēc regulatoram nav bijis iemesla to noraidīt.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar jaunajiem tarifiem vairāk būs jāmaksā mājsaimniecībām, kas tērē vairāk enerģijas. Tarifs būs atkarīgs no patēriņa apjoma gada garumā, un uzskaiti sāks no 1.aprīļa. Par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) būs jāmaksā pašreizējais tarifs 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh. No nākamā gada aprīļa patēriņa limita uzskaite sāksies no sākuma. Šādu kārtību ''Latvenergo'' sola saglabāt nākamos trīs gadus.

Pēc "Latvenergo" aprēķiniem, vidēji no 1.aprīļa tarifs kāps par 21%. Teju pusei mājsaimniecību izmaksas nepieaugšot, jo tās tērējot līdz 100 kWh mēnesī, apmēram 30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību kāps vidēji par latu, 16% mājsaimniecību – par 4,36 latiem, 6% – par vairāk nekā 10 latiem.

Juridiskajām personām, kam nav pienākums pirkt elektrību brīvajā tirgū, no 1.aprīļa tiks piemērota tirgus cena, bet līdzšinējā viena tarifu plāna vietā varēs izvēlēties no trīs, paredz ''Latvenergo'' projekts.

Reaģējot uz tarifu maiņu, ''Latvenergo" vienīgais konkurents elektrības piegādē uzņēmumiem – Igaunijas energouzņēmuma "Eesti Energia" meitas firma Latvijā "Enefit", kurš aizņem ar 15% juridisko personu tirgus daļu, – izsludinājusi jaunu piedāvājumu, solot zemākus tarifus, ziņo aģentūra LETA. Ikvienam uzņēmumam, kas pašlaik elektroenerģiju pērk par regulētajiem tarifiem, "Enefit" piedāvā slēgt līgumu par elektroenerģijas iegādi līdz trīs gadu periodam, cenu piesaistot vairumtirdzniecības cenai, vai arī vienoties par fiksētu cenu, kas esot zemāka par jaunajiem tarifiem. Jau vēstīts, ka piedāvājumu mājsaimniecībām "Enefit" sola sagatavot līdz šī gada beigām.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Aino Salmiņš pauž, ka elektrības tarifu pieaugums šogad patiesībā sasniegs 39%. "Jau ar šā gada 1.janvāri visām mājsaimniecībām elektroenerģijas izmaksas līdz ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pieaugumu kāpušas par 12%, tātad reāli tarifu pieaugums šogad sasniegs 39%,'' skaidroja Salmiņš. LPS par nekorektām uzskata "Latvenergo" aplēses, ka tarifu pieaugums skars tikai pusi mājsaimniecību, uzņēmuma analīze tiek balstīta uz abonenta patēriņa uzskaiti, nevis reālo elektroenerģijas patēriņu mājsaimniecībās.

Energokompānija pēc iedzīvotāju un pašvaldību protestiem apņēmusies paplašināt tās īstenoto atbalsta programmu, kurā daudzbērnu ģimenes papildus starta 1200 kWh ar iepriekšējo tarifu varēs norēķināties vēl par 2400 kWh. Savukārt trūcīgās ģimenes ar bērniem papildus starta 1200 kWh saņems bezmaksas 500 kWh. Šis atbalsts tiks īstenots sadarbībā ar pašvaldībām.

Komentāri (74)

mary75 16.02.2011. 15.45

Tātad regulators vairs dabīgo monopolu cenas vispār nedrīkstt regulēt, nu tas ir skaisti!
Varbūt, tad likvidēt to kantori vispār?

+12
0
Atbildēt

0

disassociative 16.02.2011. 13.59

Ja ceļas maizes cena, varu dārgāko maizi nepirkt, sameklēt lētāku un pirkt lētāku. Ja ceļas benzīna cena, varu mēģināt pirkt lētākajā tankā. Ja ceļas siltuma, ūdens vai elektrības cena, man izvēles nav – jāmaksā, cik liek. Kādas man ir juridiskas tiesības nepiekrist sadārdzinājumam? Nekādas. Un ko darīt?

+11
-1
Atbildēt

5

    egfoto > disassociative 16.02.2011. 14.05

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    murnieks112233 > disassociative 16.02.2011. 19.16

    Beidzot tautai pašai viss jāsāk regulēt, nevis kretīniem ļaut tautu regulēt!!! Briest Ēģiptes variants, nupat tauta ir satracināta un ceru, ka što krupi vairs norīt nespēs, pārāk lielu to kretīni pagrūda…
    Vajadzīgas ārkārtas vēlēšanas. Pie varas jānāk cilvēkiem, kas domā par valsti nevis par savām kabatām, ārzemju bankām un jūdu labsajūtu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ilze_zagare > disassociative 16.02.2011. 15.16

    0
    0
    Atbildēt

    0

    @donst13 => Jāsāk taupīt.
    ===
    Tikko kā igauņi piedāvās, tā cilvēki masveidā sāks taupīt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 16.02.2011. 14.16

    Man jau tā visa māja ir nooptimizēta, cik iespējams. Visur ir tikai LED un ekonomiskās spuldzes, visas iekārtas tiek darbinātas ar minimālo iespējamo patēriņu. Ko vēl – likt bērniem gatavot mājas darbus pie svecītes vai produktus uz balkona sniegā turēt?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 16.02.2011. 14.02

Nu ko, gaidam tirgū igauņus vai vēl kādu konkurentu šiem LE izspiedējiem !

+11
-1
Atbildēt

1

    astra_ozo > lebronj2356 16.02.2011. 15.11

    Tie ir Kampara samudrītie tarifi. ar Latenergo tiem nav nekāda sakara. LE beidzamos gadus vienmēr ir aicinājis cilvēkus vairāk izmantot (saprātīgi un gudri, protams) elekroenerģiju.
    Kampars ieviesis jaunu tautas apkāšanas nodokli. Tas ir arī viss… :)))

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu