ZZS atbalsta opozīcijas rosinātus likumu grozījumus • IR.lv

ZZS atbalsta opozīcijas rosinātus likumu grozījumus

23
ZZS līderi Augusts Brigmanis un Raimonds Vējonis Saeimā. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Koalīcijas partnere piekrīt PLL rosinātajai iespējai ministram izdot normatīvos aktus

Pārkāpjot koalīcijas līgumu, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atbalstījusi opozīcijā esošās apvienības "Par labu Latviju" (PLL) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) iekārtas likumā un vairākos ar to saistītos likumos, kas paredz atļaut ministram savas kompetences robežās izdot normatīvos aktus – ministra noteikumus.

ZZS izdarīto nožēlojot, taču uzskata, ka "tas ir diskusiju vērts jautājums", trešdien raksta avīze "Diena". "Es ļoti slikti jūtos, un koalīcijā mēs nolūdzāmies. "Vienotība" nebija dusmīga, tikai teica, lai uz priekšu mēs tā vairs nedarot," laikrakstam klāstījis Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Projekta nodošana komisijām jau nenozīmējot, ka tāda satura grozījumi arī tikšot pieņemti, "taču nav saprātīgi tos pašā saknē noraidīt, jo tas ir diskusiju vērts jautājums", uzskata politiķis. Viņš piebilda, ka šī Saeima jau tā maz strādājot.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atzina, ka ZZS ir pārkāpusi koalīcijas līgumu "un mums par to bija nopietna saruna", bet tās iznākumu viņš ieteica vaicāt ZZS. Šajā gadījumā svarīgāk esot pievērst uzmanību nevis koalīcijas disciplīnas pārkāpumam, bet tam, ka PLL iesniegtie grozījumi ir pretrunā ar Satversmi, jo tā tiek pārkāpts varas dalīšanas princips, uz ko Saeimas sēdē norādījusi Ilma Čepāne ("Vienotība").

Pēc Čepānes domām, ir risks, ka ministrs ar saviem noteikumiem var iejaukties cita ministra kompetences jautājumos, ja tie netiek saskaņoti valdībā, un tas var izraisīt domstarpības valdības locekļu starpā. Zaķis norādīja, ka jautājumu saskaņošana jau tagad ir vienkāršota gadījumos, kad neviens ministrs neiebilst.

PLL sagatavotie grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz ministriem tiesības savas kompetences ietvaros izdot ministru noteikumus, ja likumā tam ir dots šāds pilnvarojums, ir nodoti Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai.

Aģentūra LETA iepriekš ziņoja, ka Saeima 10.februārī nodeva komisijām PLL sagatavoto likumprojektu paketi, kuras mērķis esot padarīt valsts pārvaldi racionālāku un efektīvāku. Komisijām tika nodoti PLL sagatavotie grozījumi MK iekārtas likumā, Valsts pārvaldes iekārtas likumā, Administratīvā procesa likumā un likumā "Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību".

Ja tiek lemts par tālākas rīcības nepieciešamību šajā jautājumā, vajadzīga analīze par jauna ārējā normatīvā akta ieviešanas faktisko lietderību, kā arī jādiskutē par pilnvaru apjomu un procedūru, kādā ministra noteikumi tiek izstrādāti un saskaņoti, pauž Tieslietu ministrija. Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka "Satversmes grozīšana ir ļoti būtisks solis, un tas nekādā gadījumā nedrīkst notikt bez rūpīgas analīzes un diskusijas par šādas rīcības nepieciešamību".

Komentāri (23)

austrisv 16.02.2011. 10.27

“taču nav saprātīgi tos pašā saknē noraidīt, jo tas ir diskusiju vērts jautājums”, uzskata politiķis. Viņš piebilda, ka šī Saeima jau tā maz strādājot.”

Nu kādēl man arvien vairāk izskatās, ka patiesā koalīcija saeimā ir ZZS SC Un PLL! Tikai viss notiek tā slepeni un, kā ierasts pie komunistiem. Tad , kad šos pieķer, tad nu lokās kā zuši uz maksķeres: ak, mēs jau tā nejauši, neko sliktu negribējām utt!
Vienkārši sāk palikt arvien pretīgāk skatīties šo marionešu teātri: ZZS kopā ar SC un PLL!
Vienotība saturies, un labi, ka šos var izvilkt gaismā. Re, atbildes gājiens ar SC izvirzīto Jansonu arī tūlīt būs un gan jau ZZS to atbalstīs kā pateicibu, par izvirzītajiem nosacījumiem, ka ministriem atļautu šeptēties un izdot nolikumus katrā ministrijā! Ka tik tā Vējonis negrasās atbalstī Kaļīņingradas AES projektu. Katrā ziņā kaut kādas cūcības jau nu Brigmaņpartija mēģina dabūt cauri, jo neba jau par velti šādi grozījumi MK noteikumos top!

+15
-1
Atbildēt

2

    austrisv > austrisv 16.02.2011. 14.59

    Krixs!
    Nu jā,tev taisnība, bet ko var gribēt no bijušajiem TP biedriem un politologa Pabrika?
    Tā sakot: skaldi un valdi un tā dara vecie komunisti pēc izstrādāta scenārija kremlī. Kā tad Latvijas valsti noturēt bedrē, ja nu vienīgi ZZS atsaka visas reformas, it se4višķi jau izglītībā, kur nauda pazūd kā mcaurā maisā, bet atdeves nav!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > austrisv 16.02.2011. 11.09

    Mjā, sāk izskatīties ka šie putniņi ir sadziedājušies…turklāt tā kārtīgi. ZZS arī kā vieglas uzvedības dāma – formāli ar V, bet ik mirkli koķetē ar opozīcijas čaļiem PLL un soglasņikiem(SC) bet tiem tak tik daudz kopīga. Nedaudz jau Vienotība pati ir vainīga uzmetot Štokija dēļ VL!, kaut gan pieļauju, ka Štokijam gana labi patīk SC…Piekrītu, ka Vienotībai ir jāceļ šie gaismā un jāizbeidz spēlēt pēc citu partiju noteikumiem ar saviem cilvēkiem valdēs un aģentūrās + jāsavalda Kampars vai vēl labāk jānomaina tas ! Kā arī jāsadarbojās ar sev draudzīgāko partiju šajā Saeimā – VL!, kā to vēlējās V.D. , bet pret bija dažādu kalumu polittehnologi un ”pragmātiķi” !

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 16.02.2011. 10.10

“Es ļoti slikti jūtos, un koalīcijā mēs nolūdzāmies. “Vienotība” nebija dusmīga …”
———-
Ja tas bija citāts, tad nu ļoti spilgts apliecinājums koalīcijas darbam un ZZS būtībai :))

+11
-1
Atbildēt

1

    liene.dz > silvija_vitina 16.02.2011. 10.20

    Es šī citāta dēļ nodomāju,ka tā ir kaut kāda joku ziņa. Bet laikam taču nē, līdz 1. aprīlim vēl tālu…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 16.02.2011. 11.06

“Es ļoti slikti jūtos, un koalīcijā mēs nolūdzāmies. “Vienotība” nebija dusmīga, tikai teica, lai uz priekšu mēs tā vairs nedarot,” laikrakstam, NOSARCIS UN AR PIEDURKNI NORAUŠOT SKOPU ASARU, klāstījis Saeimas ZZS frakcijas vadītājs VECAIS, RŪDĪTAIS KOMUNISTS Augusts Brigmanis.

+10
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu