Latvijas misiju Afganistānā nav plānots samazināt • IR.lv

Latvijas misiju Afganistānā nav plānots samazināt

52
Kristaps Kuhaļskis, F64

Pabriks: Latvijas karavīru izvešana no Afganistānas būtu “pašnāvnieciska”

Latvija varētu stiprināt civilo misiju Afganistānā, lai 2014.gadā militārā misija būtu 70%, bet civilā – 30%, aģentūrai LETA sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (SCP, “Vienotība”). Viņš uzsvēra, ka nav pamata neoficiālajai informācijai, ka budžeta taupības dēļ Latvija varētu samazināt savu misiju Afganistānā.

"Tas kaut kad nākotnē būs jādara, taču ne ātrāk kā 2014.gadā," sacīja ministrs un uzsvēra, ka tās ir tikai spekulācijas, ka aizejot Latvija varētu ietaupīt budžeta līdzekļus, jo tādā gadījumā Latvijai pašai no sava budžeta vajadzēs atrast finansējumu aizsardzībai.

Pabriks uzsvēra, ka jau tagad tiekot nopietni domāts par civilo iesaisti, bet ne par aiziešanu no Afganistānas. "Varu teikt, ka Latvijas militārais kontingents paliks šajā valstī līdzšinējā skaitliskajā sastāvā," piebilda Pabriks.

Ministrs piebilda, ka patlaban Latvijas karavīru izvešana no Afganistānas no drošības viedokļa būtu "pašnāvnieciska". "NATO valstis mums palīdz gaisa telpas sargāšanā, bet mēs savukārt uzturam militāro misiju Afganistānā. Budžeta ietaupījumu militārās misijas pārtraukšana nedotu, jo patlaban aizsardzībai tiek atvēlēts aptuveni 1% no valsts budžeta, bet, pārtraucot misiju, būtu nepieciešams atvēlēt NATO valstīm obligātos 2% no budžeta," skaidroja Pabriks.

Viņš piebilda, ka lēmumu par militārās misijas pārtraukšanu Afganistānā ir jāpieņem visām NATO valstīm kopīgi. Jautāts, kā šādā gadījumā viņš raksturotu atsevišķu NATO valstu rīcību, pārtraucot vai samazinot karavīru klātbūtni Afganistānā, Pabriks sacīja, ka šīs valstis kompensē militārās misijas samazināšanu ar lielāku civilo iesaisti. Latvijai šāda mehānisma neesot, “jo šī gada budžetā Latvija attīstības palīdzībai atvēlējusi tikai 840 latus," skaidroja Pabriks.

Jāpiebilst, ka pēc 10.Saeimas vēlēšanām “Vienotības” koalīcijas partneri “Zaļo un zemnieku savienība” deklarēja, ka perspektīvā būtu jāpārskata Latvijas misijas turpināšanas nepieciešamība, tomēr oktobrī uz vēl vienu gadu misiju Afganistānā ZZS atbalstīja. Arī ZZS priekšvēlēšanu programmā tika solīts “tuvākajā laikā” Latvijas karavīrus no Afganistānas izvest. Savukārt “Vienotības” programmā starptautiskās misijas netika pieminētas vispār.

Komentāri (52)

mary75 13.02.2011. 17.14

Pat, ja Afganistāna bija kļūda, un nekāda uzvara tur, principā, nav iespējama, Latvijai jāatbalsta ASV kaut vai morāli, un, cik iespējams, arī militāri, jo ASV ir vienīgais reālais Latvijas aizstāvis un sabiedrotais, ne jau Francija vai Vācija.
Draugi jāastbalsta pat, ja liekas, ka viņi ko dara nepareizi.
ZZS ( Lemberga) retorika ir vienkārši nožēlojama, kaitīga, un nodevīga, toties medus maize Krievijas ausīm.
Opis – ASV tiešā veidā pret narkotiku ražotājiem, cik dzirdēts, tur vairs necīnās, ir programmas, kas palīdz vietējiem audzēt magoņu vietā ko citu, bet, to neļauj darīt narkomafija, cīnoties pret narkotiku ražotājiem, ASV zaudētu jebkuru atbalstu gan no vietējiem, kuriem tas ir bieži vienīgais iztikas avots, gan valdība reāli to sabotē, jo lielākie narkotiku ražotāji tur ir augstas valsts amatpersonas.
Pie kam no narkotiku tranzīta dzīvo gan augsta ranga tadžiku amatpersonas, gan krievu ģenerāli, kas dienot uz Tadžikistānas robežas, lai tur nokļūtu, jāiedod vairāku miļjonu kukulis.
Tāpēc cīņa pret narkotiku ražotājiem nav NATO prioritāte.

+10
-1
Atbildēt

3

    Agnese Lûse > mary75 13.02.2011. 17.32

    Dzeri,es tiešām ar lielu patiku lasus tavus komentārus,jo uzskatu ka tie tiešām ir profesionāli un visuma tiem piekritu tiem,bet šoreiz par ASV kaa lielako Latvijas draugu nepiekritīšu :)
    Vai tu nezinu kura pēc kārtas ASV bija,kas atzina Latvijas neatkarību..?
    Un vai ASV tomēr nebija ieintresēta sava veida PSRS pastavēšanai ?
    Un ASV tiktāl Latviju aizstavēs cik tāl tās skars viņu intereses un tas arii ir viss..
    Vai Gruziju amerikāņi aizstavēja..?

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 13.02.2011. 18.17

    to ✔
    Ja nebūtu ASV, Saakašvili kunga krēslā šodien sēdētu Miška Georgadze, Tina Kandelaki, vai kāda cita mauka. Kas attiecas uz naftu, to izlaupa Kaukāzā, Baškartostānā un Tatarstānā, liedzot tās likumīgiem saimniekiem elementāras tiesības uz cilvēkcienīgu dzīvi.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 13.02.2011. 18.11

    Atvaino, ne tikai Latvija jūtas daudz drošāk, ka ir tāda ASV, bet, tie paši Eiropas kreisie, lamādami to ASV, sirds dziļumos pārliecināti, ka, ja kas, tas pasaules žandarms” tos paglābs, kā tas bijis vairākkart.
    Eiropa militarā ziņā ir nulle, bez ASV tā justos visai nedroši.
    Tagad, ka tas “žandarms” kļuvis vājāks, daudz kur Buša vainas dēļ, jo uzbrukums Irakai bija absolūta kļuda no jebkura viedokļa, vai tad situācija pasaulē kļuvusi drošāka?
    Labāk tāds žandarms, nekā bardaks ar visādiem Ahmadinežādiem un ko tur vēl, ko neviens nevar savaldīt.
    Jā, Latviju pirmā atzina Islande, bet, tas neko nenozīmē, vēlāk un arī pirms tam ASV vienmēr atbalstīja Latvijas neatkarību.
    Un Saakašvili ASV brīdināja – nereaģēt uz provokācijām, viņš nepaklausīja, tu tacu nopietni nedomā, ka ASV vajadzēja sākt kariņu ar Krieviju?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

lebronj2356 13.02.2011. 15.53

ZZS paziņojums par tūlītēju atsaukšanu ir populisms pat ar neapbruņotu aci, protams šis solījums tika ātri aizmirsts ! Pabrikam gan nevajadzētu lieki baidīt tautu, bet gan sākt kaldināt Latvijas stratēģiju šajā jomā, proti līdz kuram laikam Afganstānā jāatrodas militārajam kontingentam, kad jāsākās civilajai misijai. Karot desmitiem gadu tur nav ne lietderīgi, ne izdevīgi, pat amerikāņi to lieliski apzinās. Mūžīgi Baltijas gaisa telpā NATO arī nepatrulēs, to vajag saprast…Vai mums ir sava aizsardzības stratēģija, kas koordinēta ar kaimiņvalstīm, proti Baltiju un Poliju + iespējams skandināviem. Tām būtu jābūt mūsu prioritātēm, šaubos vai paraugzēns Pabriks ir šajā jomā ko veicis !

+7
-5
Atbildēt

0

Agnese Lûse 13.02.2011. 19.23

Demokrātiskā valstī ir pieņemts ieklausīties sabiedrībā daudz biežāk kā tikai 1x četros gados.. ! Demokrātiskā valstī partija nav atdalīta no sabiedrības ! Un par tiem referendumiem…paskaties kā Sveices piemēru un tad tikai šaubies par sabiedrības spēju spriest saprātīgi un atbildigi !
Un Satversmē rakstīts augstākā vara pieder tautai ,ta lūk !
Un kas saistās ar Afganistānu,tad tas bija tikai piesegs Irākai !
Un par Irākas un Agfganistanas karu “aizkulisēm” vislabāk apraksta WikiLeaks,palasi tos !

+5
-4
Atbildēt

2

    simpsons > Agnese Lûse 13.02.2011. 20.08

    1)Jautrības uzturēšanai piemini vēl kādas aksiomas un nocitē Satversmi, lai pamatotu savus uzskatus.
    Politiķi seko līdzi, ko saka sponsori un sabiedrība. Tikai šaubos, ka vari nosaukt kaut vienu pazīmi, ka sabiedrības domas par latviešu klātbūtni Afganistānā būtu mainījušās.

    2) Pat nevarēji paskaidrot, kādā nozīmē lietoji vārdus ‘liegabalu gaļa’.

    3) Ja Afganistāna bija piesegs Irākai, tad jau Kosova un Bosnija bija piesegs, lai karotu Afganistānā. Jeb tomēr, tas bija 11. septembra dēļ, kuru sekojot Tavai loģikai, noorganizēja Bušs?

    4) Ļoti ceru, ka precīzi norādīsi, kuras WikiLeaks lapas apstiprina Tavu tēzi, ka ASV iekaroja Irāku naftas dēļ un kā piesegu izmantoja karu Afganistānā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > Agnese Lûse 13.02.2011. 19.37

    ✔ – Tev neienaak praataa, ka klikshkjini riebekliibas uz citu reekjina? Uz to rekjina, kuri briivpraatigi dien misijaa Afganistaanaa shobriid.Pateicoties kuriem LR var justies pirmo reizi savaa pastaaveshanas veesturee pa iistam droshiibaa. Tik vienkaarshu patiesiibu, ka tikai NATO sastaavaa latvieshi savaa valstii var justies patiesi neatkariigi, tachu nevar nesaprast. Sho patiesiibu var neieredzeet. Tu un Tev liidzigi neieredz muusu valsts neatkariibu, nu un tad ik pa laikam ir kaut kas ” shitaads” jaauzraksta, lai atvieglotu savu saapi :)

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu