Veidos darba grupu Saeimas Kārtības ruļļa grozīšanai • IR.lv

Veidos darba grupu Saeimas Kārtības ruļļa grozīšanai

9
Ieva Čīka, LETA

Komisija neatrod risinājumus deputātu izslēgšanai no parlamenta valodas nezināšanas dēļ

Saeimas Juridiskā komisija trešdien nolēmusi veidot darba grupu, lai izstrādātu grozījumus Saeimas Kārtības rullī saistībā ar deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva latviešu valodas neprasmes dēļ, vēsta aģentūra BNS.

Komisijas vadītāja Ilma Čepāne ("Vienotība") sacīja, ka katrai frakcijai līdz 18.februārim jāizvirza savs pārstāvis dalībai darba grupā. Čepāne, visticamāk, arī būšot "Vienotības" pārstāve.

Vairākums komisijas deputātu konceptuāli atbalstījuši grozījumu nepieciešamību, lai gan apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pārstāvji pauduši viedokli, ka šāds regulējums nav nepieciešams Saeimas Kārtības rullī, bet ārpus tā.

Čepāne arī uzskata, ka lēmumprojektu par deputāta Valērija Kravcova (SC) izslēgšanu no Saeimas sastāva tālāk nevar virzīt, kamēr nav procedūras, kā tiek pārbaudīta deputāta latviešu valodas prasme.

Jau ziņots, ka Saeimas Ētikas, iesniegumu un mandātu komisijai tika nodots lēmumprojekts par Kravcova izslēgšanu, taču to pārņēma Saeimas Juridiskā komisija. Saeimas Kārtības rullī teikts, ka deputātu ar Saeimas lēmumu var izslēgt no Saeimas sastāva, ja pēc viņa pilnvaru apstiprināšanas tiek konstatēts, ka viņš neprot valsts valodu tādā apmērā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai, taču procedūra, kā pārbaudīt valodas prasmi, nav paredzēta.

Deputāts Kravcovs no tribīnes ir uzstājies ar runu latviešu valodā un izsūtītajā vēstulē masu medijiem apliecinājis, ka valodu mācīsies.

Komentāri (9)

kigurs 09.02.2011. 16.06

Pie reizes varētu pierakstīt vēl pāris punktus par atsaukšanu.

1 Jāatsauc deputāts kurš kavējis vairāk kā 5% no sēdēm. Jebkādu iemeslu dēļ.
1.1 Ja slimības dēļ, tad lai veseļojas un kandidē nākamajās vēlēšanās
1.2 Ceļojumu, vai citu personīgu iemeslu dēļ (sportisti, biznesmeņi, mājsaimnieces un citi) ar bonusā klāt nākošu aizliegumu turpmāk kandidēt — ja negrib saeimā strādāt, tad nevajag pirmsvēlēšanu laikā tautai prātu čakarēt.

Ja pats deputāts pats atteicies no mandāta, tad arī, ja slims, lai ārstējas, ja atteicies tādēļ, ka vajag kādu ietekmīgāku «biedru» iedabūt saeimā, vai vienkārši nepatīk darbs, tad nedrīkstētu vairs kandidēt.

Kaut gan šitos vajag vēlēšanu likumā iestrādāt tā, lai arī uz pašvaldību vēlēšanām attiektos.

+4
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 09.02.2011. 14.49

Ja nav, tad mēs jums maksājam, lai jūs tādu uztaisītu, gan nolikumu gan mehānismu ! Saeimai ir jāaizstāv tautas pašcieņa un labklājība, kā arī jādarbojas tautas interesēs. Par stulbu acu blisināšanu un nevar, nevar, nav iespējams, kā tad tā, mūs nesapratīs Jums neviens ne kapeiku nedos. Man jau liekas, ka tomēr atcerās, kā izgāja Kalvīšlaika sēdētājiem….bet varbūt tomēr vienam otram piemirsies !

+3
0
Atbildēt

0

kristaps_drone 09.02.2011. 14.56

Nu, zinot mūsu likumdevēju darba tempus, viņu garās brīvdienas un mērķtiecību, šie grozījumi būs gatavi (ja vispār būs gatavi) tad, kad kravcova deputāta pilnvaru laiks sen būs beidzies.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu