Vilks: Inflācijas prognoze būs vairākkārt jāpārskata • IR.lv

Vilks: Inflācijas prognoze būs vairākkārt jāpārskata

32
Andrejs Terentjevs, F64

Janvārī inflācija sasniegusi 3,7% atzīmi

Inflācijas prognoze būs rādītājs, ko šogad visvairāk nāksies pārskatīt, otrdien žurnālistiem atzina finanšu ministrs Andris Vilks (PS, “Vienotība”), vēsta aģentūra LETA.

Šā gada valsts budžets apstiprināts ar 1,1% inflācijas prognozi, kas, pēc Vilka domām, gada laikā visvairāk būs jāpārskata, jo reāli gada beigās inflācijas rādītājs būšot ap 3% robežām.

Inflācijas kāpums pirmajā pusgadā būs lielāks, nekā iepriekš prognozētais, bet gada otrajā pusē tempam jau vajadzētu samazināties – starptautiskajos tirgos stabilizēsies situācija laikapstākļu uzlabošanās dēļ dažādos reģionos, kā arī arābu valstīs.

Pēc ministra prognozēm, šogad lielākās bažas inflācijas kāpuma ziņā Latvijā radīs trīs patēriņa grupas – mājoklis, komunālie maksājumi un transporta izdevumi.

Šā gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, gada inflācija (šā gada janvāris salīdzinājumā ar 2010.gada janvāri) sasniedza 3,7%.

Komentāri (32)

austrisv 08.02.2011. 17.05

Manuprāt., inflācija tikai uzņems tempu, jo paredzēta taču elektrības cenu palielināšana , pie tam liela! Elekrība staču ir visu uzņēmumu izdevumos, tātad kāpums būs visām precēm un pakalpojumiem! Inflācija gada beigās var būt lielāka par 5%

+5
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 08.02.2011. 17.14

Ministrs aizmirsa piebilst “…ja pasaules tirgū saglabāsies stabilitāte”, bet pārtikas vai enerģijas cenu šoku tagad ir grūti paredzēt. 3% arī ir samērā optimistisks rezultāts, bet kāpēc gan būt pesimistiem.

+2
0
Atbildēt

0

maris 08.02.2011. 19.03

Inflācija ,it īpaši pārtikā un enerģijā, būs ne pa jokam.
Arī kokvilnas cena pasaules biržās gada laikā dubultojusies. To visu veicina ASV, Eiropas u.c krīzes skarto valstu naudas piedrukāšana, kura tiek izmantota spekulatīvai aktīvu, it īpaši reālo- derīgo izrakteņu, naftas, pārtikas cenu paaugstināšanai un banku peļņas nodrošināšanai.

Pats labākais būs tad kad inflācijai ,kas parādās bez reālas ekonomiskas izaugsmes ( katrā ziņā ne tik lielas, lai pamatotu 3,7% inflāciju) pievienosies banku likmju celšana?

Mūsu maciņi paliek plānāki:
1) nodokļi
2) inflācija
3) procentu likmes ( tie kam ir kredīti, tiešā veidā, tie kam nav-netieši caur cenām).

Par ko varam būt droši, ir tas, ka algu spirāle šoreiz nesekos, vismaz ne plašā strādājošo kopumā, jo reālais bezdarbs ir ap 20%. Līdz ar to reālie ienākumi vienkārši dils, un viss. Daudziem šie ienākumi nokritīts zem iztikas minimuma, jo viņu izdevumi pārsvarā ir pārtika un mājoklis. Ko viņi darīs? (skat. Eģipti).

+3
-1
Atbildēt

3

    maris > maris 08.02.2011. 20.03

    Par to būs karš, tik viegli tas nenotiks, jo uz veco sistēmu balstās visas Rietumu elites.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > maris 08.02.2011. 21.28

    Nez, nez – tieši Rietumiem arī ir visvairāk zelta rezervju – 1)ASV, 2)Japāna, 3)Vācija….

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > maris 08.02.2011. 19.41

    Beigsies tas likumsakarīgi ar to, ka pārskatīs naudas piesaisti kaut kam reālam, iespējams zeltam !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu