LTRK: 27 milj. latu konsolidācija nav lielākais ļaunums • IR.lv

LTRK: 27 milj. latu konsolidācija nav lielākais ļaunums

9
Ieva Čīka, LETA

Jaunzeme-Grende aicina ieviest PVN reversās nomaksas kārtību pakalpojumiem

Koalīcijas panāktā vienošanās par papildu konsolidāciju aptuveni 27 miljonu latu apmērā nav lielākais ļaunums, ko valdība varēja nodarīt uzņēmējiem, aģentūrai BNS pavēstījusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītāja Žaneta Jaunzeme–Grende.

Viņa atgādināja, ka jebkāda nodokļu paaugstināšana, jo īpaši akcizēto preču segmentā, rada ēnu ekonomikas pieauguma risku. "Tādēļ, palielinot akcīzes nodokli degvielai, valdībai vienlaicīgi jāizvērtē stingrāku pasākumu ieviešanu cīņā pret nelegāli ievestās degvielas tirgotājiem. Ir jārēķinās, ka akcīzes nodokļa pieaugums benzīnam un dīzeļdegvielai palielinās izmaksas pārvadātājiem un attiecīgi palielināsies preču un pakalpojumu cenas," klāstīja LTRK vadītāja.

Jaunzeme–Grende pauda izbrīnu par rosinājumu palielināt azartspēļu nodokli, jo ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurētspējas veicināšanas plānā iekļauts priekšlikums noteiktām azartspēlēm par samazināt nodokli.

Pēc viņas teiktā, valdībai jāpievērš uzmanība pievienotās vērtības nodokļa (PVN) shēmu apkarošanai, ieviešot PVN reversās nomaksas kārtību pakalpojumiem, kā arī jāpastiprina cīņa pret nelegāli ievesto akcīzes preču apriti. Jābūt arī politiskai gribai sakārtot publisko iepirkumu sistēmu, ieviešot e-iepirkumu un padarot pārskatāmākas iepirkumu procedūras.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 7.februārī koalīcijas partijas vienojās par šā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem 27 miljonu latu apmērā. Tie cita starpā paredz akcīzes nodokļa degvielai palielināšanu un atalgojuma samazinājumu valsts pārvaldē vēl par 5% vai darbinieku atlaišanu par 10%.  Tāpat konsolidācijas pasākumi paredzēs papildu pasākumus ēnu ekonomikas apkarošanai, kā arī papildu azartspēļu nodokļa ieviešanu. Par iespējām vēl papildu budžeta konsolidācijai, lai sasniegtu aizdevēju prasītos 50 miljonus latu, koalīcijas sarunas vēl turpināsies.

Komentāri (9)

modriss 09.02.2011. 11.57

Naivs skatījums Puaro!

E-iepirkumi drīzāk domāti naudas plūsmas centralizēšanai (un vieglākai “otkatu” pārvaldībai) nevis izmaksu samazināšanai

+2
0
Atbildēt

0

viesturs 08.02.2011. 16.56

Vai gadijuma VID tos dargos datorus neiepirka tieši e-iepirkumā? Kamēr politiskas atbildibas(bezatbildibas) vietā nebūs kriminālatbildība par valsts naudas izšķērdēšanu, nekas nemainīsies

+2
0
Atbildēt

1

    piziks > viesturs 09.02.2011. 09.44

    Puaro, ko Tu?! Neatļaujies pieminēt finansu ministrijas grēkus! Tu šefo svēts Vilka totēms no svētas Vienotības spēka ministrijas, kur drīkst pirkt gan dārgus datorus tuvākajā e-bodē, gan algas palielināt, gan nopietnu darbu neprasīt. A Tu te par kriminālatbildību vienotajiem JēLīšiem, — Tev nav pareizas izpratnes par valsts mērķiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 08.02.2011. 17.58

Patīk, ka LTRK tā arī atzīst, ka viņi ir apmierināti, kamēr visu konsolidāciju veic uz sabiedrības rēķina.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu