Skolas kļūda valsts budžetam maksās pusmiljonu • IR.lv

Skolas kļūda valsts budžetam maksās pusmiljonu

10
Foto: Tomas Urbelionis, F64

Aizkraukles arodvidusskola bez konkursa noslēgusi līgumu ar būvniekiem

Aizkraukles arodvidusskola bez konkursa noslēgusi līgumu ar būvniekiem, kas valstij neļaus atgūt no Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) pusmiljonu latu, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums ''De facto” (DF). Neviens notikušajā vainu nav uzņēmies – ne skolas direktors, kas līgumu slēdzis, ne Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierēdņi, ar kuriem direktors sakās visu saskaņojis.

Aizkraukles arodvidusskolā pirms trijiem gadiem rīkotajā iepirkuma konkursā par skolas dienesta viesnīcas renovāciju uzvarēja būvfirma ''B&B''. Ar firmu tika noslēgts līgums, bet uzņēmumam  radās problēmas un šobrīd jau sākts maksātnespējas process. Pirms gada arodvidusskola par renovācijas darbiem izlēma noslēgt līgumu ar pavisam citu, nesaistītu firmu – SIA ''Betonprofs''.

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) norāda – lai renovācijas projekts varētu pretendēt uz Eiropas struktūrforndu naudu, līgumu bez konkursa slēgt nevar, un tas nozīmē, ka valsts pusmiljonu no ERAF neatgūs. VIAA direktore Dita Traidās uzskata, ka pusmiljons latu ir neattiecināmās izmaksas, jo nav neviena dokumenta, kas ļautu domāt citādi.

Aģentūra projektu uzrauga kopš vasaras, bet strīdīgais līgums noslēgts pagājušā gada februārī. Skolas direktors Jānis Ikaunieks apgalvo – viņš informējis IZM, ka slēdz pāratjaunojuma līgumu ar citu firmu, tomēr – ar ko tieši ministrijā runājis, neatklāj.

IZM par šādiem jautājumiem atbildīgā struktūrvienība ir Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta Izglītības iestāžu pārvaldības nodaļa. Nodaļas vadītāja Gunta Šmaukstele Aizkraukles arodvidusskolas direktora teikto noliedz un DF skaidro, ka viņas darbinieki šādu informāciju nav saņēmuši. Viņa uzskata, ka visa atbildība par notikušo jāuzņemas skolas direktoram, kurš atbild par projekta īstenošanu.

Elektroniskā pasta vēstulē, ko skolas direktors maija beigās sūtījis ministrijai, nav informācijas, ka Aizkraukles arodvidusskolas dienesta viesnīcas otrās kārtas renovācija tagad uzticēta citam būvniekam. Direktors saka – esot visus papīrus ministrijai pats personīgi aizvedis. Juristus gan pie līguma slēgšanas ar jauno būvfirmu viņš nav piesaistījis, bet konsultējies ar pašvaldības un IZM juristiem.

VIAA izpētījusi, ka līdzīga situācija draud arī Ogres Meža tehnikumam – arī tur bez konkursa pārslēgts līgums ar būvnieku, un tas valsts budžetam nozīmētu 300 tūkstošus latu, kas nav atgūstami no Eiropas fonda. Pagaidām gan vēl situācija tiek skaidrota, un galīgais lēmums būšot zināms nākamnedēļ.

Komentāri (10)

edmunds_miluns 06.02.2011. 22.45

Man patikās tas Aizkraukles onkulītis. Kaut vairāk tādu cilvēku, kas izpleš actiņas un uz jautājumu, vienkāršu jautājumu kā sauc to cilvēku, kuru viņš ir informējis IZM, nespēj (precīzāk, negrib) atbildēt. Kaut vairāk tādus un mēs vēl ilgi būsim tur kur esam.

+10
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 07.02.2011. 11.20

Tā kā tie nav pāris tūkstoši lati, tad domāju, ka atbildīgajām IZM personām, kā arī direktorei ir jāatvadās no sava darba!!!

+2
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 07.02.2011. 10.27

nu nezinu gan, kāda būtu šī direktora un amatpersonu ieinteresētība ar nolūku darīt tā, lai Eiropas fondu naudiņas ietu gar degunu. Manuprāt, te drīzāk ir runa vnk. par nekompetenci. Varbūt direktors ir labs cilvēks, bet neorientējas administratīvos jautājumos. un viņu konsultējošie t.s. juristi – tādi paši auni. Sēž savos krēslos, par to saņem atalgojumu, bet nerubī fišku. Skumji.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu