Vaškevičs varētu būt kukuļojis ''Kravu termināls'' interesēs • IR.lv

Vaškevičs varētu būt kukuļojis ''Kravu termināls'' interesēs

27
Aizturētais Vladimirs Vaškevičs tiesā. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Nekā personīga: VID rit cīņa par muitas lietu izmeklēšanas funkcijām

Šonedēļ aizturētais Finanšu ministrijas ierēdnis Vladimirs Vaškevičs, kuram joprojām ir liela ietekme agrākajā darbavietā Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kukuli varētu būt devis uzņēmēja  Vasīlija Rožkova, Rīgas ostā strādājošās SIA ''Kravu termināls'' (KT) līdzīpašnieka, interesēs, lai VID amatpersonas ''pievērtu acis'' uz iespējamu kontrabandu, svētdien ziņoja TV3 raidījums ''Nekā personīga'' (NP).

Rožkovs nodarbojas ar tranzītkravu organizāciju, un, pēc NP avotu teiktā, problēma radusies ar saldēto vistas gaļu. Jau zināma shēma, ka kravu noformē kā tranzītu, piemēram, uz Krieviju, taču  pārdod tepat Latvijā. Uzņēmējs gūst ienākumus, bet valstij iet secen nodokļos nenomaksātā nauda. Šo shēmu nevar īstenot bez labiem sakariem VID, jo tajā pārbauda visu dokumentāciju. Kā pieļauj NP, iespējams, ar ieteikumu pievērt acis acīmredzamajai kontrabandai, Vaškevičs piedāvājis kukuli savam senam kolēģim VID muitas pārvaldē Tālim Kravalim, lai viņš ar savu ietekmi nekontrolētu nodokļu nomaksu un ''nekonstatētu'' pārkāpumus Rožkova uzņēmumam Kundziņsalā.

Rožkovs ir arī futbola kluba ''Blāzma” prezidents, un ar futbolu savulaik aizrāvās Vaškevičs. Aizdomas par to, ka Vaškevičs, kurš pats ilgstoši vadīja Muitas kriminālpārvaldi, nevis apkaro kontrabandu, bet piesedz to, radās jau pirms vairākiem gadiem. Vistuvāk pierādījumiem tiesībsargi nonāca apjomīgākajā degvielas kontrabandas lietā, kur apsūdzētie uzņēmēji atzina, ka par katru nelegālo benzīna litru viņi augstām VID amatpersonām maksāja 5-7 santīmus. Žurnāliste Inga Spriņģe atklāja, ka kontrabandistu aprindās bieži pieminētā augstā amatpersona ar segvārdu Futbols varētu būt tieši Vaškevičs.

Kuluāros izskanējis, ka jau kādu laiku Kravalis cenšas mazināt Vaškeviča ietekmi VID, un īpaši asa cīņa notiek par Muitas kriminālpārvaldes pakļautību. Šai iestādei ir izmeklēšanas funkcijas, par kurām ar tās vadītāju Marjanu Buriju cīnās Kravalis, kura dienestam izziņas iespēju nav. Vaškeviča interesēs būtu, lai izmeklēšana paliek zem Burija, secina NP.

NP vēsta, ka pērnā gada beigās tieši Burija vadītās pārvaldes pārziņā esošā cigarešu kontrabandas lietā pieņemts lēmums līdz šim lielāko aizturēto nelegālo cigarešu kravu atdot īpašniekam. Ar nebijušo kontrabandas aizturēšanas operāciju, kurā sadarbojās VID izmeklētāji un muitnieki, VID lepojās ap 2009.gada Ziemassvētkiem.

Kā skaidroja VID, cigaretes ievestas, apmainot kravas Latvijas muitas kontroles zonā. Smagais auto ar piekabi, pilns ar cigaretēm, izbrauca no Krievijas. Vienlaicīgi tieši tāda paša izskata automašīna ar identisku piekabi bija izbraukusi no Latvijas un, neiebraucot Krievijā, apstājās Latvijas muitas kontroles zonā. Tur abi auto satikās, šoferi samainīja piekabes un nomainīja auto numurus. Kravas mašīna, kas pirms brīža bija izbraukusi no Latvijas, atgriezās ar cigaretēm pilnu piekabi. Neoficiāli zināms, ka šādi divas reizes cigaretes Latvijā izdevies iemānīt, bet trešajā kontrabandisti iekrita. Muitas kriminālpārvaldes izmeklētāji lepojās, ka 12 miljoni ''Jing Ling'' cigarešu krava bijusi lielākā, kas atklāta visa gada laikā. Aizturēja abus šoferus, kravu atņēma un nodeva glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Sākās izmeklēšana par kontrabandu lielos apmēros. Cigaretes legāli ražotas un pirktas Krievijā, bet Latvijā ievestas, nemaksājot nodokļus, un noziedznieki tās cerēja ievest Šengenas zonā. Ja cigaretes pārdotu melnajā tirgū Latvijā, valsts zaudētu vairāk nekā pusmiljonu latu nenomaksātos nodokļos.

Taču cigarešu īpašnieka – Skotijas ofšora firmas ''Dual Agency L.P.'' pārstāvis advokāts Guntars Antoms uzrakstījis iesniegumu prokuratūrai, prasot cigaretes atdot. Uzraugošais prokurors Gints Voicehovičs lūgumu noraidīja. Advokāts to pārsūdzēja iestādes virsprokurorei Daigai Krecu. Dienu pirms Muitas lietu prokuratūras likvidēšanas virsprokurore pieņēma lēmumu kravu mēneša laikā atdot īpašniekam. Reorganizētās Muitas lietu prokuratūras virsprokurore konstatējusi, ka kravas īpašnieks ir pierādījis tās legālo izcelsmi un to, ka tā nav paredzēta realizēšanai Latvijas teritorijā, turklāt kravas ilgstoša glabāšana radot zaudējumus valstij.

Arī VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētājs, kura pārraudzībā ir lieta, iebildumus neceļ. Gan prokuratūras, gan izmeklētāja rīcība radījusi situāciju, ka cigaretes pēc divu gadu glabāšanas nāksies atdot īpašniekiem. Virsprokurores lēmums ir dīvains – tas nenoliedz, ka notikusi kontrabanda, taču apgalvo, ka cigarešu īpašniekam ar to nav sakara, secina NP. Par kontrabandas faktu turpinās izmeklēšana, bet pats kontrabandas objekts tiek atdots ''Dual Agency L.P.''.

Neoficiāli zināms, ka par kontrabandas veicējiem prokuratūra uzskata nevis Skotijas ofšoru, bet abus šoferus, kuri it kā paši uz savu galvu ofšoram piederošās cigaretes ar viltu centušies ievest Latvijā. Prokuratūra neņem vērā, ka šis bija jau trešais muitai zināmais gadījums un ka par pirmajām divām kravām maksājumus veikusi firma ''Dual Agency L.P.'', nevis šoferi.

Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Marjans Burijs noliedz, ka pret izmeklētāju būtu izdarīts spiediens, lai tas dīvaino prokuratūras lēmumu nepārsūdzētu, tomēr izskaidrot, kāpēc tas nav noticis, nespēj.

Komentāri (27)

lebronj2356 06.02.2011. 21.19

Ir paņemts pie dziesmas Vaškevičs, Jakāns nostumts malā – labi, bet tagad vārīsies ap to un tas nav labi. Jo kā pie ~30% degvielas un ~50% cigarešu kontrobandas to panāktu pāris cilvēki….mans secinājums ir tāds, ka VIDā, muitā, vēl daudzās iestādēs korpucija ir sistemātiska un tāds Vaškevičs ir viens no tās posmiem un pat ne galva! Ieliks šo cietumā, un tālāk ? Korumpētības čūska atdzims, jo tai būs galva savā vietā, turklāt ar nemitīgi augošiem nodokļiem arī tauta tiek pielabināta šādām ”puszagtām” precēm….Ja mēs gribam tikt vaļā no otkatiem, kontrobandām un valsts nozagšanām ir radikāli jāpamaina kadri valsts, iestādēs, nevis jāparotē. Kaut ko līdzīgu Mūrniece veic un cerams veiks vē plašākā mērogā policijā – lūk kur ir jāņem piemērs !

P.S. Un kas ar spridzinātāju Gulbi ? Kkā apklusa tā lieta….

+21
0
Atbildēt

1

    oskaar > lebronj2356 07.02.2011. 00.24

    Tiešām- gribētos kaut ko vairāk uzzināt par “spridzinātāja” un pēc tam “Daugavā lecēja” Gulbja lietu.
    Nesen lasīju, ka tiesa viņu atzinusi par spridzināšanā vainojamu.
    Neatkarīgi no tā- kāpēc viņš leca Daugavā vai spridzināja Vaškeviča spēkratu- kāpēc toreiz tik piepeši aprāvās jebkādas ziņas par šo cilvēku, kurš vēl dienu iepriekš bija visu ziņu pirmajās rindās?
    Var jau būt, ka Gulbis izrādījās narkomāns un psihiski nelīdzsvarots tips, bet tad visiem viņa aizsāvjiem varbūt būtu vajadzējis atvainoties publikai par to, ka “nepamatoti kurinājuši kaislības”.
    Šobrīd nākas secināt, ka toreizējie Gulbja aizsāvji laikam nav gluži apzinājušies- ko viņi aizstāv. Vai arī nezi kādēļ šobrīd bikli klusē, kaut varētu skaļi kliegt par pieļautām nelikumībām.
    Bet man jebkurā gadījumā šķiet dīvains Daugavā lēkšanas fakts, kuru taču neviens nespēj noliegt.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

mary75 06.02.2011. 21.21

Jā, skaidrāks par skaidru, ar tādu naudu tika korumpētas daudzas amatpersonas arī tiesībsargājošās iestādēs, it kā jau gadu garumā visiem viss bija zināms, bet, viss notika, Futbols uzvedās atklāsti izaicinoši, ar absolūtu nesodamības sajūtu.
Kaut vai viņa demonstratīvi greznais dzīvesveids – augstai valsts amatpersonai ar ceto algu!
Ja būtu ieviesta 0 dekl. visiem, kā arī legālā prezumpcija, ko Latvijā neieved jau 20 gadus, viņam un radiem varētu pieprasīt pierādīt līdzekļu izcelsmes legalitāti, un, ko nevar pierādīt – tie automatiski skaitās nelegālas izcelmes ar att. sekām.
Bet, kur nu, to arī šis parlaments neieviesīs. skaidrāks par skaidru.
Un te uzradās kaut kāda Striķe, ko nevarēja ne nopirkt, ne iebiedēt, un grib šo pasaku apturēt!
Cietīs gan vietējie, gan krievi, kas ir daudz krutāki.
Nebrīnītos, ja Futbolam ir pateikts – vai nu likvidē problēmu, vai likvidēsim pašu.
Bet, nav brīnums, ka arī pašam no zvērīgām dusmām jumts aizbraucis, un gatavs uz visu, lai likvidētu to, kas, pēc viņa domām, traucē viņam baudīt dzīvi, jo viss taču bija tik labi – citi nopirkti, citi iebaidīti, un te, pēkšņi – tāds aplauziens!

+16
0
Atbildēt

2

    lebronj2356 > mary75 07.02.2011. 08.40

    Par 0 deklarāciju, viss jau ir skaisti – bet kas gādās par šo nozīmīgo datu drošību, piemēram no nonākšanas noziedznieku(hakeru) rokās, jo tad viss ir redzams uz paplātes, kas kam mājās stāv ?! Ar vietējo birokrātu bezatbildību varu gandrīz garantēt, ka neviens, bet blisinās acis stulbi. Ir jātiek galā ar šo jautājumu pa priekšu !

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.02.2011. 12.38

    Nu tad mēs atzīstamies, ka mūsu valsts administrācija, milzīgi liela un milzīgi izšķērdīga, neko nespēj garantēt, un tāpēc neko nevar darīt, jāļauj, lai ēnu ekonomika plaukst un zeļ.
    Tad kas mēs esam – failed state?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Pēteris Justovičs 06.02.2011. 23.14

Solncevas grupējums pasūtījis Strīķes slepkavību. Būtu īstais brīdis savākt kopā visas ziņas, kas bijušas par iespējamām seolnceviešu aktivitātēm Latvijā. Tad mēs atcerētos nelaiķi von Kalmanoviču, Latvijas Balzāmu ar Šefleru, Šķēli, Kalvīti, Ivanovu ar viņa Ellu un daudz citu amizantu epizožu, kas ļautu sākt aptvert Vaškeviča iekrišanas iespējamās konsekvences…

+12
-1
Atbildēt

2

    to zvvanda
    Solncevas grupējums jau sen strādā rokrokā ar krievijas РПЦ-ФСБ, kam kalpo SC un PLL. Bez viņu līdzdalības nebūtu iespējams krievijas muitā no Latvijas izbraukušās tukšās fūres atzīmēt, kā kravas, kas, itkā, izvestas no Latvijas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ..un tikai šādā kontekstā arī būtu aplūkojamas zaļezemnieku aktivitātes – viens krievu jumts nomaina otru un Lembergs šoreiz pieslējies aktuālājajam…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu