Arvien vairāk ārstu pieprasa izziņas darbam ārzemēs • IR.lv

Arvien vairāk ārstu pieprasa izziņas darbam ārzemēs

17

Ārstu biedrība lēš, ka no Latvijas aizbrauc 80% izziņas saņēmušo speciālistu

Arvien vairāk ārstu piesakās izziņām profesionālās kvalifikācijas saņemšanai ārzemēs – pērn šādas izziņas saņēmuši 242 ārsti un zobārsti, vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz informāciju Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB).

Pēdējos divos gados izsniegtas 477 izziņas ārstu un zobārstu profesionālās kvalifikācijas atzīšanai ārpus Latvijas. Savukārt 2008.gadā izsniegtas tikai apmēram 80 izziņas.

"Pieteikumu skaits izziņu saņemšanai strauji pieauga no 2009.gada jūnija, kad [toreizējā veselības ministre] Baiba Rozentāle personisku iemeslu dēļ iznīcināja Rīgas 1.slimnīcu," uzskata LĀB prezidents Pēteris Apinis.
Biedrībai gan nav precīzu ziņu, cik ārstu aizbraukuši no Latvijas. Tomēr subjektīvie novērojumi liecina, ka no izziņas saņēmušajiem aizbrauc ap 80%, turklāt trešā daļa no tiem ir speciālisti ar vairāk nekā 10 gadu darba stāžu.

Izziņas profesionālās kvalifikācijas atzīšanai ārzemēs pērn izsniegtas 69 speciālistiem, 40 ārstiem ar pamatizglītību, 34 zobārstiem un 30 dažādu specialitāšu ārzemniekiem. Sešdesmit deviņi no viņiem izziņas pieprasījuši atkārtoti.

Atkārtotas izziņas var pieprasīt dažādu iemeslu dēļ, piemēram, beidzies izziņu derīguma termiņš reģistrācijas procesa ilguma dēļ, ārsts vai zobārsts dokumentus registrācijai vēlas iesniegt divās dažādās valstīs, vai arī izziņu iesniegšana citā valstī atlikta, līdz beidzies tās derīguma termiņš.

Komentāri (17)

mary75 04.02.2011. 10.19

Mums medicīnu un ārstus nevajag, mums vajag ierēdņus, tāda mums valsts politika, jo medicīnai aiziet 3% no IKP, valsts administrācijai – 8%, kad visās normālās ES valstīs ir aptuveni otrādi.

+6
0
Atbildēt

5

    viesturs > mary75 04.02.2011. 15.54

    Dažiem izdevīgi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > mary75 04.02.2011. 19.22

    No vienas puses varu piekrist, par tām divām augstskolām. Bet, jāsaglabā veselīga konkurence, lai neļautu ne vienai ne otrai ieslīgt pašapmierinātā stagnācijā, kas bieži gadās Latvijas mācību iestādēs + apgriezt nenormālās šo augstskolu vadību algas. Protams kvotas uzņemajam studentu skaitam samazināt + nevienu budžeta vietu humanitārās programmās RSU. Kā ceturto lietu var minēt to absurdo situāciju, kas ir pašlaik, ka beidzot mācības jaunajiem ārstiem nav kur stažēties. Un protams termiņš, kas jānostrādā valsts labā, jo medicīnas students gadā izmaksā ļoti dārgi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 04.02.2011. 19.27

    Vai tik tam Stradiņa universitātes rektoram nebija pati lielākā alga Latvijā!? Cik atceros pat 11 tūkstoši mēnesī! Tas viss no veselības budžeta! Bez tam te daži vaid, ka ministriem lielas algas!lai aiziet paši tie vaidētāji par veselības ministru pastrādāt nevis par rektoru, kurš saņem daudzkārt lielāku algu! varbūt tagad tā alga ir samazināta, bet šaubos gan, jo izglītības jomā ir milzu algas pasniedzējiem varbūt nē, bet gan , cik dzirdēts, fakultāšu dekāniem vai kā tos tagad sauc!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 04.02.2011. 15.06

    Krix!
    es domāju tieši tāpat, jo kāpēc gan mūsu valstij divās augstskolās jāsagatavo ārsti priekš citām valstīm! Te jānosaka, cik ārstam ir jāatstrādā mūsu valstī iztērētie valsts budžeta līdzekļi! Kvota gados! Citādi iznāk, ka vecās, bagātās valstis noslauc jaunās, nabagās valstis, jo ,kā zināms tad visa vecā eiropa ir ar zemu dzimstības līmeni un ierauj kā atvarā pārējo valstu pilsoņus!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > mary75 04.02.2011. 11.57

    Trakums ir tas, ka šādā veidā mēs par brīvu dāļājam sen tērētu naudu, kas ieguldīta šajos speciālistos, nāciet un ņemiet – kapitāls par brīvu ! Slimnīcu valdēs gan ir siltas vietas….

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 04.02.2011. 13.51

Veselības NE-sistēmas sausais atlikums:
Katru gadu medicinās studijām tērē 16 milj., daudzi rezidenti pamet Latviju jau pēc pamatstudiju beigšanas, tagad daudzi arī praktizējoši ārsti aizbrauc prom. VM nav nekādas sapratnes par to, cik ārstus vajag un vai visiem būs darbs, un vai algas būs pietiekamas normālai dzīvošanai.

+4
0
Atbildēt

3

    austrisv > Una Grinberga 04.02.2011. 15.10

    Nasing!
    Tā ir mūsu valsts politika gatavot speciālistus, kurus mums pašiem nevajag! Tātad gatavot priekš citām valstīm, kuru pilsoņi ir slnkāki, lai mācītos vismaz 6 gadus augstskolā un tad laikam vēl rezidentūrā! Mūsējie ir pacietīgi un mācās! Bet, kas par to maksā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    viesturs > Una Grinberga 04.02.2011. 15.43

    Maksā Latvijas budžets.Študentu uzņemšana nav samazināta ! Par rezidentiem arī maksā valsts!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 04.02.2011. 15.19

    OK, es varbūt pievērtu acis uz to, ka tik daudz efektīvi tiek tērēta nodokļu nauda, bet lielākā sāpe ir par to lielo skaitu jauniešu, kuros netiek iedvesta pilnigi nekāda paļaušanās uz valsti kā tādu. Un tā nebūt nav tā sliktākā daļa jauniešu!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 04.02.2011. 10.33

Bet vai tad viņiem ir cita izeja? Šī valsts attīstības vietā pati sevi apēd, pie varas esošie visu laiku dala palikušos labumus, nekā jauna klāt neradot, tapēc strauji tiek celti visi iespējamie nodokļi lai būtu vairāk ko sadalīt savā starpā. Bezdarbs aug un valsti pamet uzņēmēji ar visiem uzņēmumiem, bet strādajošie nevar paēdināt ģimeni, kur nu vēl samaksāt ārstam. Tikai deputātiem un ierēdņiem viss dzīvē iet uz augšu, viņiem nav jārūpējas par valsts kopējo uzplaukumu, bet gan jādala jārūpējas par saviem ienākumiem un jākaro savā starpā. Es domāju ka kamēr mēs to pacietīsim, kamēr sistēma nebūs radoša, bet tāda kā tā ir tagad, mūs drīz vairs vispār nebūs.

+3
-2
Atbildēt

1

    www.vecamate.lv > mxblack 04.02.2011. 12.09

    Demogrāfi jau sen par šo ” nebūs” runā,vai kādu tas uztrauc? Un tā nav nekāda tālā nākotne.Jau mazbērniem spīd pulcēties ap Etnogrāfisko muzeju aiztāvēt savas minoritātes tiesības.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu