Valsts pārvaldē atkal varēs rīkot atpūtas pasākumus • IR.lv

Valsts pārvaldē atkal varēs rīkot atpūtas pasākumus

28
Oļesja Sokolova-Godovanuka, F64

Iesniegti noteikumi par kolektīvo sarīkojumu finansēšanu no valsts budžeta

Valsts pārvaldes iestādēs šogad atkal varēs rīkot kolektīvos atpūtas pasākumus darbiniekiem, vēsta aģentūra LETA. Izskatīšanai 3.februāra valsts sekretāru sanāksmē pieteikts Valsts kancelejas sagatavots noteikumu projekts par valsts un pašvaldības institūciju kolektīvo pasākumu organizēšanas kārtību un finansēšanas ierobežojumiem.

Pašlaik valsts pārvaldē nepastāv vienota kārtība, kādā tiek nodrošināta kolektīvo pasākumu organizēšana un finansēšana. Iesniegtajos noteikumos teikts, ka par kolektīvajiem pasākumiem iestādei vai pašvaldībai savā interneta vietnē būs jāpublicē gada kolektīvo pasākumu plāns, kā arī pēc konkrētā pasākuma – izdevumu pārskats, ja sarīkojums pilnībā vai daļēji finansēts no valsts budžeta līdzekļiem.

Līdzekļus kolektīvajiem pasākumiem varēs piešķirt no valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem, kā arī brīvprātīgi iestāžu darbinieki vai citas fiziskas personas.

Noteikumi paredz, ka valsts un pašvaldību budžeta līdzekļus būs atļauts izlietot šādām ar pasākuma nodrošināšanu saistītām aktivitātēm – pieaicināto speciālistu atlīdzība, izdevumi mākslinieciskās programmas un pasākuma vadītāja nodrošināšanai, inventāra, iekārtu un telpu īre, transporta izdevumi, izdevumi naktsmītņu apmaksai, izdevumi ēdināšanai un bezalkoholisko dzērienu iegādei, apbalvojumi, balvas un ziedi, kā arī citiem izdevumiem, kas nepārsniedz 50 latus vienam pasākumam.

Summu, ko vienā gadā atvēlēs kolektīvajiem pasākumiem, aprēķinās, ņemot vērā iestādes kopējo darbinieku skaitu un reizinot to ar valstī strādājošo iepriekšējā gada mēneša vidējo bruto darba samaksu par janvāri-septembri un kurai piemērots koeficients 0,4.

Noteikumi paredz, ka kolektīvie pasākumi tiek rīkoti ar mērķi motivēt un saliedēt valsts pārvaldē un pašvaldībās nodarbinātos, lai nodrošinātu iestādes stratēģisko mērķu sasniegšanu un stiprinātu organizācijas kultūru. Par noteikumiem vēl būs jālemj valdībai.

Pērn pieņemtais Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums noteic, ka pēc 2011.gada 1.marta valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros darbiniekiem var paredzēt papildu atlīdzību darbinieku kolektīvo pasākumu nodrošināšanai.

Atpūtas pasākumu rīkošanu 2008.gada novembrī aizliedza toreizējais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), to pamatojot ar valsts budžeta ieņēmumu izpildes pasliktināšanos. Jautājums par kolektīvo atpūtas pasākumu rīkošanu nonāca atklātībā 2008.gadā pēc tam, kad tika atklāts, ka toreizējā e-lietu ministre Ina Gudele valsts budžeta līdzekļus tērēja savas dzimšanas dienas svinībām. Pēc šī gadījuma Gudele demisionēja.

Savukārt 1.februārī stājusies spēkā likuma norma, kas esošā budžeta ietvaros atļauj naudas balvas izmaksu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā valsts pārvaldē strādājošajiem. Pērnā gada nogalē Saeimas pieņemtās izmaiņas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredz, ka ir iespējams "izmaksāt naudas balvu ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā sakarā ar darbiniekam vai valsts vai pašvaldības institūcijai svarīgu notikumu (sasniegumu), ņemot vērā darbinieka ieguldījumu attiecīgās institūcijas mērķu sasniegšanā".

Premjerministra birojā aģentūrai LETA atzina, ka šādas normas iekļaušana normatīvos pērn bijis Latvijas Pašvaldību savienības ierosinājums, kuru parlaments atbalstījis.

Saeimas pieņemtais likums nosaka, ka valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt vairākus ar papildu atlīdzību saistītus pasākumus, piemēram, darba dienas ilguma saīsināšanu vairāk par vienu stundu pirms svētku dienām, vienu apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā saistībā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu 1.-4.klasē, ne vairāk kā trīs apmaksātas brīvdienas saistībā ar stāšanos laulībā, kā arī vienu apmaksātu brīvdienu izlaiduma dienā, darbiniekam vai tās bērnam absolvējot izglītības iestādi.

Komentāri (28)

lebronj2356 02.02.2011. 13.34

Tas ir kāds joks ?! Viss jau beidzies, visiem labi, vēl 50 miljoni kādām, visticamāk mazturīgajiem jānogriež, bet mēs padzīrosim šajā atkal birokrātiem jaukajā laikā. Šie iesniedzēji kaut drusciņ domā ar galvu, varēja vismaz valdība padomāt, sevišķi V, jo šķiež savu uzticības kredītu astronomiskā ātrumā, laikam Kalvītis ar pussapuvušo TP aizmirsies….

Sametiet no savām algām un taisiet pēc darba laika savus pasākumus, nekādu problēmu! Bet šādā variantā tā būs sarkana lupata tautai un pacietības mērīšana !

+11
-1
Atbildēt

0

buchamona 02.02.2011. 13.24

… kolektīvie pasākumi tiek rīkoti ar mērķi motivēt un saliedēt…lai nodrošinātu iestādes …stiprinātu organizācijas …+++ kaada nu katram taa gaume :)) Man taa darba nedeelja jau taa likaas tik gara, un veel savaa briivajaa laikaa redzeet vienas un taas pashas sejas – es tad labaak panjemu laivu un makshkjeri :)
Un taa, kaa es laivu un makshkjeri njemu par savu naudu, taa arii tie, kurus speecina kolektiivs arii personiskajaa dziivee, var taisiit grozinjus par savu naudu. Sevishki kriizes laikaa – kaa peec jaatracina cilveeki? :)

+8
-1
Atbildēt

0

mary75 02.02.2011. 13.49

Totāli politiski neadekvāts lēmums, nelaikā un nevietā.
Bļaujam, ka nezinam, kur ņemt naudu, parādos līdz ausīm, turpinām aizņemties, un te atļaujam uzdzīvot par valsts naudu.
Nav svarīgas summas, bet, princips.
Tās, laikam, ir tās struktiralās refoprmas V un ZZS izpratnē.
Kaulīša laiki atgriežas, nomainījušās tikai personālijas.
Izskatās pēc gudra PR gājiena, lai galīgi nolaistu kanalizācijā uzticības kredītu Vienotībai, ko tās gan arī ir pelnījusi.
Bet, tas ir tipiski muļķuzemei – tie, kas dzīvo uz nodokļu maksātāju naudu, uzskata sevi par svarīgākām personām, nekā nodokļu maksātāji, kas ražo kādu pievienoto vērtību, ne tikai ņem un dala naudu no budžeta.

+8
-1
Atbildēt

3

    ievuliitis > mary75 02.02.2011. 14.01

    Pag, pag!
    “Izskatīšanai 3.februāra valsts sekretāru sanāksmē pieteikts Valsts kancelejas sagatavots noteikumu projekts par valsts un pašvaldības institūciju kolektīvo pasākumu organizēšanas kārtību un finansēšanas ierobežojumiem”
    Cik saprotu, pagaidām tikai sagatavots. Vai jau ir apstiprināts?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > mary75 02.02.2011. 15.29

    betijai. Kāpēc vispār mēra laikā šādi prodžekti jāgatavo? Lai patracinātu nepaēdušos/izsalkušos? Cik ilgi un cik darbinieku strādāja pie noteikumu sagatavošanas? Kāpēc tieši šobrīd? Piekrītu, ka kopēju pasākumu rīkošana ir motivācija darbinieku lojalitāte (arī valsts pārvaldes organizācijās), nedrīkst – aiz durvīm uz tavu vietu gaida n-tie gribētāji- pasarg’ dies’no tā. Vienotība jau tā grīļojas uz vārgām stārķa kājām – kam ievajadzējies vēl šo prodžektu palaist tautā? Tāpat jau skaidra bilde par visādiem semināriem, pieredzes apmaiņām, kapacitātes paaugstināšanas pasākumiem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.02.2011. 14.42

    Un kas tāds noticis, ka pēkšņi jāizskata tādi jautājumi?
    Lai svin kaut katru dienu par savu naudu, kās visi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu