Aknu transplantācijas pacients dodas mājās • IR.lv

Aknu transplantācijas pacients dodas mājās

35
Profesors Jānis Gardovskis, kurš vadija aknu transplantācijas operāciju. Foto: Jānis Saliņš, F64

Profesors Gardovskis: jādomā, ka akna ir pieņemta, visi rādītāji ir labi

Trešdien no Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas izrakstīts aknu transplantācijas pacients, Ir.lv apstiprināja slimnīcas Komunikāciju nodaļas vadītāja Ieva Stibe. Mediķi konstatējuši, ka pārstādītā akna funkcionē labi, tātad organisms to pieņēmis.

“Viņam vēl jāsagaida visi ārstu norādījumi par to, kā viņam pašam jālieto zāles un cik bieži jāatrādās ārstiem, un jāsakārto visas papīru lietas, tā ka tas droši vien būs pēcpusdienā, kad viņu laidīs mājās,” sacīja Stibe.

Profesors Jānis Gardovskis, kura vadībā operācija tika veikta, intervijā žurnālam “Ir” atklāja, ka visi pacienta rādītāji ir labi: “Viņš jau nedēļu ir parastajā nodaļā, rehabilitējas tādā ziņā, ka paplašina savu diētu, ir vairāk fizisko aktivitāšu. Nu jādomā, ka akna ir pieņemta un labi funkcionē, visi rādītāji viņam ir labi. Mēs ceram, ka arī tālāk viņam labi veiksies. Kaut gan transplantācijas operācijām ir daudz risku, kaut vai gripa, kas plosās — tādiem slimniekiem ir augsts komplikāciju risks.”

Jau vēstīts, ka 13.janvārī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā tika veikta Latvijā pirmā aknu transplantācijas operācija. Pacients bija kāds 46 gadus vecs vīrietis.

Gatavošanās operācijai notikusi vairāku gadu garumā. Ieguldīti līdzekļi mediķu izglītošanā un aparatūrā. Kopējās operācijas izmaksas ir 30-40 tūkstoši latu, kas ir daudz mazāk, nekā par līdzvērtīgu operāciju citās valstīs. Kaut arī pasaulē kopumā ik gadu veic 21 tūkstoti šādu operāciju, Latvijā tāda vēl nebija veikta.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu